Nogomet

Crtice iz talijanskog "mercata"

Bernard Jurišić • četvrtak, 19.04.2001.

Kako se kraju bliži natjecateljska sezona u Seriji A, tako se sve više zahuktava propagandno - marketinška mašinerija u talijanskom "mercatu". Tržnica je otvorena, ponude "frcaju" sa svih strana, milijuna je gomila za potrošiti, imena stižu sa svih strana svijeta. Evo nekoliko posljednjih vijesti, nove stižu ne iz dana u dan, već iz sata u sat.

Nekako najagilniji su milanski klubovi, Inter je i inače vječna tržnica, a u potragu za pojačanjima dao se i Milan, koji nije imao bajnu sezonu. Alberto Zaccheroni je već odletio s klupe, kao privremeno rješenje figurirao je Cesare Maldini, dok se na ljeto ne ustoliči Marcelo Lippi. Barem je tako izgledalo. No, stvar se zakomplicirala, a klupi Milana opet je nekako najbliži Turčin Fatih Terim, koji je samo nakon nekoliko mjeseci najuren iz Fiorentine. Od direktora Gallianija teško je išta saznati, jer je u dva dana dao dvije oprečne izjave. Najprije: "Sviđa mi se Terim, ali ako Maldini i Tassotti odrade posao do kraja kako treba, oni ostaju za kormilom". A zatim: "Maldini i Tassotti sigurno ostaju u Milanu, ali vjerojatno u drugačijim ulogama". U prilog dolasku Terima govori i namjera Milanovih direktora da crveno-crni dres obuku još dvojicu Turaka, Ümita Davalu i Hasana Sasa. No, na njih je oko bacio i gradski rival Inter, a Galatasaray je na paket objesio cijenu - 25 milijuna. Dolara, naravno. Ako ih "uhvati" Inter, ipak neće postati "mala Turska", jer Hakan Şükür gotovo sigurno odlazi. Kupac je Bayern, koji bi sa Şükürom dobio i armiju Turaka na tribinama.

Rat Milana i Intera ovog ljeta očekuje se na mnogo frontova. Između ostalog, Inter je najmržem rivalu već preoteo Danca Helvega, a možda će i Juventusovog Pippa Inzaghija, koji je također na listi želja Milana. Osim njih, Inter je oko bacio na 22 - godišnjeg Peruanca Claudia Pizzara iz Werdera, te Leeds Unitedovog "razarača" Iana Hartea. No, za ovog posljednje vrijedi isto pravilo kao i za Marka Viduku, predsjednik Ridsdale poput papige ponavlja: "Nije na prodaju".

Što se tiče spomenutog trenera Lippija, najnovija saznanja govore da je samo tehničko pitanje njegov potpis za Lazio. Tim više što sadašnjeg "vatrogasca" Dina Zoffa čeka intrigantna fotelja - prvog čovjeka talijanskog nogometnog saveza. Što se tiče igrača, i u Laziju bi mogao biti veliki promet ovog ljeta, no barem je kapetan i simbol Lazija Alessandro Nesta objavio da ne razmišlja o odlasku. "Ja sam Lazial od rođenja, samo tu želim igrati. Što se mene tiče, mogao bih u Laziju ostati do kraja karijere". Laziju je jasnu poruku poslao i Barcelonin gazda Joan Gaspart. "Ne znam zašto više pričaju o Rivaldu, on nije na prodaju, samo gubite svoje vrijeme". Rivaldo je također potvrdio da ostaje u Barceloni, no sjetimo se - na prodaju nije bio ni Luis Figo, posebno ne u Real...

Juventus? Oni su jedan od rijetkih talijanskih klubova koji pažljivo mjere svako novo pojačanje. Ne kaže se slučajno da igrači Juventusa moraju biti "plave krvi", Juve doista ne kupuje svakoga. S njima u vezi najčešće se spominje sjajni Parmin Portugalac Sergio Conceiçao, koji će gotovo sigurno završiti u crno-bijelom dresu. Razlog tomu je činjenica što je osim Juventusa, za njega žestoko "zagrizao" i Newcastle, koji je Parmi kao nadoknadu, već ponudio Peruanca Norberta Solana.

"Hit ljeta", ne samo u Italiji, mogao bi biti Barcelonin kapetan Josep Guardiola, koji je objavio da na kraju sezone sigurno napušta i Barcu i Španjolsku. Interesanata ima kao na traci, Parma, Liverpool, Newcastle, Bayern, Lyon, Arsenal, samo su prvi u redu koji su se javili. Ako Guardiola nešto ne potpiše "na brzinu", bit će ih sigurno još. Lecce traži nasljednike za Davora Vugrinca i Cristiana Lucarellija koji sigurno odlaze u veće klubove, a prvi "pick" im je Philemon Massinga iz Barija. Fiorentina je objavila da privodi kraju dogovor s Bayernovim stoperom Samuleom Kuffourom, koji bi trebao zamijeniti Alessandra Pierinija, čija adresa se seli ili u Milan, ili u Juventus. Hidetoshi Nakata nije uspio izboriti početnu postavu u Romi, a kako je uvijek mamac za japanske turiste i tržište, vrlo brzo su se javili Manchester United i Newcastle, a ako ga oni "promaše", spremno čekaju Lens, Paris SG i Charlton.

Za kraj priče iz "mercata", iz koje smo izdvojili uistinu samo najinteresantnije detalje, obavijest da novi-stari gazda Marseillea Bernard Tapie skuplja novce za napad na prvu veliku "zvjerku" koja bi njegov klub ponovno dovela na mjesto gdje je bio početkim devedesetih. Radi se o jednom "domaćem dečku" - Zinedine Zidaneu, za kojeg bi basnoslovnu ponudu Juventusu trebao predstaviti uoči sezone 2002/03...

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!