Slovensky denik

Dovidenia, Slovensko!

Goran Štimec • petak, 02.06.2000.

Nažalost, Sport Netova novinarska ekipa danas se vraća kući. Mladi hrvatski reprezentativci nisu nam ostavili dovoljno razloga da produžimo boravak za još nekoliko dana. Autobus HNS-a već je u niskom startu pred polazak, dok ćemo mi nešto kasnije put Hrvatske. U oproštaju sa Slovačkom, naši su izvjestitelji rezimirali tjedan koji su proveli u ugodnom slovačkom društvu...

Veliki optimizam i nadanja nestala su jučer protiv Češke. No, bez obzira na neuspjeh, ne bih se složio s kolegom i rekao da su "vatrene kockice" jučerasnjim porazom postali "magla", umjesto "brušenih dragulja". Istina, cilj nije ostvaren, ali nema prevelikih razloga za nezadovoljstvo.


Zadovoljni češki navijači (Snimio: Dražen Patarčić)

Jučer smo na stadionu u Trenčinu prvi put vidjeli pravu nogometnu atmosferu. Blizina Češke (možda nekih 20-ak kilometara) privukla je na stadion 10-ak tisuća ljudi, čeških navijača. Navijalo se glasno, bučno, čak su i na zapadu pored same novinarske lože bili smješteni češki navijači, opskrbljeni svim potrebnim rekvizitima za stvaranje "buke" - vlastitim glasnicama, bubnjevima...

Nikakvih navijačkih ekscesa nije bilo, baš naprotiv. Stotinjak hrvatskih navijača bilo je smješteno na sjeveru, a prije i poslije utakmice mjere osiguranja nisu imale nikakvog posla. Pilo se pivo zajedno, pjevalo i urlalo... Naravno, na kraju se nije baš zajedno slavilo, ali opći navijački dojam je - čista petica.

Druženje s hrvatskom ekipom proteklih dana - igračima, stručnim stožerom, navijačima - ostat će u predivnoj uspomeni. Neformalni novinarski pristup, uz dozu egzotike koju digitalne kamere i notebookovi naše ekipe unose među igrače, doprinjeli su tome da druženje s igračima ne traje samo za vrijeme davanja izjava, već cijelo vrijeme boravka na "mjestu nesreće". Igrači gledaju svoje slike, filmove, druže se, zezaju međusobno... Daleko smo mi od "profesionalizma"...

Igor Bišćan, koji je proteklih dana briljantno odradio svoju ulogu Sport Netovog kolumnista, ističe da smo bili više nego korektni - u to ime i majica "Slovaeka 2000" završila je u torbi vašeg novinara... Mi smo, pak, više nego oduševljeni Igorovim pristupom, jednostavnošću i sradačnošću. Jer, moram priznati, iz kojekakvih priča koje se mogu čuti "u kuloarima" nisam baš bio siguran koliko će rad s Bišćanom biti kvalitetan ili ugodan. Zna se reći da je Bišćan ovakav-onakav... Ne vjerujte tim pričama, istina je posve suprotna. Ovim putem želimo mu i uspjeh u stranom klubu, u koji god da ode, a on kaže da će se sve sigurno znati za 10-ak dana.


Najvjerniji hrvatski navijač koji je u Slovačku potegao čak iz - Japana (Snimio: Dražen Patarčić)

Što se Slovaka tiče, konačan dojam je - također čista petica. Osobno sam ih doživio kao iznimno uljudne, jednostavne, gostoljubive domaćine. Ne znam koliko će neki od njih razumjeti ovaj tekst koji sada pišem, ali možda će prepoznati svoja imena. Dakle, pozdravljam Marija, Monicu, "scar-facea" i njegovog psa, te ostalo društvo bratislavskih punkera, koje sam sreo šećući gradom, na klupici uz nezaobilazno jeftino vino. Žao mi je što nisam uspio poslikati vaš "squad", no možda se to desi u jednom od sljedećih boravaka u Bratislavi, ili mozda čak i danas tijekom dana. Andrei iz Bratislave, mojem "turističkom vodiču", šaljem posebne pozdrave. Bez nje bi slobodan dan u Bratislavi bio dosadan obilazak grada. (Andrea, dík za príjemné odpoledne!) I za kraj moram izdvojiti velikog hrvatskog navijača iz Japana, nogometnog fanatika, koji obilazi sve utakmice hrvatske reprezentacije, zna sve o hrvatskim igračima za koje većina od nas nije nikad niti čula, a o svemu tome im stranicu na Internetu - na japanskom jeziku.

Ostavljamo tako Bratislavu, Piestanye, Trnavu i Trenčin iza sebe. Ne želim pisati o stvarima koje su možda mogle biti bolje, jer to u ovom trenutku ne bi imalo smisla. Na odlasku smo, "gunđati" smo mogli dok smo bili ovdje. Ali, iskreno, u ovom trenutku ne pada mi na pamet ništa što bi trebalo "iskritizirati". Možda tek da je propaganda da se igra ovaj turnir bio na prilično niskoj razini. Vjerojatno i zato broj gledatelja na prve dvije utakmice hrvatske reprezentacije nije prelazio dvije tisuće.

Jeli smo odlično, usluga je bila prvorazredna (reklama za Art-Jazz restoran u Piestanyma), a izgleda da smo dobro i pili, s obzirom da je kolega iz Sportskih novosti našeg fotoreportera prozvao "borovička" - vjerujte, s razlogom! S obzirom da se u prtljažniku nalazi još nekoliko bočica borovičke, mozda će i ostatak redakcije imati priliku isprobati to piće od "ljekovitih trava" koje je obilježilo naš boravak ovdje. Na zdravie!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!