Nogomet

Grgić: "Godinu dana se mučiš i trudiš, a onda ovo..."

Bernard Jurišić • četvrtak, 10.05.2001.

Ivica Škarić, gradonačelnik Splita: "Mislim da povoda za ovakvo divljanje nije bilo, Dinamo je nadigrao Hajduka i zasluženo pobijedio. Ružno je to što Split zadnjih mjeseci dobiva tako lošu reklamu, za što smo svi mi odgovorni. Znam koliko svi žele da Hajduk bude najbolji, ali ovo je sport, treba znati podnijeti i poraz, a izgleda da to mnogi ne mogu. U teren su utrčali huligani, a njima ćemo se svi zajedno morati pozabaviti, ali Torcida sama - najviše."

Branko Grgić, predsjednik Hajduka bio je vidno razočaran: "Ne mogu razumjeti ovo, vodimo uvjerljivo u prvenstvu, imali smo niz od 15 utakmica bez poraza, zašto ovakva reakcija nakon jedne lošije utakmice? Moram priznati da sam razočaran, mučimo se i trsimo već godinu dana da osovimo klub na noge, i kad smo nešto postigli - stigne nešto ovakvo. Ovo je bilo tek prvo poluvrijeme finala Kupa, u nedjelju u Maksimiru možemo osvojiti naslov prvaka, još ništa nije bilo izgubljeno, a sad nas sigurno čekaju i nove kazne. Pojam navijača je relativan, ne treba svih stavljati u isti koš, no ovo nema veze s nogometom..."

Ivica Šurjak, sportski direktor Hajduka bio je sličnog raspoloženja: "Bile su velike tenzije prije utakmice, bez potrebe se dodatno palila atmosfera. Neću komentirati ovo na kraju, zapravo šta da vam kažem..."

Zoran Vulić, trener Hajduka: "Nedostajalo nam je agresivnosti koja je naš glavni adut. Nismo iskoristili svoje velike šanse kod 0:0, Dinamo je to znao kazniti, no neću se predati, igrat ćemo još 90 minuta pa što bude. U nedjelju je potpuno drugačija utakmica, vjerujem da ćemo moći ovo izbiti iz glave i posvetiti se glavnom cilju - osvajanju titule prvaka. Mislim da su tenzije bile bespotrebne, a tome je pomogla i nepromišljena Šokotina gesta od prije nekoliko dana u Osijeku. Ovo ne treba nikome, ipak smo svi Hrvati i trebalibismo živjeti u miru..."

Ivan Bošnjak, Hajduk: "Pali smo u snazi, nakon nekoliko teških i iscrpljujućih utakmica po velikoj vrućini, došlo je do male krize koju je Dinamo znao iskoristiti. U nedjelju će biti drugačija utakmica, imamo dovoljno motiva i želje da ostvarimo pozitivan rezultat. Što se tiče onog na kraju, teško mi je komentirati, znam koliko Torcida voli Hajduka i koliko žive za ovaj klub..."

Zvonimir Deranja, Hajduk: "Mislim da je danas Dinamo zasluženo pobijedio, nemam zamjerke na njihovu pobjedu. Mi nismo bili pravi, očito nas je i umor dohvatio, no do nedjelje ima dosta vremena da se osvježimo i vrlo brzo im uzvratimo za ovaj poraz. Navijačke nerede ne bih komentirao, nije to moj posao."

Velimir Zajec, sportski direktor Dinama: "Sretan sam radi pobjede, žalostan radi ružnog kraja utakmice. Moji igrači su shvatili da kad igraju punim angažmanom, kako znaju i mogu, da su najbolji u državi, a to su danas i pokazali. U nedjelju ćemo pokušati ponovno pobijediti i vratiti se u igru i za drugi trofej, iako će Hajduk sigurno igrati drugačije. Ne, ne bojim se nereda u Maksimiru, mislim da naši navijači imaju višu razinu svijesti i da će biti uz klub bez obzira na rezultat."

Ilija Lončarević, trener Dinama: "Odigrali smo odličnu utakmicu i mislim da našoj pobjedi nema zamjerke. Iskoristili smo svoje šanse u najbolje moguće vrijeme, a Hajduk se nije oporavio od šoka do kraja utakmice. Navijačke nerede ne bih komentirao, samo bih dodao da je prije tih nereda na terenu i na tribinama vladala odlična i korektna atmosfera, šteta što je tako moralo završiti."

Mario Tokić, Dinamo: "Drugi gol je riješio utakmicu, a da smo bili malo koncentriraniji, mislim da smo mogli postići još poneki gol. No, zadovoljio nas je rezultat u tom trenutku, bilo ga je važno sačuvati, mislim da nam ovo daje realne šanse da Kup nakon 3 godine opet vratimo u Maksimir."

Igor Cvitanović, Dinamo: "Nadam se da smo ovim rezultatom riješili pitanje prvog trofeja ove godine, a vjerujem da još uvijek možemo i do drugog. Uz nedjelju ćemo opet ići na pobjedu, vjerujem da će nas navijači podržati, ali na korektan i dostojanstven način. Žalosno je ovo što se događa, ovo ne treba ni Hajduku ni Torcidi...".

U svim izjavama i reakcijama domaćih funkcionera i igrača osjećala se tuga i deprimiranost, jer osim što je Dinamo vjerojatno osigurao trofej u Kupu, Hajduka su njegovi "navijači" doveli u vrlo neizvjesnu situaciju i glede prvenstva. Jer izvjesno je da sljedeći domaći susret s Osijekom neće biti u ozračju slavlja i fešte, planirano je bilo da to bude posljednja stanica prije proslave titule prvaka, uz drage goste rukometaše Metkovića, odbojkašice Kaštela i vaterpolste Juga koji su ove godine vratili trofeje u dalmatinske gradove. Sad je to sve otpalo, jer Hajduk će Osijeka dočekati ili pred praznim Poljudom, ili stotinama kilometara od njega, nadajmo se da su barem "navijači" zadovoljni i ponosni na svoj doprinos ovogodišnjim šampionskim ambicijama Hajduka.

Žalosti nas još jedna stvar. Uz svu deprimiranost, ljutnju i tugu "u svoju bradu", nitko se ne usuđuje konačno istupiti javno i oštro, svi uglavnom komentiraju "bez komentara" i "nije moj posao". Zbog toga nam se ovo i događa. Novinski komentari uglavnom su mlaki i "kroničarski", zar stvarno nitko nema muda konačno postaviti stvari na svoje mjesto i reći ono što se treba reći i napraviti što se treba napraviti? Ili je bolje još jednom zatvoriti oči? Možda i jest, onda barem nećemo vidjeti razbijene glave pravih i nedužnih navijača i policajaca, uplakanu djevojku slomljene noge nakon bijega od "junaka večeri", shrvanog čovjeka koji je vidio što je ostalo od njegovog automobila ili zamišljenju ženu koja razmišlja ima li smisla popravljati izlog svoje trgovine. Jer ionako će Hajduk i Dinamo opet za koji mjesec krenuti u novo sportsko nadmetanje...

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!