Košarka

NBA Playoff, pregled by Karlo

Karlo Dževerlija • petak, 21.04.2000.

Nakon 82 utakmice regularnog dijela i samo dva dana odmora u NBA je na redu igra za odrasle. Tek sada počinje prava košarka, počinje play off. U noći sa subote na nedjelju četiri će podbačene lopte otvoriti prvi krug. Svake godine najave ovog dijela počinju naslovima tipa "nikad izjednačenije", "nikad neizvjesnije". Ako je suditi po regularnom dijelu, ove godine, to bi moglo biti - istina.

Zapad:

Utah (4) - Dallas (5)
Sudar ekipa sa istim, 53:29, omjerom u regularnom dijelu. U međusobnom srazu su također izjednačeni - 2:2, u sve četiri slavili su gosti. Jazzeri imaju prednost domaćeg terena, no mnogi će se složiti da je ovo dvoboj u kojem prednost domaćeg terena možete baciti u koš. Dallas se, tijekom sezone, pokazao kao ekipa koja vrlo dobro igra i na strani. Previše bijelaca? Vjerojatno. Utah je najstarija ekipa u prosjeku, pred kraj sezone pametno su usporili. Umor? Umor bi se značajnije mogao osjetiti tek kasnije. Utah je i ekipa koja vjerojatno igra najbolju ekipnu obranu, Jazzeri posjeduju svo potrebno play off iskustvo, Mavsi nemaju nikakvo. Jazzeri imaju Malonea, a povremeno punim sjajem sjaji i stari dvojac Stockton-Malone. Dallas nema super klasu kakav je Mailman, no imaju nekolicinu sjajnih igrača: Nash, Finley, Novitzki, Bradley i svakako Howard.
Prognoza: nemoguće predvidjeti. Jazzeri nakon pete, nakon 3 produžetka i pola koša razlike. Mala prednost Utahu samo zbog iskustva.

Sacramento (3) - Phoenix (6)
Konačno, nakon 20 godina Sacramento ima dobre šanse proći prvi krug. Prednost domaćeg terena i velika nadmoć pod koševima (Webber-Divac) u odnosu na Phoenix (3:1 u regularnom dijelu) prilično pridonosi ovoj tvrdnji. Kingsi su gotovo nedodirljivi u Sacramentu, tek osam domaćih poraza u 41. utakmici. Uz Spurse najmanje u ligi. Pitanje za dva milijuna dolara: kako zaustaviti Webbera i Stojakovića? Phoenixove - prednosti? Kidd. Jedino Jason Kidd. Čovjek koji može sve, mozak, tijelo i duša Sunsa. Svejedno, za nadu ne smije izostati doprinos u prvom redu Shawna Marriona, zatim Rodneya Rogersa i Toma Gugliote. Sunsi će tražiti poene klupe, pokušati će natjerati Kingse na igranje "pozicijske" košarke, na promjenu omiljenog im "run and gun" ritma. Pitanje je koliko rupa mogu popuniti.
Prognoza: Kingsi u tri ili četiri.

Los Angeles (2) - Portland (7)
Ove godine repriza prošlogodišnjeg finala Zapada događa se već u prvom krugu. Nakon regularnog dijela i 4 međusobna sraza, serija je izjednačena - 2:2. Lakersi imaju Jacksona na klupi te Kobea i Shaquillea na parketu, tijekom sezone obojicu preko 28 koševa u prosjeku. Vratio se i Fisher. Kako ih zaustaviti? Pokušati će, no Blazersi ne izgledaju sjajno. Bez obzira na najdužu klupu u NBA, bez obzira na bezbroj zvučnih imena. Za ne povjerovati da kombinacija Pippen - Sabonis - Smith - Stoudamire - Strickland - Kemp - Wallace nije dobitna. Da je protivnik netko slabiji od Lakersa imali bi šanse, ovako najvjerojatnije priča o velikom Portlandu završava već u prvom krugu.
Prognoza: neće biti jednostavno, no Lakersi u četiri ili pet.

