Nogomet

Hajduk - Varteks: Impresivna igra i rezultat "bijelih"

Bernard Jurišić • nedjelja, 29.04.2001.


Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Još jednom sjajnom predstavom nogometaši Hajduka nahranili su ambicije navijača koje su porasle "do neba". Varaždinci su doslovce pregaženi, a kad se sve zbroji i oduzme - simpatično će zvučati izjava kako s porazom od 6:0 na kraju mogu biti i zadovoljni. Jer Splićani su u furioznom ritmu odigrali samo prvih 45 minuta, u kojima su stekli 4 gola prednosti, dok su u drugom dijelu lagano, bez velikog umaranja održavali i povećavali prednost te ostvarili najveću ovogodišnju pobjedu. Uz 6 golova u mreži Rumbaka, domaćini su pogodili i čak tri vratnice, a gostujući vratar u nekoliko je navrata sprječavao sigurne pogotke razigranih Hajdukovaca.

Desetak tisuća navijača domaćih uživalo je gledajući kako moćni bijeli stroj melje varaždinsku momčad, koja uopće nije igrala toliko loše, koliko su domaćini djelovali impresivno. Uz neizostavnu borbenost, naprosto je plijenila lakoća kojom su Splićani stizali u prigode, duge lopte koje su osvajale teren i sigurnost i mirnoća u realizaciji.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Teško će biti i kronološki pobrojati sve što su "bijeli" danas stvorili ispred varaždinskih vratiju, no redom bi to izgledalo ovako: U 9. minuti nakon kornera, Težački je uspio izbiti loptu ispred usamljenih Deranje i Gjuzelova na drugoj vratnici. U 17. je Leko fantastičnom loptom osvojio četrdesetak metara terena, a Deranja praktički iz "mrtvog kuta" uzdrmao Rumbakovu gredu. U 21. minuti sudac je progledao kroz prste Režiću, koji je s leđa srušio Ivana Bošnjaka. Režić je prošao samo s opomenom, vlasnik "žutka" je bio još od treće minute, a u nemoći koju je iskazivao svih 45 minuta, nekoliko je puta zaslužio put u svlačionicu. Vidio je to i Katalinić, pa ga je već u poluvremenu ostavio u svlačionici. Iz "skraćenog kornera" nakon tog prekršaja, Leko je po drugi put uzdrmao vratnicu.

Prvu "opasnost" pred Pletikosom režirali su Hrman i Bjelanović u 22. minuti, no ovaj potonji nije dobro zahvatio loptu u petercu. Kazna je stigla u sljedećem napadu. Stanko Bubalo ukrao je loptu Kastelu na dvadesetak metara od vratiju i uposlio Deranju. "Popaj" nije oklijevao, okrenuo je svog čuvara na vrhu šesnaesterca i prekrasnim udarcem pogodio suprotni kut gostujućeg vratara za 1:0.

Slika 5 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Neposredno prije prvog pogotka, trener domaćih Vulić bio je prisiljen izvršiti prvu izmjenu, nakon što se ozlijedio Vlatko Đolonga. U igru Vulić ubacio mladog Darija Srnu, koji je otišao na desni bok, a Darko Miladin se vratio na stopera. Takva otvorenija varijanta dala je ploda. Srna je u 36. minuti bio asistent za povećanje prednosti, sjajno uposlivši Bošnjaka, kojem nije bilo teško glavom matirati Rumbaka s nekoliko metara za 2:0. Unatoč vodstvu i činjenici što se bližilo poluvrijeme, Hajdukovi nisu stajali, kao da su i sami osjetili da utakmicu mogu do kraja riješiti već u prvom dijelu. Napadi su se smjenjivali, a lopta je još dvaput odsjedala iza leđa posljednjeg varaždinskog čovjeka.

U 41. minuti Leko je lijepim udarcem iz slobodnjaka sa oko 25 metara udaljenosti matirao Rumbaka za 3:0. Minutu kasnije Bošnjak je poslao bombetinu sa gotovo tridesetak metara, koja je fijuknula nekoliko centimetara preko grede, a u posljednjoj minut prvog dijela Musa je na trenutak izbio sam pred Rumbakom, no u želji da asistira Bubalu u sredini, netko od domaćina u zadnji je trenutak odgodio povećanje vodstva. Ali samo za nekoliko desetaka sekundi, dok se Musa izvukao na sredinu i poslao još jednu sjajnu dijagonalu na nogu Stanka Bubala, za uvjerljivih i impresivnih - 4:0. Cijeli stadion bio je na nogama, delirij je zahvatio tribine koje su Hajdukovce na odmor ispratile ovacijama kakve nisu viđene već godinama na Poljudu. "Bubmari" su djelovali razbijeno, a iza nas je bilo vjerojatno najboljih 45 minuta Hajduka u posljednjih nekoliko sezona.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Znalo se da Hajdukovci u nastavku neće nastaviti punim gasom, jer je snagu potrebno sačuvati za sljedeće ispite, koji su na rasporedu u narednih 7 dana. No, opet je Hajduk djelovao moćno, lopte su fijukale oko vratnica Varteskova vratara, a rastrčani domaćini kao da su željeli razdraganoj publici pokloniti što više razloga za veselje. Ipak, drugi su dio otvorili Varaždinci, u 53. minuti Karić je glavom loptu s prve vratnice poslao pored suprotne u gol aut. Bio je to njegov prvi opasniji izlet pred Pletikosu.

