Slovensky denik

Vatrene kockice postaju magla ili brušeni dragulji

Dražen Patarčić • četvrtak, 01.06.2000.

Ostalo je nekoliko sati do početka utakmice u Trenčinu. Nervozni smo mi novinari izgleda više od samih igrača. Ili su igrači postali s vremenom tako dobri glumci da ih ne možemo više "provaliti". Ovo je možda moja posljednja kolumna iz Slovačke, trebao bih onda napraviti neki rezime. Igrači me uvjeravaju da ni ne pokušavam tako nešto, a i ja se nadam da ćemo se još nekoliko dana javljati iz Bratislave, Slovačke - u očekivanju borbe za medalju.

Magla je rano jutros ugušila Slovačku. Skrila je cestu za Pieštanye. Mi smo pronašli i u takvim uvjetima naše vatrene kockice. Valjda će se i oni napokon sami pronaći u ovoj odlučujućoj utakmici.


Šokota bi večeras trebao pokazati zašto je najbolji strijelac HNL (Snimio: Dražen Patarčić)

Uh, skoro sam zaboravio, danas imamo u Sport Netu slavljenicu. Čestitamo ti rođendan, Sanja, a za tvoj rođendan, osim ovog dresa što ti ga poklanja Igor Bišćan, i ja ti želim također pokloniti nešto što će te sjećati na ove dane. Dobro ne baš ja, nego naše "vatrene kockice". Ako bi se sve kockice složile kako treba, ako bi mogli birati, onda neka to budu "vatreni kockasti brušeni dragulji", umjesto magle koja bi i navečer mogla pokriti i naše dečke u slučaju poraza od Čeha.

A ti Čehi, ne da su jaki i kvalitetni igrači, nego su i strašno samouvjereni. Nošeni sa 15.000 navijača pomeli su Nizozemce i sada čekaju nas, koji smo, uzgred, da se malo podsjetimo, izgubili od tih istih Nizozemaca. Nije nam baš neka perspektiva. Naši nastupi i igre uklapaju se u kompletno sivilo hrvatskog nogometa. Krivulja koja je već dugo vremena u oštrom padu, koju su do sada jedino te naše mlade "vatrene kockice" držale u kakvoj-takvoj horizontali, mogla bi, ali nadam se da neće, totalno krahirati.

Ne mogu se oteti dojmu da smo u ove dvije utakmice bili prespori, premekani u duelima, da smo nadskakani i da smo vrlo malo, gotovo ni jednu kvalitetnu šansu za gol odradili. Ma, slažem se s vama da nije većina ovih reprezentacija ništa više pokazala. Ali gledajući kako samo završili kvalifikacije za ovo Europsko prvenstvo, kako su se dečki trudili na pripremama u Sloveniji, očekivao sam ovdje, kao i većina nas, da sigurno imamo nogometne dragulje koje će Šušak izbrusiti i predstaviti europskoj kremi kao nešto najvrednije u hrvatskom nogometu.

Korak smo do debakla, ali i korak do zvijezda. Ipak, sami odlučujemo o sebi i nitko nam ne može pokvariti zadovoljstvo u slučaju pobjede, niti tražiti da mu zahvalimo što je odigrao i za nas. Osim u slučaju da Španjolci i Nizozemci odigraju neriješeno, a mi pobijedimo. Onda treba svima reći hvala i na Kamenitim vratima u Zagrebu zapaliti svijeću.


Fiorentini, Šušak, Novoselac i Bilić - odgovorni za sjaj naših dragulja (Snimio: Dražen Patarčić)

Magla može biti i na našoj strani. Može pomoći da neke slabosti u toku igre prikrijemo, i da iz tog plašta iskoči, eksplodira neki igrač i podere mrežu češkog golmana. Moramo pucati. Moramo zabiti gol više. Eto, to mi danas govori i policajac koji me je zaustavio u vožnji samo da mi kaže kako je Čehe jednostavno pobijediti.

"Hej, vi ste iz Horvatsko? Danas zabite gol više zbog vas, ali i nas. I to je sva mudrost koju očekujemo od vas Hrvata."

Vole nas ovdje. I djeca koja kliču "Hrvatska, Hrvatska" čim me vide u šuškavcu naše reprezentacije (poklon masera Bojana Radanovića), i policija koja nam se samo osmjehuje dok prolazimo kraj njih, i konobari koju su već upamtili što pije naša ekipa Sport Neta, i starija gospoda po gradu koji uzvikuju imena Šukera, Bokšića ili Asanovića dok se mimoilazimo na nogostupu.

Bilo bi dobro zbog Slovaka, bilo bi dobro i zbog hrvatskog nogometa, bilo bi dobro i zbog Sanjinog rođendana, a bilo bi dobro i zbog moje borovičke, ali i zbog mnogih vas koji volite naše dečke, strepite zbog njihove igre, radujete se dobrim potezima i golovima, da Trenčin izbrusi te "vatrene kockice" i promovira ih u prave europske dragulje. Ne može to Trenčin sam, znamo to mi, znaju to i igrači. Alat za obradu drže naši dečki u svojim nogama, glavama.

Nogomet će se igrati i sutra. Bez obzira hoće li hrvatska nogometna "sila" nastaviti kliziti u magli na svim poljima u drugu, treću europsku ligu ili će zasjati punim sjajem i pokazati da ima nade i materijala s kojim možemo krenuti sigurnije u nove kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. Dečki nisu razočarali ni ponašanjem na terenu, ni van terena. Ostavili su trag kulurno odgojenih mladića, igrača sa pedigreom koji sigurno uz malo više "fortune" mogu i bolje i dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!