Nogomet

Euro 2000: Engleska - Rumunjska 2:3

Davor Drobina • utorak, 20.06.2000.

Rumunjska je među osam najboljih na starom kontinentu! I to, mora se priznati, sasvim zasluženo. U svim elementima igre su nadigrali Englesku u posljednjem susretu Skupine A, pobjedivši sa 3:2. Englezi, osim nekoliko bljeskova tijekom utakmice nisu ništa napravili.

Jednostavno su Rumunji više željeli ovu pobjedu, dok će ova utakmica Englezima biti prava pouka da se rezultat ne smije čuvati.

Prvi su zaprijetili Rumunji i to već u trećoj minuti, slobodni udarac sa 17. metara izveo je Ilie, a Martyn paradom skreće loptu u korner. Rumunji od samog starta imaju laganu terensku inicijativu i tome najveće zasluge ima srednji red Engleske koji je dosta griješio.

Imali su identičan udarac Rumunji i u 16. minuti, samo malo iskosa s lijeve strane, a pucač je bio Moldovan, međutim Martyn je opet bio na mjestu. I u 23. minuti Rumunji svoju nešto bolju igru uspijevaju materijalizirati, ali sa puno sreće.


Chivu je nadskakao Incea, kao i Rumunji Engleze

Rumunjska je izborila korner s lijeve strane, i nakon izvedenog kornera lopta prelijeće sve, da bi je s druge strane primio Popescu, te je proslijedio u kazneni prostor do Chiva koja s desne strane prelazi par metara i centrira loptu na drugu vratnicu, ali taj centaršut je završio na lijevoj vratnici i od nje se odbila u mrežu. Englezi se nakon primljenog pogotka počinju buditi, ali šanse i dalje stvaraju Rumunji te u 34. minuti nakon centaršuta Petrescua sa lijeve strane Ilie glavom gađa Martyna.

Ni dvije minute kasnije strijelac Chivo je povukao loptu oko 50-tak metara i snažno opalio, a lopta je prošla tik uz desnu vratnicu. Nakon toga ipak Englezi dolaze do izjednačenja. Lopta je kružila oko Steleinog gola, a zatim ju je na vrhu 16 metara primio Ince i krenuo prema golu, Contra ga je malo omeo sa leđa i to je bilo dovoljno da Ince padne u kaznenom prostoru, što je pak sucu Meieru bilo dovoljno da dosudi kazneni udarac, a bilo je to u 10. minuti. Siguran izvođač sa bijele točke je bio Shearer, lopta u lijevu stranu, a Stelea u desnu.

Sada su "bijeli" u naletu i sve više pritišću zadnju liniju obrane Rumunja. Owen i Ince su u tim trenucima igrali maestralno, a da bi na isteku sučeve nadoknade vremena Owen izbjegao pokušaj namještanja zaleđa od obrane Rumunjske i sjurio se prema Stelei, koji je izletanjem pokušao blokirati udarac, Owen ga vara i prelazi, te mu nije bilo teško pogoditi prazna vrata. No, slavlje će u drugom dijelu zamijeniti - šokovi.

Kao što se i očekivalo u drugom poluvremenu, Rumunji su krenuli na sve ili ništa, jer im je samo pobjeda donosila nastavak Eura, a Englezima je dovoljno bilo i neodlučeno. Englezi ovaj pritisak nisu dugo izdržali. Jedna je lopta oštro ubačena u peterac, Martyn "boksa" loptu van, a Munteanu je prsima prima na 16 metara od gola i iz poluvoleja smješta u gol, za novo izjednačenje u 48. minuti.

Vidjelo se i da su nakon primljenog pogotka Englezi odlučili braniti taj veliki bod, te je to rezultiralo opsadom Engleskog gola. Dosta je teško bilo "probiti" tu visoku englesku obranu, pa su se Rumunji uglavnom orijentirali na "dalekometne" pokušaje, ali Martyn je vrlo iskusan vratar, pa je sve takve udarce krotio bez većih problema. Sredinom poluvremena su uslijedile izmjene, Keegan je htio ojačati svoju obranu, a Jenei je sve snage koje je imao bacio u vatru u nastojanju da dođe do tog željenog pogotka.

Pritisak je sve više rastao, Englezi nisu ništa mogli, svi su se orijentirali samo na obranu svojih vrata. Ipak, 88. minuta je donijela radost Rumunjima, a šok Englezima. Moldovan probija desnu stranu, i ulazi u kazneni prostor, a Phil Neville umjesto da izbije loptu "pokosio" je Moldovana - jedanaesterac bez razmišljanja. Sigurni izvođač s bijele točke za vodstvo Rumunjske je bio Ganea. Nakon toga su Englezi pokušali nešto da bi izjednačili, ali za to više vremena nije bilo. Eto, Englezima je još jednom presudio - jedanaesterac.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!