Kao da su Hajdukovci ponudili Varaždnicima 15 minuta drugog dijela da pokažu nešto iz svog arsenala, a od 60. minute opet je krenula "furija". Najprije je Miše ostavio iza sebe nekoliko "bumbara" i uposlio Bošnjaka, koji je sjajno tukao sa dvadesetak metara i po treći put naciljao Rumbakovu vratnicu. Minutu kasnije, Deranja je obavio najveći dio posla, ostavio loptu natrčalom Musi na udarac, no Rumbak je odlično reagirao i refleksno dohvatio loptu.

Slijedile su dvije prigode Varaždinaca, koje je neutralizirao spremni Pletikosa. U 65. minuti Hrman je htio centrirati na drugu vratnicu, ali je lopta nezgodno završila ispod grede, a minutu kasnije Bjelanović je izbio sam kao duh, desetak metara od vratiju "bijelih". Oba puta "Plete" je pokazao da je naš vratar broj 1.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Tri minute bile su potrebne da se u listu strijelaca dvaput upiše i Mate Bilić, koji je na poluvremenu zamijenio Bubala. Najprije je u 71. minuti nakon "skraćenog kornera" Leke glavom pospremio loptu za 5:0, a četiri minute kasnije na asistenciju Muse isti posao obavio nogom za 6:0. U međuvremenu, još je jednom bio sam pred Rumbakom, ali je pucao brzopleto.

Na samom kraju, mogao je ponovno sjajni Ivan Bošnjak postići svoj drugi pogodak, nakon što ga je uposlio Srna, no kad je izbio sam, pucao je ravno u gostujućeg vratara. Minutu kasnije Andrić je izgubio loptu na centru, Karić uposlio Bjelanovića, koji je još jednom izbio potpuno sam pred Pletikosom, ali se uplašio velike prigode i slabo pucao. Hajdukovci su tako na impresivan način preuzeli barjak u prvenstvu države i potvrdili sjajnu formu pred završnicu. Navijači su sa stadiona otišli prezadovoljni i puni dojmova koji su se nastavili prepričavati i nakon završetka utakmice. Miris titule odavno nije bio snažniji...


Zoran Vulić, trener Hajduka: "Igramo dobro, vidjeli ste i sami da smo danas samljeli jednog Varteksa kojeg nitko ne može podcijeniti. Od večeras mislimo na sljedeću utakmicu, Kranjčevićeva je vrlo blizu i vrlo je bitna."

Ivica Šurjak, sportski direktor Hajduka: "Odigrali smo odličnu utakmicu i pregazili Varteksa koji je u vrhu kvalitete naše lige. Mislim da smo ušli u odličan ritam kojeg možemo i moramo nastaviti, igramo sve bolje, atraktivno, efikasno, publika nas prati. Slijedeći je Zagreb, koji nam je jako bitan, tamo možemo potvrditi ove bodove i napraviti veliki posao."

Ivan Bošnjak, Hajduk: "Ovo je i najveća pobjeda i naša najbolja igra ove sezone. Mislim da ovo nije nikakvo iznenađenje, igramo dobro već duže vrijeme, a morao je kad-tad doći i rezultat. Ovakvim pristupom i igrom, ne vidim tko nas može zaustaviti do kraja. No, idemo redom, jedna po jedna utakmica, sad je najvažniji Zagreb."

Ivan Katalinić je u trenucima dok je davao izjavu već znao da je "bivši" trener Varteksa: "Ja ću biti prvi koji će Hajduku čestitati na tituli prvaka Hrvatske. Danas su bili puno bolji, čvršći, motiviraniji od nas, dobili su gotovo svaki dvoboj, puno su više željeli ove bodove od nas. Oni su bolja momčad od nas, ne samo to, nego i najbolja momčad u Hrvatskoj i ako nastave ovako, titula prvaka sigurno će se preseliti u Split."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!