Sportaši u mreži

Igor Bišćan: "Evo i mene"

Igor Bišćan • nedjelja, 08.04.2001.

Prije nešto manje od godinu dana Igor Bišćan prvi se put susreo s novinarskim poslom, pišući na Sport Netu vrlo zanimljive kolumne s Europskog prvenstva U-21 reprezentacije u Slovačkoj. On je zapravo bio i prvi koji je "probio led" u našoj rubrici Sportaši u mreži, koja iz tjedna u tjedan okuplja sve uglednije i kvalitetnije društvo hrvatskih sportaša koji nas čitaju. Naš prvi kolumnist nije nas zaboravio ni nakon odlaska u Englesku, i dalje je naš redoviti čitatelj, a još jednom će vam pokazati da bi egzistenciju mogao lako osigurati i u našem novinarskom poslu. Igor Bišćan predstavlja vam engleski Premiership i Hrvate u njemu, reći će vam kako se on snašao u Engleskoj, a riječ dvije napisati i u utakmici reprezentacije protiv Latvije…

Kao što vam je već poznato, prvak Engleske već se zna. Manchester United je i ove godine dominantan i prejak da bi ga netko mogao ozbiljnije ugroziti, tako da je jedino zanimljiva borba za preostala dva mjesta, koja vode u Ligu prvaka. Čak šest klubova konkurira za ta dva mjesta: Arsenal, Ipswich Town, Leeds United, Sunderland, Leicester City i moj Liverpool. Očekuje se zanimljiva borba do zadnjeg kola, ali ja ipak malu prednost dajem Arsenalu i Liverpoolu.

Slika 1 od 2.

U Engleskoj postoje i dva kup natjecanja – FA Cup (Kraljičin kup) i Worthington Cup (bivši Coca-Cola Cup). U FA Cupu stiglo se do polufinala u kojima igraju Arsenal – Tottenham i Wycombe – Liverpool. Worthington Cup je već završio, a osvojio ga je moj Liverpool, u finalu smo pobijedili Birmingham nakon izvođenja jedanaesteraca.

Moram naglasiti da je engleski nogomet u velikom usponu ove godine i da čak tri engleska kluba (Manchester United, Arsenal i Leeds United) igraju završnicu Lige prvaka, dok je moj Liverpool u polufinalu Kupa Uefe i igrat će protiv Barcelone. To je pokazatelj da se ovdje iz godine u godinu igra sve kvalitetniji nogomet, čemu je pridonio i dolazak velikog broja stranaca.

U Engleskoj igra i nekoliko naših igrača, pa ću vam napisati i nešto o njima. Trenutno je u najvećoj formi moj bivši suigrač iz Dinama Marko Viduka, koji nemilosrdno para mreže bez obzira tko mu je sa suprotne strane. Marko igra stvarno fantastično u svim natjecanjima u kojima se Leeds natječe i jedan je od najzaslužnijih što se Leeds nakon slabog početka sezone, nezaustavljivo diže, kako u prvenstvu, tako i u Ligi prvaka. Ne treba ni spominjati da ga mnogi veliki klubovi iz cijele Europe žele u svojim redovima sljedeće sezone.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Osim njega, Alen Bokšić također igra odlično i redovito postiže golove za svoj Middlesbrough i po mom sudu jedan je od najboljih napadača u Premiershipu u ovom trenutku. Šteta što ne igra u boljem klubu, jer bi sigurno zabio još više golova. Branko Strupar igra za Derby County, ali nije imao sreće s ozljedama (trbušni zid), pa je preskočio dosta utakmica, ali već na prvoj utakmici povratka nakon ozljede – zabio je dva gola i pokazao koliko je važan za svoju momčad.

Davor Šuker i Igor Štimac igraju za londonski West Ham United, no ni oni nisu imali sreće s ozljedama, tako da se nakon duže pauze i oni polako vraćaju u prvih 11 svoje momčadi. Šukeru se, osim ozljeda, poklopilo da na njegovom mjestu igraju dva odlična napadača (Kanoute i Di Canio), tako da će mu to dodatno otežati povratak u prvu momčad, no poznavajući Davora, bit će dovoljna jedna ili dvije utakmice da se ponovno vrati u udarni sastav. Igor se nakon ozljede vratio u momčad i u vrlo kratkom roku u njoj i ustalio.

Vjerojatno znate da je i Mario Stanić pauzirao dugo nakon teške ozljede koljena. Vratio se u momčad Chelsea prije desetak dana i ne sumnjam da će ubrzo ponovno biti nositelj igre svoje momčadi, što je bio prije negoli se ozlijedio.

Konačno, tu sam i ja. Moj Liverpool za sada odlično gura na svim frontovima, jedan smo trofej već osvojili, a možemo i još dva, Kup Uefe i FA Cup, gdje igramo u polufinalu. Što se mene osobno tiče, moram reći da sam se jako dobro snašao ovdje i da zasad ide sve po planu. Ovdje je i moj osobni trener Zvonko Komeš, koji se brine o mom fizičkom stanju. Puno mi pomaže, jako sam zadovoljan njime. Skoro za svaku veću utakmicu stigne mi netko iz Hrvatske, tako da mi vrijeme jako brzo prolazi, jer se puno toga zanimljivog dešava.

Još bih se malo osvrnuo na utakmicu reprezentacije u Osijeku protiv Latvije. Mislim da smo odigrali sasvim korektno i zasluženo uvjerljivo pobijedili. Čestitke Bošku Balabanu na tri prekrasna pogotka! Sve u svemu, mislim da je i novi izbornik i pomalo nova momčad vrlo dobro startala u kvalifikacijama i da će ubuduće biti još puno razloga za radost.

Eto, toliko od mene zasad. Puno sreće i zdravlja svim čitateljima i hrvatskim sportašima u inozemstvu koji čitaju Sport Net

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!