Košarka

NBA Playoff, pregled by Bojan

Bojan Poturica • petak, 21.04.2000.

Regularan dio sezone je završen i počinje NBA playoff. Spursi su odigrali odlično na Zapadu, Sixersi na Istoku, a Lakersi izgledaju sposobni za obranu naslova. Što nam donosi prvi krug doigravanja, što možemo očekivati od koje momčadi, kako će se odvijati igra, tko će proći dalje pročitajte u pregledu NBA playoffa našeg izvjestitelja Bojana.

San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves
San Antonio je ove godine pokazao odličnu igru i zahvaljujući toj igri izborio je najbolji omjer u kompletnom NBA-u. Ono što krasi ovaj sastav je odlična obrana, definitivno najbolja obrana na Zapadu. David Robinson i Tim Duncan poznati su tandem koji nosi igru Spursa. Admiral je ipak već malo star pa je prvenstveno orijentiran na obranu dok je Duncan čovjek izrazito velike inteligencije i sposobnosti. No ono što je bio najveći dobitak za Spurse je Derek Anderson koji je drugi strijelac kluba. Anderson je odličan bek koji ima izvrstan šut te može proći pod koš. Spursi imaju odlične šutere i odličnu unutarnju liniju. Kevin Garnett je pak duša Wolvesa. Pun je energije i jedan je od najboljih all-round igrača u cijeloj NBA ligi. Wolvesi će pokušati učiniti nešto s vanjskih pozicija preko Terrella Brandona, Wallya Szczerbiaka, Anthony Peelera itd... U dušno poštovanje prema Wolvesima, mislim da ovdje nemaju velike šanse. Eventualno mogu obraniti čast i pobijediti jednu utakmicu.

Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers
Repriza prošlogodišnjeg finala Zapada održat će se već u prvom krugu doigravanja. Los Angeles Lakersi i Portland Trail Blazersi su momčadi koje su bile glavni favoriti za osvajanje naslova prije sezone. No razne svađe unutar momčad, posebice kod Portlanda, rezultirale su sedmim mjestom. Kod Lakersa se pak nisu slagali Shaquille ONeal i Kobe Bryant. Kobe je veći dio sezone igrao s ciljem da bude prvi strijelac lige, no povratak na teren nakon ozljede pokazao je da Kobe može igrati kao i protekle sezone, pravu all-round igru. Shaq je pak bio najbolji strijelac u zadnjih 11 utakmica. Jedina pozitivna točka kod Lakersa ove sezone je upravo kraj. Naime dobili su zadnjih osam utakmica. Blazersi su pak nakupovali odlične igrače i definitivno su najtalentiranija momčad NBA lige. No nisu se mogli ukomponirati posebno nakon što su doveli Roda Stricklanda. Nakon All Star vikenda Blazersi imaju skor 15-17 što je zapanjujuće za jednu takvu momčad. U playoffu pak neće nastupiti Shawn Kemp koji se podvrgnuo programu za odvikavanje od droge. Možda to i objašnjava njegovu lošu igru. Ključan faktor Jezerčana bit će Shaq i Kobe. Lopta će se ponovno davati Shaqu s tim da ove godine "mali ratnik" zna pogađati i slobodna bacanja. U zadnjoj utakmici protiv Denvera, Shaq je pogodio svih 13. Važne poluge bit će i Rick Fox te Robert Horry koji će morati pogađati čiste šuteve. Kobe će pak sve razigravati i zabijati kada bude najpotrebnije. Jedino je potrebno da ne uđe u probleme sa osobnim pogreškama kao prošle godine kako bi igrao bez pritiska. Blazersi će pak pokušati ne ponoviti pogreške iz utakmice broj sedam prošle godine kada su deset minuta prije kraja vodili 15 koševa i na kraju izgubili. Scottie Pippen morat će preuzeti palicu vođe i napraviti nešto kad Blazersi najviše trebaju. O uspjehu uvelike ovisi Rasheed Wallace koji je protiv Lakersa uvijek napaljen. Važnu ulogo imat će i Steve Smith koji će pokušati zaobići vanjsku liniju Lakersa. Što se obrane tiče, Kobe Bryantje svakako jedan od najboljih defenzivnih igrača lige. Vjerojatno će čuvati Scottiea Pippena ili Stevea Smitha premda Derek Fisher može zatvoriti Damona Stoudamirea. Kod Blazersa će biti pitanje kako zaustaviti Shaqa. U individualnim okršajima protiv Shaqa nemaju šanse niti Sabonis, a niti Dale Davis.
Dajem prednost Lakersima. Igrat će se minimalno četiri utakmice.

