Nogomet

Varteks - Osijek: Dvije prilike za tri boda gostiju

Goran Štimec • nedjelja, 13.05.2001.


I ove je nedjelje Varteks svojim navijačima, njima oko 2.500, priuštio jedno razočaranje. Borba za četvrto mjesto prvenstvene ljestvice, koje vodi u Kup Uefe, sad izgleda ponovo prilično daleko, s obzirom na pobjedu Slaven Belupa protiv Zagreba. A nezadovoljstvo je tim veće ako se uzme u obzir da je Varteks u današnjoj utakmici protiv Osijeka imao i bolju igru od suparnika, i prilike, i vodstvo od 1:0. Nije bilo dovoljno, Osijek je u tri minute potkraj drugog poluvremena preokrenuo rezultat, i s pobjedom od 2:1 odlazi kući.

Varteks je počeo konkretnije i angažiranije, a Osijek je djelovao mlitav i nemotiviran. Trener gostiju Bilić zaigrao je s tri napadača, Ljubojevićem, Mituom i Turkovićem, no od očekivane napadačke igre gostiju nije bilo ništa. Varteks je zaigrao bez Karića, Halimija, Andričevića, Madunovića, ...

Sve do 70. minute gosti gotovo da i nisu stvorili izglednu priliku. Tek je dvaput u prvom dijelu zaprijetio Ljubojević; prvo je udarcem iz daljine natjerao Mađarića na paradu, a nešto kasnije nije iskoristio nesuvisli izlet Varteksovog golmana na 30-ak metara od svog gola. Zato je Varteks stvarao šanse. I promašivao. Gotovo nije bilo igrača koji se nije našao u prilici; Drobne, Mukaj, Bjelanović, Sklepić, Hrman. Njima je asistencijama pomagao raspoloženi Sabolčki. Prvu priliku imao je Drobne na samom početku - glavom je gađao zamalo pored lijeve Balićeve vratnice, a sredinom poluvremena isti se igrač oslobodio dvojice igrača Osijeka, našao se pred Balićem, ali osječki vratar dobro je reagirao. U moru prilika istakao se i Hrman, podigavši publiku na noge efektnim udarcem s 20-ak metara, no nedovoljno preciznim.

A onda, u samoj završnici poluvremena, ipak je jedna lopta ušla u mrežu gostiju. Duga dijagonala došla je desno do Mukaja, ovaj je odmah ubacio u sredinu do Drobnea, koji pogađa lagano iskosa za vodstvo Varteksa od 1:0.

I drugo poluvrijeme pokazivalo je sličnu sliku, sličan odnos snaga, iako nije bilo toliko mnogo prilika. Tek je opasnije zaprijetio Drobne glavom nakon asistencije Hrmana, no to je iskoristio Balić za svoju odličnu obranu. Najizgledniju priliku utakmice promašio je u 75. minuti Saša Bjelanović; Šafarić je ušao s desne strane u peterac, dao povratnu loptu za čist udarac, a Bjelanović je uspio promašiti nepromašivo...

Tada je Bilić napravio dvije izmjene, ušli su Vuka i Brkić, i pogodio! 1:1 - Balatinac je dao loptu desno do Vuke, koji se sjurio u šesnaesterac i asistirao Turkoviću pred golom, koji takvu priliku jednostavno iskorištava, iako do tada nije gotovo ništa napravio. 1:2 - Krešimir Brkić je tri minute kasnije šokirao varaždinske tribine još jednim pogotkom. Sam je stvorio priliku, prošao dvojicu igrača, i sigurno je realizirao. Majstorski.

Do kraja, Varteks nije uspio ništa promijeniti. Horvat je povukao izglednu kontru, ali je i upropastio. Pokušali su i Kastel i Mukaj iz daljine. Ništa... Turković je, s druge strane, imao još jednu priliku za Osijek, izbjegao je zaleđe, ali ovaj put Mađarić, danas prilično nesiguran, dobro reagira.

Nakon svega, dojam svih je da je Varteks bio bolji, imao nebrojeno više prilika, da je prikazao bolju igru, ali i manjak kvalitete u presudnim trenucima, jer nije znao iskoristiti slabosti Osijeka, a takvih je danas zaista bilo puno. Za Varaždince ostaje da se vade u Koprivnici protiv direktnog suparnika za to četvrto, "europsko" mjesto, a u posljednjem kolu u Varaždin dolazi Hajduk. Osijeku, pak, ostaju još dvije utakmice koje njihovu treću poziciju ne mogu promijeniti.

Izjave nakon utakmice

Vlado Bilić, trener Osijeka: "Nakon ove utakmice veseli me jedino rezultat. Pobjedili smo uz puno sreće, Varteks je bio bolji većim dijelom utakmice, potpuno nas nadigrao i mogao je voditi znatno uvjerljivije od 1:0. Odlučile su možda dobre moje izmjene, Vuka i Brkić, koje sam, opet, pogodio na sreću. Usprkos pobjedi, nisam zadovoljan."

Branko Janžek, trener Varteksa: "Kada nismo iskoristili toliko izrazitih prilika, nije čudno da nas je zadesio poraz. Istina, igrali smo bez šestorice igrača, adekvatne zamjene nije bilo, no i bez obzira na to nadigrali smo Osijek. Oni su iskoristili dva svoja bljeska, u kojima je bilo i naših grešaka, mi smo morali znati privesti utakmicu kraju. Ništa, ostaju nam još dvije utakmice. Ja ne odustajem."

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!