Nogomet

Hajduk - Dunaferr - 0:2

Bernard Jurišić • srijeda, 26.07.2000.


Kapetani S.Bilić i Salamon sa sucima na centru (Snimio: Dražen Patarčić)

Petnaest minuta početnog uragana bilo je sve što je Hajduk pružio ponovno punim tribinama Poljuda, željnim nogometa, osvježenja nakon svih turobnih priča koje su se nad hrvatski nogomet nadvile ovog ljeta. Snage i mogućnosti bilo je tek za šestinu utakmice, što je vrlo pretenciozno proglasiti dovoljnim za cilj koji je sve jače lebdio u srcima pristaša “bijelih”.

Video: Dobro raspoložena Torcida

Početak je uistinu obećavao. Iako se znalo da će Hajduk stisnuti od prve minute, ne bi li već u samom početku stvorio psihološku i materijalnu prednost pred mađarskim debitantima u europskom društvu. Godile su riječi “favorit” i “veliki klub” koje su dolazile sa Dunava prema Jadranu, igrači su se, izgleda, oslonili na to da će Mađari pokleknuti pred ”većim europskim iskustvom hrvatske momčadi”. Nisu. Ne da nisu, nego su Hajduku očitali lekciju iz taktičke ozbiljnosti i discipline, pokazavši da su kao momčad - daleko ispred svojih domaćina.


Prvu prigodu imao je kapetan Bilić (Snimio: Dražen Patarčić)

Krenulo je već na izmaku prve minute, kad je Slaven Bilić, nakon kornera, pucao preko vratiju. No uragan s tribina smirio je Bagoly, već u narednom napadu opasnim udarcem koji je prohujao pored Pletikosine desne vratnice. U 5. minuti Mađari su ponovno opasni, no udarac Orosza iskosa s desne strane završio je u naručaju Hajdukova “vratara na prodaju”.

Najopasniju šansu gostima pripremio je danas vrlo loši Leko, očigledno neoporavljen od zdravstvenih tegoba koje su ga mučile. U 7. minuti gotovo je s centra poželio vratiti loptu svom vrataru, no ona je stigla do najrazvikanijeg Mađara Attile Tökölija, koji se zapetljao u pokušaju da zaobiđe Pletikosu. Hajduk je uzvraćao, ili je barem to želio, no velikih nedaća mađarski vratar Raboczky nije se “nauživao”. U 11. je minuti iz bližeg kuta izvadio udarac glavom Mate Bilića, a tri minute kasnije u sličnoj je situaciji bio potpuno nemoćan. No, nemoć je iskazao i M.Bilić, koji je loptu samo okrznuo glavom, sam, na dva metra od gol linije. Bila je to i najbolja šansa Hajduka, i znak da je uragan - gotov.

U preostalih 75 minuta noge Hajdukovih igrača bile se sve teže, akcija sve manje. Vezni red potpuno je zakazao, Musa i Leko skretali su pozornost na sebe samo kad bi trebalo izvesti korner. Mađari su sve bolje i gušće kontrolirali sredinu terena, prisiljavali domaćine na igru po bokovima, visoke lopte koje su mađarski “zvonici” lako kupili.


Mate Bilić je pokušavao, no bio je bez pravih lopti (Snimio: Dražen Patarčić)

U 26. minuti povesti su mogli i Hajduk i Dunaferr. Najprije je Tököli izgurao Grdića pred Pletikosom, no nije uspio glavom prebaciti Hajdukova vratara, da bi u kontranapadu Jažić probio lijevi bok, pokušao proigrati usamljenog Matu Bilića, no u zadnjem trenutku gostujuća obrana uspjela je presjeći zadnji pas. Dvije minute kasnije, ponovno su u akciji Tököli i Grdić, ovog puta je Hajdukov stoper spriječio praktički siguran pogodak, uklizavši u posljednji trenutak u udarac usamljenom Mađaru.

Najveće Hajdukovo pojačanje Stanko Bubalo bio je potpuno izgubljen, očigledno potpuno nespreman i izvan forme, gubio je sve dvoboje od obrane gostiju. Ipak, uspio je jednom ući u šesnaesterac, nakon pogrešnog vraćanja Egera svom vrataru, no povratnu loptu Musi, Mađari su blokirali, isto kao i Lekin pokušaj nakon kombinacije Bulat - Musa u 45. minuti.

U drugom dijelu igra “bijelih” potpuno se raspala. Što je sat na semaforu više otkucavao, to su noge postajale sve olovnije, a pokušaji napada sve nemoćniji. Već nakon tri minute drugog dijela, Nadoveza je šansu dao i drugom debitantu, Ivanu Bošnjaku, koji je zamijenio neopasnog Bubala. Mađari su potpuno kontrolirali sve prilaze svojim vratima, a nakon brzog prijenosa lopte u 58. minuti, poveli su spretnim pogotkom Attile Tökölija, koji je izašao sam pred Pletikosu. U 71. minuti isti je igrač ponovno pobjegao, srećom iskosa uz aut - liniju, pa je njegovu loptu prema sredini kaznenog prostora splitska obrana uspjela blokirati.