Sacramento Kings - Phoenix Suns
Sacramento po meni nema velike šanse u ovome doigravanju. No zato je u prvom krugu dobio relativno lakog protivnika. Vlade Divac i Chris Webber u potpunosti mogu dominirati reketom i tako iskoristiti nedostatak pravog centra kod Phoenixa. Kod Sunsa će dakako najveća opasnost prijetiti od vanjske linije. Jason Kidd će biti daleko najvažniji igrač. Koliko će on dobro razigravati i zabijati uvelike će ovisiti uspjeh Sunsa. Shawn Marion morat će pružati čudesne partije, a Tony Delk će sa klupe morati donijeti agresivnost i preciznost. Sigurno će Rodney Rogers dobiti puno minuta protiv Kingsa premda će svojom snagom kako-tako moći parirati Webberu i Divcu. Ne zaboravimo Predraga Stojakovića koji će Sunsima predstavljati teško rješiv problem na vanjskoj poziciji. Smatram da će proći Kingsi i to u četiri utakmice.

Utah Jazz - Dallas Mavericks
Ovaj dvoboj će biti jedan od najzanimljivijih u cijelom prvom krugu. Utah je stara i igrat će protiv respektabilne momčadi. U sezoni omjer im je 2-2 i izjednačeno će vjerojatno biti tokom cijele serije. Niti jedna momčad nema pravog dominantnog centra. Ipak tu je u prednosti Dallas koji ima Shawna Bradleya koji je jedan od najboljih blokera lige i u stanju je zadati muke protivničkom napadu. Stari lisci John Stockton i Karl Malone bit će glavna poluga pjesnika, ali će uvelike odlučivati kako će odigrati drugi igrači, posebice Donyell Marshall i John Starks. Kod Dallasa je pak poznato. Mavsi su momčad koja se uglavnom orijentira na vanjsku liniju. No dolaskom Juwana Howarda dobili su igrača koji je sposoban napraviti velike stvari i pod košem. Dvoboj njega i Karla Malonea bit će itekako zanimljivo pratiti. Michael Finley je duša momčadi. On će odlučivati ako bude gusto. Dirk Nowitzki je pak nevjerojatno poboljšao igru te više nije igrač koji je orijentiran samo na šut nego može odlično igrati ispod koša. Zanimljivo će biti pratiti igru Stevea Nasha, a posebice Howarda Eisleya koji je dobar dio karijere proveo u Jazzerima. Odigra li Dallas dobru obranu mislim da imaju više šanse nego Jazzeri koje u zadnje vrijeme baš i ne ide. No pjesnici su iskusni, igrali su u finalu dva puta i znaju kako se treba igrati u playoffu. Dallasu pak fali to iskustvo i to bi ih moglo koštati. Bit će to vrlo izjednačen dvoboj koji će se sigurno odlučivati u pet utakmica. Prednost dajem Jazzerima.

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers
Indiana je prošle godine bila najbolja momčad na Istoku i sudjelovala je u NBA finalu. Philadelphia je pak prošle godine ispala od Indiane u drugom krugu playoffa sa 4-2. Ove su godine stvari bitno drukčije. Indiana je ostala bez tri prvotimca (Mark Jackson, Rik Smits, Dale Davis) i počela je graditi novu mladu momčad. Tokom cijele sezone vodili su veliku borbu za playoff sa Bostonom sve dok nisu počeli pravo igrati na kraju. Nakon štu su pobijedili u osam od zadnjih devet utakmica Pacersi su pokazali da imaju veoma solidnu momčad. Iako imaju najgori omjer od svih momčadi u doigravanju (41-41), Pacersi mogu iznenaditi Sixerse. 76ersima baš i ne ide nakon što su doveli Dikembea Mutomba u zamjenu za Kukoča i Ratliffa. Pobrkana je kemija momčadi koja više ne izgleda kao veliki favorit na Istoku. Ipak Mutombo može itekako pomoći u obrani i to je bio glavni razlog njegova dolaska. Ipak obrana donosi naslove. Allen Iverson će vjerojatno imati slobodne ruke. O njegovoj igri ovisit će uspjeh Sixersa. Važno će biti kako će odigrati rezervni bek Aaron McKie koji može preokrenuti utakmicu i kojega se boji svaka obrana u ligi. Sixersi će imati prednost nad Pacersima pod košem u Mutombu, Tyroneu Hillu i Mattu Geigeru. Indiana pak ima odličnu vanjsku liniju. Jalen Rose i Reggie Miller prošle su godine vodili momčad do NBA finala. Mnogo će ovisiti o Travisu Bestu koji će čuvati Iversona. Uspije li ga zaustaviti Pacersi imaju šanse. Jermaine ONeal će pokušati opteretiti Mutomba osobnim pogreškama. Čini se da će 76ersima biti lako, ali ja tako ne mislim. Igrat će se barem četiri utakmice. Prednost dajem Sixersima.

