Nogomet

Zagreb zastupale dvije "uprave"

Dražen Patarčić • četvrtak, 22.06.2000.


Spajić nadglasao Herjavca (dp)

Udruženje prvoligaša pod predsjedanjem Nevenka Herjavca imalo je zanimljiv i sadržajan radni sastanak. Iz bogatog dnevnog reda moramo reći da je nažalost opet sastanak bio poprilično nepripremljen. Ne sa strane Udruženja, nego odgovori koje je trebao dati Savez na čelu sa predsjednikom gospodinom Markovićem. Udruženje prvoligaša već dvije godine pokušava ingerencije vođenja takmičarskog dijela prve lige, suce, delegate preuzeti na sebe. Dosadašnji predsjednici HNS nisu imali sluha za te zahtijeve, ali sada su dobili apsolutnu podršku u tim traženjima.

Ipak, nešto je obavljeno. Promoviran je model igranja 1.HNL za sezonu 2000/01, a i određen je raspored natjecanja za sljedeću sezonu. Veliki derbi Hajduka i Dinama na rasporedu je već u rujnu...


Jedan od dva “predstavnika Zagreba” sjedio je na mjestu rezerviranom za Čakovec (Snimio: Dražen Patarčić)

Prije samog početka rješavao se problem Zagreba. Taj klub ima dva predsjednika, dvije Skupštine. Bila su i prisutna oba predstavnika jednog kluba Zagreba, gospodin Dračić ali i gospodin Marić. Ne želimo biti suci u svemu tome, ali vrlo smješno za jedan prvoligaški klub i savez koji se ne može i ne zna odrediti prema tom problemu. Jedan klub dvije uprave... Udruženje je dozvolilo prisustvo obojici, ali bez prava glasa u odlučivanju rada ovog tijela. Treba spomenuti i nekorektnu gestu gospodina Marića koji se na sav glas pobunio pri pokušaju da ga se snimi. Iz kojih razloga se gospodin Marić boji foto aparata - nije nam želio objasniti. Svim ostalim učesnicima sastanka foto aparat nije smetao, pa ni njegovoj konkurenciji na funkciji predsjednika NK Zagreba, gospodinu Dračiću.

Nakon toga uvodnu riječ započeo je predsjenik HNS Vlatko Marković. "Vođenje lige u prošloj sezoni veliki je iskorak naprijed u kvaliteti. To su mi istaknuli svi treneri prvoligaških momčadi. Ukoliko dođe do razdvajanja Udruženja prvoligaša i HNS u vođenju natjecateljskog dijela, mi u HNS očekujemo da se trend podizanja kvalitete nastavi penjati. Isto tako trebam vam reći da vas očekuju i troškovi oko stotinjak tisuća kuna mjesečno i barem potreba za 5 uposlenih osoba. Sve to sada imate u HNS, ali ako mislite da to možete sami voditi, ja sam prvi koji će na Izvršnom odboru svojim ljudima reći da vam se omogući ova želja."

Nakon ove izjave gospodina Markovića vodila se preko 70 minuta nepotrebna rasprava koja nije donjela nikakvo rješenje. Tradicionalno se stvar prolongirala na sljedeću srijedu kada bi, po riječima Zorislava Srebrića, ekspertna grupa iz HNS sa radnom grupom Udruženja prvoligaša, trebala prečešljati ponuđeni sporazum HNS-a i Udruženja prvoligaša. Zašto to nije već sada pripremljeno u HNS branili su se da su materijale dobili jučer!

Padale su prozivke i optužbe o tome da HNS nije dobro vodio Udruženje, jer nisu štimale ni komisije HNS koje su zadužene za regularnost prve lige, konkretizirajući to sa sjednicom Arbitražne komisije , koja se trebala održati u 14 h, a vezano za utakmicu prošlog prvenstva iz veljače! Poznati nam slučaj Andrić. Pa sve do toga da se nije dobilo financijsko izvješće poslovanja Udruženja prvoligaša, te se želi razdvojiti novčano poslovanje, da se ne zna kuda se ide sa sredstvima koje klubovi plaćaju na temelju kazni izrečenih klubovima (žuti i crveni kartoni, kazne radi loše organizacije i nereda na tribinama i slično).


Predstavnici Osijeka, Hajduka i Dinama napokon u miru zajedno (Snimio: Dražen Patarčić)

Sve te probleme Udruženje prvoligaša želi preuzeti na sebe, pa i ugovaranje prava na TV prijenose sa Hrvatskom televizijom. Ali, ističe Nevenko Herjavec, Izvršni odbor HNS bi mogao i trebao ugovore koji štete ugledu HNS blokirati i stornirati. Udruženje ne želi vlastitu udrugu, nego rad u postojećem tijelu ali u skladu statutarnih mogućnosti.

Žalosno koliko se vremena troši na aktivnosti koje bi trebale u ovih deset godina HNL-a biti riješene kako treba. No, mi smo naučili svake godine mjenjati sustave natjecanja, broj prvoligaša pa zašto ne bi i kompetencije u vođenju prve lige...

Startni brojevi klubova

1. Rijeka 2. Dinamo 3. Hrvatski dragovoljac 4. Varteks 5. Osijek 6. Hajduk 7. Marsonia 8. Zagreb 9. Slaven Belupo 10. Čakovec 11. Cibalia 12. Šibenik

Vratimo se nogometu. Prva liga se igra ove sezone u dva kruga po 11 kola, nakon čega se pristupa play offu i play outu. Bitna promjena na onu nasparm dvije sezone kada smo imali isti sistem je da se prenose u treći dio takmičenja svibodovi.

Dakle prvih šest u borbu za Europu, a drugih šest u borbu za opstanak ali sa bodovima koje su osvojili u 22 prethodna kola. Utakmice će se igrati opet subotom, makar je i tu bilo natezanja i nagovaranja i preglasavanja, kao i u odabiru startnih brojeva za novo ligaško takmičenje. Dinamo je kao prvak imao jedini privilegiju da izabere startni broj koji je odmah odredio i startnu poziciju Zagreba zbog razdvajanja klubova, dok su Hajduku i Šibeniku, Cibaliji i Osijeku te Varteksu i Čakovcu udovoljene želje da također dobiju kontra brojeve radi blizine mjesta odigravanja utakmica.

Nakon tog izvlačenja ovo su parovi prvog kola koje se igra 29.07.2000: Rijeka - Šibenik, Dinamo - Cibalia, H.Dragovoljac - Čakovec, Varteks - Slaven Belupo, Osijek - Zagreb i Hajduk - Marsonia. Derbi Hajduk - Dinamo na rasporedu je u Splitu u 7 kolu 16.09.2000.

Sve se zna, u tijeku je prijelazni rok, svi trguju, šuškaju novčanicama blijedog sjaja. Do početka prve utakmice nema previše vremena. Očekuju nas i kvalifikacije za Europska klupska natjecanja a naša liga je još uvijek prepuna problema, neriješenih zaostataka iz prošle sezone, dvostrukih uprava, financijska policija je u mnogim klubovima, bivši čelnici klubova napunili su zatvore od Osijeka do Splita. Kada bi se napokon dogodio nogomet...

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!