Nogomet

Novi "nogometni milenij"

Marko Breljak • petak, 23.06.2000.

Znanstvenici tvrde da novi milenij počinje 2001. godine pa stoga ne možemo ustvrditi da je ovo prvo nogometno prvenstvo prvo u novom mileniju. No, po prikazanome nogometu to bi zasigurno mogli ustvrditi. Neki novi nogometni vjetrovi, koji su počeli puhati još 90-ih godina, nakon što smo na svjetskom prvenstvu u Italiji gledali najdosadniji nogomet u povijesti, samo su nastavili svoj utjecaj. Od tada nogomet se konstantno modernizira, što pravilima igre, što taktikom te na ovom prvenstvu opet možemo gledati nogomet koji plijeni. Uzbuđenja je mnogo, igra se ovoreno, napadački, a potvrda te tvrdnje leži u činjenici, da su od 24 utakmice samo četiri završile, na najnepopularniji način, bez pobjednika.

Ovo prvenstvo sigurno je vratilo osmijeh na lica Ćiri Blaževiću, koji se opet može pohvaliti da je nogometni vizionar. Mnoge reprezentacije, sigurne u prolaz u slijedeći krug, tako su primjenile Ćirin recept sa zadnjeg EURA te su zadnje utakmice odigrale u znatno oslabljenim sastavima. Nažalost po našeg izbornika to nije bitno promijenilo stvari u plasmanu jer su Italija i Portugal ostvarili uvjerljive pobjede, a susret Nizozemaca i Francuza ionako nije o ničemu odlučivao. Osim tih reprezentacija u slijedeći krug su se plasirale još Rumunjska, Turska, Jugoslavija i Španjolska. Dakle čak šest Mediteranskih zemalja (ako Jugoslaviju i Tursku smatramo Mediteranom) te Rumunjska i domaćin, Nizozemska.

Sva tri velika favorita, Nizozemska, Francuska i Španjolska, su dakle prošla dalje. No, osim Francuza nisu baš briljirali. Tako su upravo šanse Francuza najviše porasle nakon prvog kruga. Igraju odličan nogomet te se čini da se nakon World Cupa više ne moraju dokazivati te da baš igraju za “gušt”. Njihove glavne zvijezde su Zidane i Henry, ali prije svega igraju momčadski i upravo ta činjenica da su odlična klapa biti će im glavni adut. Loša vijest za Francuze je to da već u četvrtfinalu moraju na Španjolce. “Furija” je startala vrlo loše, porazom, ali kao da svaku utakmicu napreduju. Tako su već drugi susret odigrali bolje, dok su tek u trećem pokazali pravu snagu. Tek u tom posljednjem susretu osigurali su četvrtfinale, ali pobjeda u rijetku viđenoj završnici sigurno im je dala “krila” i za daljnje uspjehe tako da nam se u četvrtfinalu smiješi odličan meč.

Prvenstvo je obilježila prilična razlika u koncentraciji kvalitete po skupinama. Ona je vjerovatno omogućila, ne baš dojmljivim, Turcima prolaz u dlijedeći krug. To je ujedno i najveće iznenađenje natjecanja. S druge strane kući su otišle reprezentacije Češke i Engleske, koje bi vjerovatno prošle prvi krug da nisu bile u skupinama smrti.

Samo za neupućene redoslijed u skupini A, gdje je Portugal završio prvi, a Njemačka zadnja, predstavlja iznenađenje. Momčad koja u svom sastava ima Figa, Costu, Sousu, Pinta, Conceicaoa i ostale zvijezde sigurno se ne može nazvati autsiderom. Pored Francuza prikazali su najdojmljiviji nogomet, a najbolje su oslikali svoju snagu, kada su sa, uvjetno rečeno, oslabljenim sastavom razbili Nijemce. “Elf” tako sa još jednog natjecanja vraća poražen te se o kulminaciji krize sigurno još dugo raspravljati. No da odnosi u reprezentaciji već dugo nisu dobri, najbolje govori činjenica da u njoj više nisu, možda i najbolji igrači lige, Effenberg i Basler, a Matthausa su vlastiti suigrači gotovo otjerali kući.

Među četrtfinalistima su čak tri “karpatske” zemlje od kojih se možda i nije očekivao tako visok plasman. No Turska, Rumunjska i Jugoslavije odavno su se priklonile europskim standardima te modernizirale svoju igru. Najbolji dojam su ipak ostavili Rumunji, koji su u odlučujućj utakmici svladali Engleze. Iako je Hagi još uvijek čovjek od kojega se najviše očekuje u njihovoj reprezentaciji, sve više se nameću imena Chivua, Mutua i ostalih, koji bi i u godinama koje slijede mogli zadržati visoki rejting rumunjskog nogometa.

Prava je šteta što u svemu tome nema Hrvatske jer bi konačno dobili potvrdu gdje smo u ovom trenutku i da li su naši putevi ispravni. Da smo tu Miroslav Blažević bio bi najstariji izbornik, a to nije činjenica koju treba zanemariti. Nadamo se samo da on, osim što snima naše buduće protivnike, pažljivo gleda sve utakmice, jer se ima što za vidjeti. A možda se može ponešto i naučiti…

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!