Nogomet

Euro 2000: Turska - Italija 1:2

Ivor Krapac • nedjelja, 11.06.2000.

Reprezentacije Italije i Turske su započele nastup na Euru 2000 u utakmici s dva potpuno različita poluvremena - prvo je bilo s malo prilika i puno nervoze, pa čak i straha, a drugo iznimno bogato gol-prigodama i onim najvažnijim - pogocima.


Pippo Inzaghi - donio pobjedu iz dvojbenog jedanaesterca (Reuters)

Turci su u samom početku pokazali veliku ambicioznost, u prvom napadu su već "skuhali" neugodu Francescu Toldu, koji jedno daljinsko ubacivanje prilično nespretno izbija izvan igre za prvi turski ubačaj iz kuta.

Talijani, međutim, vrlo brzo odgovaraju i preuzimaju u sljedećih petnaestak minuta inicijativu redajući nalete prema turskoj mreži. U toj dominaciji rodila se i prva velika prilika - u 6.minuti Antonio Conte utrčava u šesnaesterac i snažnim udarcem iskosa pogađa stativu.

Obrana turske reprezentacije u nekoliko je navrata bila prisiljena izbacivati lopte u korner, a igrači srednje linije nisu nikako izlazili na kraj s oštrim presingom Talijana.

U tom ritmu došli smo do 15. minute, kad su iznenada opasno zaprijetili Turci. Lopte se nakon nekoliko odbijanaca talijanskih obrambenjaka dokopao Sergen Yalcin i sa 16 metara opasno pucao prema lijevom gornjem uglu vrata Francesca Tolda. Na sreću nemoćnog talijanskog vratara, udarac nije bio precizan. Ova opasnost malo je pokolebala Talijane, koji su popustili i omogućili Turcima povratak u ravnopravni položaj.

Najopasnije je u tom periodu djelovao agilni Pippo Inzaghi, koji u 16. minuti, nakon dodavanja također prilično raspoloženog Stefana Fiorea, pokušava nogom isprve, ali ne uspijeva pogoditi okvir vrata. Isti igrač propustio je tri minute kasnije još veću priliku, kad je, nakon lijepe akcije Maldini-Fiore, potpuno sam na pet metara promašio glavom cijela vrata.

Ostatak poluvremena protekao je u nesuvisloj igri, isticali su se uglavnom obrambeni igrači obje reprezentacije (osobito visoki, ali vrlo pokretljivi Alpay Ozalan), koji su prilično lako riješavali moguće komplikacije.

Prva spomena vrijedna akcija u drugom dijelu utakmice dogodila se u 51.minuti i plod je skraćenog kornera turskih reprezentativaca, nakon kojeg Sergen namješta Tayfuru udarac iz daljine, no ovaj puca vrlo slabo i omogućava Toldu laku obranu.

Sljedeći napad donio je prvi pogodak na utakmici, a radovali su se Talijani. Opet je u akciji bio Fiore, čije odlično nabacivanje Inzaghi pokušava isprve poslati u mrežu, no uspijeva tek dobaciti do Alpaya, koji u pokušaju izbijanja lopte pronalazi spretnog Contea, čiju izvrsnu reakciju i udarac škaricama nemoćni Rustu nije mogao obraniti. Talijani nakon toga ne posustaju, već dodatno pritišću, što dovodi do nove dobre prilike u 55. minuti, kada Zambrotta sa 15 metara iskosa puca preko gola.

Nakon nepreciznog pokušaja Tayfura glavom(55. minuta), u 58.minuti je utakmica mogla biti riješena - opet je stvari zakuhao Fiore, centrirao do Tottija koji glavom pogađa stativu, od koje se lopta odbija u noge Inzaghiju, koji na tri metra od gola puca, ali se ističe turski kapetan Ogun izbijanjem lopte u posljednji trenutak.

Nakon što su Turci ovo "preživjeli", bilo je izvjesno da ni Talijanima u nastavku utakmice neće biti lako. To se u 61. minuti i obistinilo, jer nakon ubacivanja Sergena iz slobodnog udarca Okan sjajno utrčava i postiže glavom prvi gol Turske u povijesti europskih prvenstava! Ovom velikom turskom zadovoljstvu kumovala je i skamenjena talijanska obrana, osobito zbunjeni Maldini i Zambrotta.


Okan - strijelac prvog pogotka za Tursku na europskim prvenstvima (Reuters)

65. minuta donijela je novu veliku priliku Talijana, opet je na djelu duet Fiore-Inzaghi, no ponovno spašava Ogun, opet u zadnji trenutak izbivši loptu koju je uputio Inzaghi.

U 68. minuti zbio se ključni trenutak utakmice - Inzaghi je oštro ušao u šesnaesterac, na njega je naletio Ogun, došlo je do laganog kontakta i pada Inzaghija - i sudac Dallas je pokazao na bijelu točku! Čini se da je ipak u ovoj situaciji bilo više glume Inzaghija nego prekršaja koji bi zaslužio najstrožu kaznu. No, odluka je donesena i nije više bilo spasa. Inzaghi je sam izveo jedanaesterac i uspio poslati loptu iza leđa Rustua, koji je pogodio stranu, ali ipak nije uspio obraniti udarac.

U 72. minuti raspoloženje talijanskih navijača diže ulazak Alessandra Del Piera. Talijanska zvijezda vrlo brzo je pokazala svoje znanje i opasnost - s 22-23 metra sjajno puca iz slobodnog udarca, no lopta se nesretno od prečke odbija ispred crte gola. U 79. i 80. minuti dvaput izjednačenjem prijeti Abdullah, no siguran je Toldo, a u 81. sigurno talijansko vodstvo i osiguranje pobjede promašuje razigrani Inzaghi. Do kraja utakmice samo je nesnalaženje Del Piera (tri odlične prilike - u 87., 89. i 90. minuti) i poništeni gol Di Livija (zaleđe) spasilo Turke od uvjerljivijeg poraza. Posljednje uzbuđenje priredio je Arif, no njegov slabi udarac iskosa bez problema kroti Toldo. Nedugo potom Dallas je odsvirao kraj i označio početak talijanskog slavlja.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!