Slavlje Mađara nakon pogotka Tökölija (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon pogotka, polako je utihnula i Torcida, a sve su se češće čuli zvižduci i negodovanja zbog sterilne igre bijelih majica. Napada nije bilo, suvlislih akcija još manje, izlaskom Leke i Miše, vezni red izgubio je i ono malo što je nudio u prvom dijelu. Bulat je u 73. minuti uputio centaršut, koji je promašio namjenu, i prošao nekoliko centimatara od vratiju Rabockog. To je, uz neuspjeli pokušaj duplog pasa M.Bilić - Bošnjak u 82. minuti, bilo sve što je Hajdukov srednji red i napad “pripremio” u nastavku. Na drugoj strani, opasni Tököli je u 77. minuti ponovno ostao sam, ušao u šesnaesterac i pucao u bliži kut, ali je u zadnji trenutak Slaven Bilić blokirao loptu ispred Pletikose.

Zadnju šansu tribine su vidjele u trećoj mintui sudačke nadoknade, kad je Musa imao šansu izvesti “skraćeni korner”. Svi su se slili u peterac mađarskih prvaka, no splitski je veznjak svih prebacio i poslao loptu u - aut. Umjesto zadnje šanse “bijelih”, uspjedila je kontra, Ferenc Lengyel odjednom je izbio sam pred Pletikosom, i njega zaobišao i lagano poslao loptu u mrežu za konačnih 0:2. Rezultat koji je već u prvom susretu zatvorio Hajduku vrata Europe.

Video: Hajdukovci su popadali po travnjaku
Video: Veliki pljesak za Mađare

Igrači Hajduka popadali su kao trule kruške po travnjaku, a muku im je skratio (ili započeo) vrlo dobri talijanski sudac odsviravši kraj, još dok je trajalo slavlje mađarskih igrača i grupice od stotinjak navijača. Rezultatu ne treba ništa dodati, Hajduk je prošao kako je zaslužio, izgubio je od momčadi koja je možda limitirana kvalitetom individualnog poteza, ali koja je kao momčad - daleko ispred “bijelih”. Iako je u sportu teško predviđati, događala su se i veća čuda od nadoknađivanja 0:2 u Györu za 7 dana, Hajduk je danas zasigurno odigrao posljednju europsku utakmicu ove sezone na Poljudu. Momčad hrvatskog doprvaka nije nam dala niti najmanji razlog da se nadamo senzaciji u uzvratu. Ovakve prigode za ulazak u Ligu prvaka ne dolaze svake godine...

Izjave nakon utakmice

Poslije utakmice, oba trenera kratko su se zadržala pred novinarima, dali svoje viđenje i požurili dalje. Igrači Hajduka dugo su, gotovo sat vremena, ostali u svlačionici, potpuno utučeni i demoralizirani. Htjeli su izbjeći i novinare i navijače, no ipak smo uspjeli dobiti ozjave nekih od njih.


Nadoveza (dp)

Petar Nadoveza, trener Hajduka: ”Do prvog primljenog gola bili smo solidni, stvarali pritisak. Kad je pao taj prvi gol, naša igra se raspala, počele su improvizacije, igrači se nisu držali dogovorenog. Govorio sam da su Mađari snažna i iskusna ekipa, mnogi nisu vjerovali. Šansa? Da nije pao taj drugi gol na kraju, imalo bismo nekakvih šansi, ovako je teško išta očekivati. No, odigrati ćemo i tih 90 minuta u Mađarskoj pošteno i do kraja.”


Egervari (dp)

Sandor Egervari, trener Dunajvarosa: ”Velika je čast igrati ovdje, u našem debiju u Europi. Moja momčad nema međunarodnog iskustva, no to se danas, srećom, nije osjetilo. Vrlo sam radostan zbog disciplinirane i borbene igre moje momčadi. Ovom smo pobjedom dobili bitku, no ne i rat, jer se za 7 dana igra još 90 minuta. No, moram reći da sam presretan zbog ove prednosti, jer nam ona daje šanse za novi napredak u igri.”

Mate Bilić, Hajduk: ”Šta da vam kažem, sve ste vidjeli. Imali smo nekoliko šansi u prvom dijelu, to nismo iskoristili i Mađari su nas kaznili. Ništa nije nemoguće, ali realno smo u teškoj situaciji.”

Slaven Bilić, Hajduk: ”Teško je nakon ovoga išta očekivati u Mađarskoj. Šokirani smo svi zajedno, razgovarali smo u svlačionici, svi se teško mire s ovim rezultatom. Dunaferr nije loša momčad, to su danas zorno pokazali i dobra su ekipa i zasluženo su pobijedili.”

Ivan Bošnjak, Hajduk: ”Sve je bilo super kad sam ušao, jedva sam čekao ovaj dan i onda ovo. Žao mi je što se ovo dogodilo baš na mom debiju, razbili smo ih u prvom dijelu, no kasnije smo pali. Dogovorili smo se da ćemo u Mađarskoj dati sve od sebe, iako smo svjesni da smo u teškoj situaciji...”

Stipe Pletikosa, Hajduk: ”Ovo nam se već nekoliko puta dogodilo, da sabijemo protivnika u njegovo polje u prvom dijelu, ne iskoristimo šanse i onda budemo kažnjeni. Nismo ovo očekivali, nakon prvog pogotka pali smo i fizički i psihički. U Mađarskoj ćemo pokušati zabiti gol što prije, odigrati pošteno...

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!