Nogomet

Hajduk - Slaven: Podravci namučili Splićane

Bernard Jurišić • nedjelja, 06.05.2001.


Iznenadna proljetna kiša koja je zamijenila rane ljetne vrućine u Splitu je poremetila, no ne i pokvarila šampionski ugođaj na i oko stadiona u Poljudu. Oko 12 000 gledatelja stiglo je na tribine, a da je vrijeme ostalo kakvo je bilo u danima prije vikenda, svakako bi "školjku" pohodila još poneka tisuća navijača bijelih. Hajdukovci su u sjajnoj formi, već 15 utakmica ne znaju za poraz, iako je vidljivo da ritam nedjelja - srijeda ostavlja sve više umora na glavnim polugama Splićana. Ipak, sami igrači će odbaciti bilo kakvo razmišljanje o umoru i reći će nam kako "o tome nema vremena razmišljati, vrijeme je za pobjede".

Domaćinima je kao dodatni motiv poslužila i nedavna javna deklaracija trenera Koprivničanaca Mladena Frančića kako je Dinamo još uvijek prvi favorit za titulu prvaka. "Farmaceuti" su od početka dosta dobro zatvorili prilaze svojim vratima, pa je Hajduk poveo u 15. minuti iz svog prvog pravog napada na vrata Solomuna. Koliko god treba proslaviti Stanka Bubala zbog lijepe dijagonale u suprotni Solomunov kut sa vrha šesnaesterca, svakako treba istaknuti i sjajnu reakciju suca Širića, koji se nije obazirao na mahanje zaleđa svog pomoćnika Novka. Naime, dok je Leko predavao loptu Bubalu na dvadesetak metara od vratiju, uistinu je Ivan Bošnjak zastao iza gostujuće obrane, no nije utjecao na igru, a u nastavku akcije Bubalo je poentirao za pogodak koji će, kasnije će se pokazati - donijeti još tri velika boda Splićanima. Možda i najteža tri boda koje su Splićani "zaradili" ovog proljeća.

Jer Slaven se Belupo prikazao u odličnom svjetlu, do kraja poluvremena prepustili su loptu Hajdukovcima, čiji su se napadi uglavnom razbijali na zadnjoj liniji Koprivničanaca, čvrstoj, visokoj i uigranoj. Odmah nakon gola, u 20. minuti Jurčec je iz slobodnog udarca sa 17 metara gađao Pletikosin kut, no naš je reprezentativni vratar bio spreman. Hajdukovci su uglavnom najopasnije situacije pred Solomunom stvarali nakon prekida. Tako je u 22. minuti Leko iz skraćenog kornera za malo promašio glavu usamljenog Stanka Bubala na drugoj vratnici, a tri minute kasnije Musa je iz prekida gotovo na centru potražio Bošnjaka, čiji je opasan udarac glavom Solomun izvadio ispod prečke. Još je u 38. minuti Leko iz kornera vratio loptu na udarac natrčalom Srni, no Solomun je opet bio priseban.

Za Srnu završena sezona

Mladi desni bočni igrač Hajduka Dario Srna nesretno je završio utakmicu protiv Slavena. U doslovce posljednjoj sekundi utakmice nezgodno je pao u trku i slomio ključnu kost. Ova ozljeda udaljit će ga od terena na duže vrijeme, tako da je ova sezona za njega završena. Što se tiče ostalih - još je neizvjesno kada će se momčadi pridružiti Vlatko Đolonga, koji neće biti u momčadi u srijedu u prvoj utakmici finala Kupa Hrvatske.

U drugom dijelu teren je postao sve teži, a gosti sve opasniji. Zagospodarili su Koprivničanci sredinom terena, oduzeli su Hajduku praktički najjače oružje, a Leko, Musa i Bošnjak teško su se nosili s agresivnim nasrtajima Ferenčine, Mužeka, Perkovića i Bisakua. Šanse Splićana i dalje su dolazile nakon prekida, a samo centimetri su dijelili danas neprimjetnog Deranju od pogotka u 51. minuti, nakon ubačaja Leke na drugu vratnicu.

Prvu pravu prijetnju gosti su složili u 59. minuti, kad je Amižić glavom nakon kornera Bisakua pucao pored gola. Osjećala se premoć na sredini gostiju, iako nisu imali završnicu, nije bio puno opasnih situacija pred Pletikosom, no nekoliko puta bilo je opasnih gužvi i kontri, koje je ipak uspješno raščišćavala najbolja obrana lige na čelu s dirigentom Mišom. Odličan je bio Makedonac Igor Gjuzelov, koji je dobio gotovo sve dvoboje s gostujućim napadačima, a stigao je i zaprijetiti Solomunu, opet nakon kornera Leke, u 60. minuti.

U 68. minuti domaćini su izveli munjevitu kontru koju j eokončao Leko udarcem koji je prohujao preko grede gostujućih vratiju. U 72. minuti nevidljivi dojučerašnji najbolji strijelac lige Marijo Dodik umalo je iskoristio pomalo nespretno dodavanje glavom Sablića i Miše ispred Pletikose, a tri minute kasnije koprivnički je vratar izvadio udarac Muse iz kornera sa same gol-linije.

U 84. minuti domaćini su tražili jedanaesterac, nakon što je u naletu srušen mladi Srna, no Širić je umjesto bijele točke, pokazao žuti karton mladom Splićaninu zbog simulacije. Do kraja je bilo još malo panike ispred šesnaesterca domaćina, više zbog bojazni od ponekog zalutalog metka, nego zbog konkretne prijetnje gostiju, no do kraja se rezultat nije mijenjao. Hajduk je zadržao četiri boda prednosti pred Dinamom, koja mu daju prigodu za miran odlazak na derbi u Maksimiru sljedećeg vikenda.


Zoran Vulić, trener Hajduka: "Očekivali smo težak posao, mislim da nam je ovo najteža pobjeda ovog proljeća. Slaven je odigrao dobro, ovo je dokaz da protiv nas svi igraju sa 100%, no i pobjeda je dokaz da imamo kvalitetu. Strašno puno nam znači što u Maksimir idemo s 4 boda prednosti, ali o toj ćemo utakmici razmišljati tek nakon srijede i finala Kupa. Moji igrači se se borili svim srcem, izgarali su na terenu i zaslužili su pobjedu"

Stanko Bubalo, Hajduk: "Najvažnija je pobjeda, iako nismo odigrali onako kako smo igrali u zadnjim utakmicama. Iako je Slaven igrao dobro, nisu nam stvorili neke velike šanse, a mi smo mogli utakmicu riješiti puno ranije."

Mladen Frančić, trener Slavena: "Čestitam Hajduku na pobjedi, iako mislim da smo mi danas zaslužili barem jedan bod. U drugom dijelu smo većinom kontrolirali igru, no nismo uspjeli postići gol što nas je koštalo boljeg rezultata."

Renato Jurčec, Slaven: "Nakon pogotka morali smo se otvoriti, nismo imali što čekati. Mislim da smo odigrali dobro, predstavili se još jednom splitskoj publici, a žao mi je što našu dobru igru nismo okrunili i ponekim bodom. Ipak, pobjeda Hajduka nije nezaslužena i mislim da su prvi favoriti za titulu prvaka Hrvatske."

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!