Nogomet

Bayernu vrh Europe nakon ruleta s bijele točke

Marko Breljak • srijeda, 23.05.2001.

Liga prvaka najelitnije je nogometno natjecanje u svijetu, a ove godine do finala su došli Bayern i Valencia. Treba naglasiti da su to momčadi koje su prošle i pretprošle godine poražene upravo u toj završnoj utakmici i sigurno da je taj detalj dodatno povećao motiv obaju momčadi da se pokušaju okititi titulom najbolje europske momčadi.

Obje momčadi njeguju sličnan nogomet, vrlo čvrst i defanzivan, sa minimalno rizika u igru. Predvode ih renomirani treneri Hietzfeld i Cuper, a obojica niti u ovoj finalnoj utakmici nisu odustali od svojeg "ratničkog" nogometa. U toj "šahovskoj" partiji više sreće imali su Bavarci, koji su naslov odnijeli tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Liga prvaka, finale
Raspored i rezultati
Bayern München (Nje) Valencia (Špa) 1:1 (5:4)

Bayern (3-5-2-1): Kahn – Linke, Andersson, Kuffour – Sagnol (od 46. Jancker), Lizarazu, Effernberg – Salihamidžić, Scholl (od 109. Sergio) – Elber (od 100. Zickler). Trener: Otmar Hietzfeld

Valencia (4-4-2): Canizares – Angloma, Ayala (od 90. Đukić), Pellegrino, Carboni – Baraja, Mendieta, Aimar (od 46. Albelda), Kily Gonzales – Carew, Sanchez (od 66. Zahovič). Trener: Hector Cuper

Strijelci: 0:1 (3. minuta) – Mendieta (11m); 1:1 (50. minuta) – Effenberg (11m)

Igrao se tek prvi napad Valencije, Andersson se našao na podu u kaznenom prostoru te je, prema mišljenu suca Jola, pred naletom Mendiete na loptu igrao rukom. Nizozemski sudac je sudio jedanaesterac, a kapetan Španjolaca je siguran za iznenađujuće vodstvo već u trećoj minuti – 0:1. Bayern počinje napadati na sve ili ništa, a u takvoj bezglavoj igri jednih i drugih, sudac Jol je bio prisiljen suditi već drugi jedanaesterac. Jocelyn Angloma neoprezno ruši Effenberga, a loptu za jedanaesterac uzima Mehmet Scholl, najbolji igrač Bayerna ove sezone. Ipak, Nijemac turskog porijekla loše izvodi jedanaesterac, a Canizares čudesno brani – nogom!. Jurcanje jednih i drugih po terenu, uz bezbroj pogrešaka, nastavlja se negdje do 15. minute, kada igrači Valencije smiruju igru te počinju svoju poznatu "presing – kontra" igru.

To nije ostavljalo mnogo prostora Bavarcima, koji su svoje prve udarce na gol zabilježili tek u 26. i 28. minuti. Ipak, Elber je u oba navrata neuspješan, prvo nogom puca pored gola, a zatim glavom ravno u Canizaresa. Nešto kasnije i Scholl pokušava iz "slobodnjaka", ali lopta odlazi pored gola. I to je bilo sve od Nijemaca u prvom dijelu. Cuperovi igrači su se majstorski branili, ali bez posebnih prigoda. Tako je jedno izuzetno blijedo, i pretjereno grubo poluvrijeme završilo minimalnim vodstvom Valencije.

Iako smo očekivali drugačiji, bolji nastavak, nismo ga vidjeli. Bolje izdanje nije pružio niti sudac Jol, koji već u 50. minuti sudi novi jedanaesterac. Effenberg je bio na leđima Carbonija kojeg ubačena lopta pogađa ravno u ruku. Sudac ponovo sudi jedanaesterac, iako smo dojma da ga, kao niti onog iz 3. minute, nije trebao suditi. No, barem mu se ne može zamjeriti neujednačen kriterij. Ovog puta loptu za izvođenje uzima kapetan, Effenberg, i, za razliku od Scholla, ne gubi živce te pogađa za 1:1.

