Nogomet

Oprez, motivacija i - optimizam

Bernard Jurišić • petak, 13.04.2001.

Ulicama ponovno se osjeća iščekivanje, tenzija i dah velikog događaja koji nas očekuje sutra. Iako Zagrepčani bježe Splićanima 4 boda, ovog puta navijački puk zaogrnut u bijelo i plavo pohodit će poljudske tribine u velikom broju. Optimizam je u navijačkim srcima domaće momčadi vrlo snažan, uvriježeno je mišljenje da odavno Hajduk nije imao veće šanse za pobjedu i primicanje Dinamu samo na bod zaostatka. Razlog su dobre igre "bijelih" i dugi niz utakmica bez poraza (još od utakmice u Maksimiru početkom prosinca), ali i prilično neuvjerljiva forma aktualnih prvaka. Stadion će biti pun, očekuje se konačno i nešto veći kontigent BBB-a, a utakmicu najavljuje trojac Hajdukovih "vođa", trener Zoran Vulić, direktor Fredi Fiorentini i sportski direktor Ivica Šurjak...

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Iako je posljednje prvenstveno kolo ponudilo loš scenarij po Splićane, nakon kojeg je Dinamo utekao na 4 boda prednosti, stječe se dojam kako navijači i igrači već odavno nisu bili ovako optimistično raspoloženi i samouvjereni prije velikog, najvećeg derbija hrvatskog sporta uopće. Poljud nema "maksimirskih problema", veliki derbi rijetko je ostavljao poljudske tribine polupraznima, a ove preduskrsne Velike subote očekuje se da 30 000 navijača ponese Hajdukovce prema pobjedi, koja ih jedina ostavlja u realnoj utrci za titulu prvaka Hrvatske koju čekaju već 6 godina. Momčad igra dobro, borbeno, iako ima bodovni deficit u odnosu na Dinamo, iz svih dijelova Splita i Dalmacije stižu optimistične najave i predviđanja. Koliko je to samohrabrenje i uzdizanje vlastitog potencijala pozitivno i realno, dokazat će tek subota i zadnji sudački zvižduk.

A taj zvižduk pripada poznatom liku iz storije Hajdukovih i Dinamovih ogleda, Varaždincu Ivanu Novaku, koji je prije samo dvije sezone bio "državni neprijatelj broj 1" u glavama svih pristalica "bijelih". Naravno, riječ je o suđenju na derbiju u Maksimiru između tadašnje Croatije i Hajduka, u kojem je Novak pred očima cijele zemlje opljačkao Splićane i naveo tadašnjeg predsjednika "bijelih" Željka Kovačevića da u suzama napusti maksimirsku ložu. Sutra će Novak opet biti "čovjek u crnom", no prošlost je zaboravljena, Hajduk je prije nekog vremena pružio ruku varaždinskom arbitru i odustao od njegovog "progona" po institucijama HNS-a.

Hajdukov trener Zoran Vulić ima "slatke brige", na raspolaganju kadar od dvadesetak igrača, među kojima nema ni nespremnih, ni kartoniranih, a forma je velikoj većini na visokoj razini. Stoga će se teško biti Vuliću odlučiti za 11 igrača koji će početi boj, primjerice - u momčad se vraćaju Igor Musa i Zvonimir Deranja, a igrači koji su ih zamijenili u Osijeku, Srđan Andrić i Mate Bilić bili su ponajbolji pojedinci na utakmici. "Sastav nije određen, to ostavljam za sutra ujutro. Da, naravno da su mi draže "slatke brige", kad su svi zdravi, spremni i "napaljeni", najteže će mi biti odlučiti koga poslati na tribinu.". O imenima Vulić nije htio, no "stručna komisija" sastavljena od splitskih sportskih pera, jednoglasna je u jedanaestorici koju će Hajdukov trener ponuditi. Hoćemo li pogoditi - otkrijte sami: Pletikosa - Miše, Sablić, Đolonga - Miladin, Rendulić, Musa, Leko, Bošnjak - Bubalo, Deranja.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

O Dinamovoj igri u Splitu Vulić je rekao slijedeće: "Oni će igrati s tim novih sistemom 4-4-2 kojeg je uveo Lončarević, sjećam se da je to radio i s Čakovcem dok je bio njihov trener. Mi ćemo igrati napadački čisto iz razloga što drugačije ne znamo igrati, tako igramo cijelu sezonu, tako je momčad koncipirana. Morat ćemo se pobrinuti da eliminiramo potencijalne greške pojedinaca, ako to uspijemo, mislim da ćemo pobijediti. U boljoj smo formi, to nije samo moje mišljenje, no derbi je derbi, odlučuje moment, jedna situacija, jedan igrač. Zagrepčani će htjeti ovdje riješiti prvenstvo, no ako mi odigramo kako znamo i možemo, ne bojim se za ishod".

Direktor Fredi Fiorentini dodao je nekoliko "tehničkih" informacija. "Napišite da nema ulaska djeci s roditeljima, zbog sigurnosnih razloga. Službenu najavu o dolasku Dinamovih navijača nismo dobili, znamo ono što i vi, najavljuje se vlak. Ulaznice su im osigurane na jugozapadu, kao i uvijek. Torcida je najavila novi spektakl, a opet su svi pozvani da dođu u bijelom.".

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Dobru atmosferu u momčadi i klubu potvrdio je i Ivica Šurjak, koji zrači optimizmom, ali i oprezom. "Prognoza? Dobra utakmica i nadam se, naša pobjeda. Bit će teško, tijesno, ali spremni smo, vjerujem da imamo velike šanse. Puno će dobrih igrača biti na travnjaku, pune tribine, pa je za očekivati spektakl, dobru i uzbudljivu utakmicu." Pokušali smo "isprovocirati" Šuru pitanjem slaže li se da je Hajduk ove godine veći favorit protiv Dinama nego ikada u zadnjih nekoliko godina. "Ma derbi je uvijek derbi, Dinamo je uvijek Dinamo, iako se slažem da trenutno igramo bolje. Ja mislim da je prednost na našoj strani, ali to treba pokazati i na terenu. Ja vjerujem da igrači hoće, jer i oni jedva čekaju da utakmica započne.".

Hoće li za igrače predstavljati opterećenje činjenica što su u Split dolazak najavili mnogi ugledni menadžeri i emisari iz čitave Europe? Navodno je dolazak najavio i Martin Ferguson, brat Manchester Unitedovog trenera "Sir Alexa", koji bi motrio na Pletikosu?

"Za jedne je to opterećenje, a za druge motiv. Uglavnom se oni koje se ne gleda, lakše opuste i odigraju bolje, pa je to motiv i za te igrače. Ne treba se opterećivati ničim osim protivnikom na terenu, sve ostalo je trenutno u drugom planu. Ne, nećete me navući da vam kažem da imamo kvalitetniju momčad, no reći ću vam samo da smo mi napravili prije 3 godine, ovo što Dinamo radi sad, pomlađivanje kadra. I vrijeme je da se taj rad naplati, a zna se čime!"

Utakmica počinje u subotu u 17.30 sati, karte su velikim dijelom već planule, ostalo je još karata za Zapad, Istok je gotovo popunjen, sjever također. Vremenski uvjeti nisu baš optimistični, no sve će to biti u drugom planu kad sudar Novak označi početak utakmice. Naravno - naši reporteri izvjestit će vas tekstom, slikom i video zapisima o svemu što trebate znati, već ubrzo po završetku susreta.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!