Milwaukee Bucks - Orlando Magic
Milwaukee je slavio sva četiri puta ove sezone kad je igrao protiv Orlanda. Bucksi su trenutno jako napaljeni i mislim da ih Orlando ne može zaustaviti. Velika trojka koju čine Sam Cassell, Ray Allen i Glenn Robinson bit će prejaka za Tracya McGradya i Darrella Armstronga. Niti jedna momčad nema pravog dominantnog centra i borba će se voditi na vanjskim pozicijama. Budu li Bucksi igrali obranu kao u zadnjih nekoliko utakmica lako će proći Magicse. Mike Miller će pokušati parirati Robinsonu, ali sumnjam da će uspjeti. Bucksi imaju bolje rezervne igrače i malo snažniju unutrašnju liniju (Scott Williams, Earvin Johnson, Jason Caffey). Prognoziram tri utakmice, eventualno četiri, te prolaz Milwaukeea u drugi krug.

Miami Heat - Charlotte Hornets
Ove dvije momčadi su prije početka sezone međusobno obavile velike razmjene. U Hornetse su stigli Jamal Mashburn i P.J. Brown, dok su na Floridu preselili Eddie Jones i Anthony Mason. Miami je prošao bolje. To se vidi i po rezultatima i po statistici. Anthony Mason odigrao je najbolju sezonu u životu dok je Eddie Jones također odigrao solidno. Njih dvojica te Tim Hardaway i Alonzo Mourning bit će glavna snaga Miamija. O njima ovisi gotovo sve. Hardaway je vođa momčadi i njegov izostanak krajem sezone predstavljao je veliku tegobu za Miami. Heatsi igraju odličnu obranu (drugu u ligi po primljenim koševima) te će vjerojatno i ovdje pokazati koliko je defenziva važna. Hornetsi kao i Miami imaju dobre igrače i na vanjskoj i unutrašnjoj liniji. Mashburn, Wesley i Baron Davis pokušat će parirati trojcu Miamia dok će Elden Campbell i P.J. Brown pokušati zaustaviti Mourninga i Briana Granta. Trener bumbama mogao bi dosta koristiti i Derricka Colemana koji mu baš i nije ljubimac iako prima 7 milijuna po sezoni. Miami je jači i jedan je od favorita za osvajanje Istoka te njima dajem prednost. Vjerujem da bi se sve moglo odlučiti u tri utakmice.

New York Knicks - Toronto Raptors
Sastali su se i prošle sezoni u prvom krugu doigravanja. Iako su Raptorsi protiv Knicksa u sezoni imali omjer 4-0 u playoffu su glatko izgubili u tri utakmice. Ove godine Raptorsi u sezoni imaju omjer 3-1 protiv Knicksa pa nastavili se tradicija New York bi trebao imati lak posao. O uspjehu Toronta uvelike će ovisit učinak Vincea Cartera koji je prošle godine u doigravanju potpuno podbacio (ni u jednoj utakmici nije zabio preko 20 koševa). Ipak Carter je sada sazreo i može nositi momčad na svojim leđima. Charles Oakley će u tandemu s Antonio Davisom igrati pod košem dok će s vanjskim linija osim Cartera prijetiti Alvin Williams, Dell Curry i Tracy Murray, igrači koji imaju jako dobar šut. New York ima sličnu igru. Samo s izuzetkom što je najbolja obrambena momčad lige. Latrell Sprewell je vođa i on će pokušati ponovno zaustaviti Cartera. Knicksi imaju jake šutere na čelu s Allanom Houstonom i Glenom Riceom. Marcus Camby kontrolira reket i ove sezone igra fantastično. Larry Johnson je sličan igrač kao Oakley. Igra krilnog centra, ali voli se izvlačiti na šut. Bit će zanimljiv njihov dvoboj. Prognoza: prolaz Knicksa u četiri utakmice.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Košarka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!