San Antonio (1) - Minesotta (8)
I nakon 1:3 tijekom regularnog dijela Wolvesi tvrde: "Spursi nam odgovaraju". Ipak je realnija opcija - ne postoji ekipa kojoj Spursi (najbolji omjer lige 58-24) odgovaraju. Minnesota je jedna od njih, unatoč sjajnom Garnettu i vrlo dobrom Brandonu ne nude dovoljno za Tornjeve. Osim Duncana i Robinsona, još jedna loša vijest za Mineesotu: San Antonio je više nego uvjerljiv doma, 8 poraza u tijekom regularnog dijela. Samo tri puta savršenih 48 Garnettovih minuta nude priliku Wolvesima.
Prognoza: Spursi u tri ili četiri.

Istok:

Milwaukee (2) - Orlando (7)
Nakon 0:4 tijekom sezone, Magic u prvom krugu vjerojatno nije želio Buckse. Orlando će pokušati, no nerealno je očekivati da će uspjeti nametnuti tvrdu borbu pod koševima. Previše šutera. Milwaukee ubacuje preko 100 koševa u prosjeku. Cassell, Allen i Robinson prednjače i nude previše. Previše koševa. Ako koliko-toliko zaustave magičnog McGradya ne bi trebali imati problema sa Orlandom. Makar će morati odustati od navika i odigrati barem minimum obrane.
Prognoza: Bucksi u četiri.

Philadelphia (1) - Indiana (8)
U regularnom dijelu 76ersi su dobili sve tri, jednu u produžetku. Nakon tradea Mutombo-Ratliff Sixersi su pali, no tek je sada došlo vrijeme za odgovor na veliko pitanje o isplativosti razmjene. Tek sada, počinje vrijeme tvrdih, pravih obrana zbog čega je i Dikembe i doveden. Loša vijest za Phillu, čije posljedice vjerojatno ipak neće osjetiti u prvom krugu, je umor jezgre - Iversona. Od Allena sve kreće i na njemu sve završava. Ključ svake Philadelphijine utakmice. Brown je izgleda konačno shvatio, poznat po podjeli minuta samo malom broju povlaštenih, poštedio ga je zadnje dvije utakmice. Uz obranu na triu: Reggie Miller - Travis Best - Austin Croshere traži se još jedan strijelac. Trebalo bi biti dovoljno, za u odlučujućem dijelu sezone, vruće Pacerse. Od Millera se traži liderstvo. I koševi. Za, ipak veliko iznenađenje, Rose također mora pružati najbolje.
Prognoza: dobra kušnja za visoke ambicije 76ersa - prolaz u četiri.

Miami (3) - Charlotte (6)
Mnogi će ovaj dvoboj okarakterizirati tek jednom riječju: obrana. U četiri sudara tijekom sezone (2:2) niti jedna ekipa nije zabila više od 90 koševa. Dobra vijest za Heat je povratak Mourninga. Zo, Mason, Hardaway i svakako top strijelac Eddie Jones ključne su uloge na terenu. I Pat Riley na klupi. Jedno je sigurno: Miami će igrati granitnu obranu. Hornetsi kao odgovor moraju tražiti što više drugih šansi, nakon napadačkih skokova što više koševa iz drugog napada. Na strani Charlottea u tranziciji obrana-napad dosta se očekuje od Davida Wesleya, no ipak Mashburn je "the man" jer prvenstveno njemu je povjerena nemoguća misija: ubaciti koš.
Prognoza: Iako će Jamal možda povremeno i uspijevati u nakani, ipak su tvrda obrana, ružna košarka i tuča - najjače strane Miamia. Heat u četiri.

New York (4) - Toronto (5)
Tijekom regularnog dijela New York je od Kanađana izgubio tri od četiri. Podatak koji malo znači jer New York uvijek bolje izgleda - u playoffu. Ključna osoba kod Knicksa je Marcus Camby. Na ovoj poziciji moraju ostvariti prednost. Svejedno, Camby neće biti dostatan - obrana na granici incidenta se podrazumijeva, od Sprewella i Houstona se očekuje konstantnost. I Glen Rice mora nešto ponuditi. Bilo kako bilo, New York ne izgleda sjajno vani, Toronto će pokušati naplatiti. Naravno, Carter je srce Raptorsa. Lomiti će ga, mora ostati velik ako želi preživjeti kamenitu obranu. A uz to još nešto i ubaciti. Neće moći sam. Traži se pomoćnik, netko tko će moći ubaciti. Izvana. Unutra je pretvrdo.
Prognoza: New York u pet. Jer u playoffu vrijedi samo obrana.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!