Nogomet

Euro 2000: Engleska - Njemačka 1:0

Davor Sajko • subota, 17.06.2000.


Deisler, najbolji pojedinac susreta

Drugo kolo grupe A ponudilo nam je 27. sraz vječitih nogometnih "neprijatelja", Engleske i Njemačke. Uspješniji su u dosadašnjim ogledima bili Englezi s 12 pobjeda u odnosu na njemčkih 10 pobjeda te četiri susreta koji su završili bez pobjednika. Ovaj je susret privukao pažnju iz jednog drugog razloga, navijači. Maleni belgijski gradić, silom prilika, postao je domaćin vjerojatno najtežeg, u organizacijskom smislu, susreta. Potrebno je bilo na pristojnom rastojanju držati engleske i njemačke "navijače" koji su samo čekali početak međusobnog sukoba. Tokom cijelog dana sukobe između zaračenih strana belgijska je policija pokušavala s više i manje uspjeha spriječiti. Dio neobuzdanih navijača deportiran je natrag u matične zemlje, dok je stadion pola sata prije početka bio poluprazan te se strahovalo da je velika većina vlasnika ulaznica za ovaj susret završila "iza brave". Međutim, do početka susreta tribine stadiona u Charleroiau su se popunile i uz pjesmu obiju navijačkih skupina počeo je dvoboj između Engleske i Njemačke.

U sastavu njemačke reprezenatacije došlo je do promjena u napadu, zbog ozljede kapetana Bierhoffa. Tako su alternativni napadački dvojac bili Jancker i Kirsten, dok se reprezentacija Engleske morala se odreći usluga ozlijeđenih McManamana i Adamsa.

U početnim minutama susreta Englezi su u nekoliko navrata zaprijetili Kahnu, ali bez konkretne završnice. Najopasniji po njemačka vrata bio je Beckham koji je u dva navrata opasno zaprijetio po desnoj strani, međutim njegove lopte upućene u sredinu ostale su neiskorištene. U tim trenucima mladi Sebastian Deisler bio je protuteža Beckhamu i u nekoliko je navrat po desnoj strani opasno zaprijetio, ali kao i na protivničkoj strani, ovakve akcije nije nitko pratio od suigrača te su prilike ostale neiskorištene. Iako nije bilo izrazitih prilika u tom dijelu susreta, igra je bila izuzetno zanmljiva i dinamična na obje strane. Nijemci su imali nešto više loptu u nogama, a ozbiljniju priliku za Njemačku nije iskoristio Scholl u 16. minuti izbivši pred Seamana, koji udraca Scholla brani. Nakon prilika u početku susreta, u nastavku je Beckham u potpunosti neutraliziran. Polovicom poluvremena Englezi dolaze do svoje najbolje prilike u prvom poluvremenu. Phil Nevil ubacuje loptu u sredinu, lopta vara dva njemačka obrambena igrača, dolazi do Owena koji glavom puca po golu. Kahn krajnjim naporom loptu skreće te se lopta od stative odbija u polje. Nakon propuštene prilike inicijativu na terenu preuzimaju Englezi u dvije prije kraj polvremena još jednom dolaze u izglednu priliku za postizanje pogotka. Ovaj je puta Schollesov udarac obranio Kahn. Do kraj poluvremena je pokušao iznenaditi Seamana, ali bezuspješno.


Jancker neuspješan protiv Campella i Incea

Prvu priliku za promjenu rezultata samo minutu nakon početka poluvremena nije iskoristio Ziege čiji je udarac završio tik iznad vratnice. Na neiskorištenu priliku Nijemaca odmah su odgovorili Englezi čije su dvije prilikeo ostale neiskorištene, međutim u 53. minuti, do tada nezamjetljivi Shearer je bio precizan. Na desnoj strani izvođač slobodnog udarca bio je Beckham, čiji je odličan centaršut prevario nekoliko igrča, ali ne i Shearera koji je s nekoliko metar loptu glavom pospremio iza Kahnovih leđa. Bez obzira na primljeni pogodak, Nijemci ne posustaju. Samo nekoliko minuta nakon vodećeg pogotka, Nijemci propušta ju dvije idealne prilike za poravnanje. Prvo je neprecizan bio Jancker, a nešto kasnije i Scholl. Nakon postignutog pogotka Englezi su inicijativu prepustili Nijemcima koji do kraja susreta nisu uspjeli iskoristiti nekoliko izglednih prilika. U međuvremenu zamijenjeni Rink se tako našao u nekoliko izglednih prilika koje su ostale neiskorištene. Njemački je izbornik, Riebbeck izmjenama je pokušao osvježiti momčad, međutim ni to nije bilo dovoljno da "Elf" poravna rezultat do kraja susreta.

Ovaj poraz uz neodlučeni rezultat u prvom susretu protiv Rumunjske stavlja Njemačku u vrlo neizglednu situaciju. Posljednje kolu u kojem će se sastati s reprezentacijom Portugala dat će odgovor na pitanje koja će reprezentacija uz Portugal nastaviti natjecanje.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!