Nogomet

Hajduk - Dinamo: "Modri" nadigrani i poraženi

Bernard Jurišić • subota, 14.04.2001.


Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Veliko izbora niti mjesta za kalkulacije domaćinima nije bilo. Samo pobjeda ostavljala ih je u borbi za naslov prvaka, samo tri boda mogla su zadovoljiti pune tribine navijača koji ove godine od "bijelih" očekuju povratak titule prvaka u grad podno Marjana. Bodovni deficit je prije početka utakmice bio značajan, no nije obesharabio ni navijače ni igrače Hajduka. Razlog je bio jasan, Hajdukova forma na najvišem je stupnju, "bijeli" igraju dobro i za poraz ne znaju već mjesecima. S druge strane, Dinamo ne briljira.

Veliki derbi privukao je na poljudske tribine gotovo 30 000 gledatelja, a u jugozapadnom sektoru pojavio se velik broj BBB-a, njih nekoliko stotina, koji su po prvi put nakon dugo vremena u Split stigli navijačkim vlakom iz Zagreba. S druge strane, Torcida je bila u punom broju, iz Splita, Dalmacije, Hrvatske, pa i Europe, a na istočnoj tribinu zamijetili smo i transparnet "Torcida Haag".

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Znali su gosti da ih čeka početni uragan, da će Hajdukovci jurnuti svom snagom, nošeni bučnom podrškom s tribina, intencija "modrih" bila je da se što prije taj pritisak odbije što dalje od vrata Tomislava Butine. Već u 2. minuti Đolonga je iz slobodnog udarca zagrijao dlanove promrzlih navijača, koje je iznenadio pravi zimski dan u srcu proljeća.

U jeku napada Splićana, počele su neugodne scene na sjevernoj tribini, kad su se među Torcidom pojavili "specijalci". Vruće glave koje splitskih navijača izazvale su nekoliko minuta nelagode, činilo se da bi moglo doći do ozbiljnog sukoba, jer su se i sa istočne tribine "u pomoć" Torcidašima sa sjevera uputili oni najvatreniji. No srećom, glave je ohladio Stanko Bubalo, vodećim pogotkom u 11. minuti. Kapetan Ivan Leko uputio je odličan nabačaj u Dinamov peterac, a u gužvi igrača najbolje se snašao "Ronaldo iz Turčinovića" i doveo "bijele" u vodstvo. Mogli su domaćini povećati prednost već 5 minuta kasnije. Leko je izveo korner, netko je u gužvi kraj gol-linije odbio loptu do Muse, koji s desetak metara iskosa ipak nije pronašao pravi put do mreze.

Video: Musa "zakucao" loptu pod prečku

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Dinamo se malo otvorio tek nakon primljenog gola, u 17. minuti Boško Balaban je ušao u šesnaesterac, malo oklijevao, ali ipak na karju pucao - malo pored gola. Bila je ovo najava onog što je uslijedilo u 23. minuti. "Skraćeni korner" izveo je Agić, Goce Sedloski je nadskočio sve svoje čuvare i sa gotovo 10 metara glavom zakucao loptu iza leđa nemoćnog Pletikose. Nakon izjednačenja, gosti su preuzeli loptu u svoje noge nekih desetak minuta, no nisu imali konkretnijih prigoda.

Šok nakon izjednačenja nije dugo blokirao Splićane, koji su vrlo brzo opet krenuli s naletima prema gostujućem vrataru. U 28. minuti nakon kontakta Bubala i Bosnara Hajdukov napadač je pao u šesnaestercu, no sudac je ostao nijem. Minutu kasnije opet je Bubalo ušao sam u kazneni prostor gostiju, pucao prema vratima, a na drugoj vratnici Deranja je loptu dočekao sam i poslao je u vratnicu. Pritisak je rastao i gol je doslovce visio u zraku. I dogodio se, u 30. minuti. Na sceni je opet sjajni Bubalo, koji je ispremiješao gostujuću obranu, na kraju hladnokrvno "slomio" i Butinu, dovevši Domaćine ponovno u prednost.

U 38. minuti, Bubalo je odlično proigrao Deranju koji je krenuo sam prema Butini, no vratar Dinama je bio za trenutak brži i spasio svoju momčad od povećanja prednosti. Četiri minute kasnije Darko Miladin je fantastičnim udarcem sa dvadesetak metara natjerao Butinu da se pošteno ispruzi i izvadi loptu ispod samih "rašlji". Na polvrijeme su domaćini otišli s rezultatskom prednošću, no još više optimizma ulijevala im je dominantna igra tijekom svih 45 minuta, a Dinamo je u svojoj mreži mogao imati barem još jednu loptu.

Izjave

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Očekivalo se da će gostujući strateg Ilija Lončarević nešto bitno promijeniti u igri gostiju u drugom dijelu, jer je bilo očigledno da Splićani dominiraju, posebno na sredini terena, gdje su Leko, Musa i Bošnjak oduzeli gomilu "ničijih lopti" i hranili svoje bokove i napadače. No, Zagrepčani su i u drugi dio ušli poamlo bojažljivo, a Splićani im nisu dopuštali da stvore bilo kakvu izgledniju prigodu. Domaćini su imali loptu, kontrolirali travnjak, no nisu srljali u napad. Tek u 58. minuti Bošnjak je proigrao Bubala, koji je za trenutak izbio sam ispred Butine, no netko je u posljednji trenutak loptu izbio u korner.

U 63. minuti Deranja je svom čuvaru prodao sjajnu "minijaturu" uz gol-aut liniju, a nakon prekršaja Leko je iz slobodnog udarca pucao malo preko vratiju. Kako je atmosfera na tribinama rasla, tako su i Splićani sve više stiskali obruč oko Butine. U 70. minuti nekoliko napada završavalo je u gužvi ispred gostujućih vratiju, dok ona konačno nije došla do Igora Muse na dvadesetak metara od vratiju, koji je fantastičnim udarcem savladao Butinu i doveo Hajduk u kapitalnu prednost od 3:1.

Do kraja, Zagrepčani su preuzeli loptu u svoje noge, a najizgledniju prigodu imali su u 75. minuti, kad je Leko na gol-crti spasio udarac glavom Balabana, nakon kornera Agića. Još je u 79. minuti Pavlovič opasno zaprijetio iz slobodnog udarca, a do kraja su Splićani u zadnje dvije minute mogli i još uvjerljivije slaviti. Ostalo je 3:1, sasvim dovoljno za radost domaćih navijača, ali i svih ljubitelja nogometa u Hrvatskoj, jer je prvenstvo ponovno ušlo u veliku neizvjesnost.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!