Niti taj pogodak nije pomogao da se igra malo otvori, oba trenera, usprkos nekim izmjenama, nastavila su sa "igrom bez igre", bolje rečeno sa igrom uz minimalan rizik. Nijemci su prividno dominirali, ali bez učinka, dok s druge strane niti Valencia nije bila učinkovita kao obično, iz svojih poznatih kontranapada. Cuper uvodi i Zahoviča, ali on se istaknuo nespretnošću u 85. minuti, kada je loše "štopao" jednu loptu koju su mnogi već vidjeli u golu. Regularni dio završio je udarcem iz daljine Janckera i krenulo se u produžetak.

Začudo, u produžetku su obje momčadi zaigrale malo više prema protivničkom golu i to je odmah urodilo prigodama. Prvu je imao Elber, nakon kombinacije Lizarazua i Kuffoura, a samo minutu kasnije se u kaznenom prostoru Bayerna ne snalazi Carew. U 10. minuti prvog produžetka na sceni je i Hasan Salihamidžić, odlično ulazi u šesnaesterac Španjolaca, ali je, umjesto da pokuša dodati loptu, uputio loš udarac. Prigoda produžetka pripada ponovo Zlatku Zahoviču. Lijepo je, na sedam – osam metara, primirio loptu prsima, ali je, sam pred Kahnom, pucao slabo i ravno u vratara Bavaraca.

U drugi produžetak obje momčadi ulaze jednako angažirano i nastavljaju igrati uz puno tempa, kao da se igra prva minuta. Ipak, izgledne prigode su ovog puta izostale, tek možemo naglasiti da je sudac Jol, u 111. minuti mogao dosuditi novi jedanaesterac, treći za Bayern, zbog ruke Kily Gonzalesa. Pokušavali su uglavnom Paulo Sergio i Effenberg s jedne strane te Zahovič i Carew sa druge strane, ali pogodaka nije bilo. Posljedica toga – jedanaesterci, koji bi trebali presuditi.

Jedanaesterci: Paulo Sergio – preko gola
Mendieta – 1:2
Salihamidžić – 2:2
Carew – 2:3
Zickler – 3:3
Zahovič – Kahn brani
Andersson – Canizares brani
Carboni – Kahn odbija u vratnicu, nema gola!
Effenberg – 4:3
Baraja – 4:4
Lizarazu – 5:4
Kily Gonzales – 5:5
Linke – 6:5
Pellegrino – Kahn brani

Kazneni udarci započeli su loše po Bayern, Sergio je odmah promašio na početku, a kada je Canizares obranio udarac Patrika Anderssona, činilo se da je pobjednik odlučen. Ipak, Zahovič i najstariji igrač na terenu, Amedeo Carboni, pucaju loše, bolje rečeno Kahn je obranio te se krenulo u izvođenje i nakon "serije 5". Tu su precizna bila petorica sve do Mauricija Pellegrina, jednog od najvažnijih igrača Valencije, čiji je udarac obranio, nesumnjivo najbolji golman svijeta u ovom trenutku, Oliver Kahn. Zbog toga je proglašen i najboljim igračem susreta, a to je tek malo priznanje čovjeku čije su vratarske sposobnosti često osporavane zbog nesmotrenih poteza na terenu i izvan njega.

Naslov tako odlazi u Muenchen, a mora se priznati zasluženo jer je Bayern bio najkonstantija ekipa sezone. Do finala su izbacili "velike", Manchester i Real, a čak i u ovoj teškoj utakmici bili su za nijansu bolji od Španjolaca. Valencia gubi svoje drugo finale zaredom, mnogo su uložili u ovu momčad, a malo im se ove sezone vratilo te ostaju bez trofeja. Na kraju odlazi i trener Cuper pa je pitanje kako će ova momčad izgledati iduće sezone. Finalnu utakmicu, za razliku od finala Kupa Uefa, nećemo pamtiti po golovima i lijepoj igri, nego nažalost po jednoj gruboj i tvrdoj igri, prepunoj igračkih i sudačkih pogrešaka. Sreća je još jednom bila na strani Bayerna te im osigurala naslov najbolje europske momčadi. Queen je svirao "We are the champions", a kapetan Stefan Effenberg podigao je trofej. Trofej namijenjem pobjednicima, a igrači Otmara Hietzfelda ove su sezone više puta dokazali da to i jesu.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!