Nogomet

Kup Uefa: Liverpoolu trofej tek nakon zlatnog "autogola"

Marko Breljak • četvrtak, 17.05.2001.

Finalni ogled Kupa Uefa donio nam je susret nogometnog Davida i Golijata. Po običaju, David je iznenadio i Alaves iz Vitorije osvjetlao je obraz njihove voljene pokrajine Baskije. Ipak, to nije bilo dovoljno, jer su u fenomenalnom susretu sa čak devet golova, slavili renomiraniji Englezi, nogometaši Liverpoola, koji su večeras bili tek nešto s(p)retniji.

LiverpoolAlaves 5:4 (3:1)

Liverpool: Westerveld – Babbel, Henchoz (od 56. Smicer), Hyypia, Carragher – Murphy, McAllister, Hamann, Gerrard – Heskey (od 65. Fowler), Owen (od 79. Berger). Trener: Gerard Houllier.

Alaves: Herrera – Eggen (od 23. Alonso), Tellez, Karmona – Geli, Desio, Tomić, Cruyyf, Contra, Astudillo (od 46. Magno) – Moreno (od 65. Pablo). Trener: Juan Manuel Ensal “Mane”

Strijelci:
1:0 (3. minuta) – Babbel
2:0 (16) – Gerrard
2:1 (27) – Alonso
3:1 (41) – McAllister (11m)
3:2 (48) – Javi Moreno
3:3 (51) – Javi Moreno
4:3 (73) – Fowler
4:4 (90) – Cruyff
5:4 (117) - Geli (autogol)

Finale Kupa Uefa donijelo nam je susret nogometnog “velikana” Liverpoola i “malog” Alavesa, a oba kluba su do finala izbacila izuzetno snažne klubove, među njima i takva imena kao što su Roma, Barcelona, Kaiserslautern i Inter. To dovoljno govori o njihovoj snazi, a za oba kluba ovaj finalni susret predstavljao je veliku stvar. Liverpool bi pobjedom nakon dugo vremena okrenuo malo pažnju otočke nogometne javnosti k sebi, nakon godina igranja u sjeni Manchestera pa i Arsenala, dok bi za Alaves pobjeda značila definitivno upisivanje tog malog baskijskog kluba na nogometnu kartu Europe.

Alaves je, suprotno najavama, započeo susret sa samo jednim napadačem, naravno Javi Morenom, a nažalost po sve navijače u Hrvatskoj, Jurica Vučko nije se našao niti na klupi. Englezi su zaigrali u najavljenom sastavu, a već u trećoj minuti postignut je prvi pogodak, koji je nagovijestio da će ovo biti fenomenalan susret. McAllister je nabacio, a Babbel glavom doveo Liverpool u vodstvo. S druge strane Tellez prijeti iz slobodnjaka, a u 16. minuti već je bilo 2:0 za slavne liverpoolske “Redse”. Bila je to akcija dvije njihove mlade nade, Owen je vidio natrčalog Gerrarda, a ovaj oštrim udarcem pogađa mrežu Alavesa.

To je nagnalo iskusnog Manea na promjenu taktike, a on se, kao pravi trener, nije se ustručavati napraviti izmjenu već u 23. minuti. Iz igre izlazi obrambeni igrač Eggen, a ulazi napadač Ivan Alonso, koji trenutno igra u odličnoj formi. To se pokazalo kao pravi potez jer je igra Baskijaca dobila na kvaliteti, a upravo je Alonso, u 27. minuti, glavom smanjio prednost na 2:1.

Uslijedio je period fenomenalne igre Alavesa, ali su Alonso, Javi Moreno, Tellez i Tomić promašili sjajne prigode. Kazna za promašaje stigla je u 40. minuti, iz treće prigode Engleza. Owen je pobjegao obrani protivnika, a vratar Herrera ga ruši malo unutra kaznenog prostora. Sudac Vessiere sudi jedanaesterac, ali začudo, vrataru Herreri pokazuje “samo” žuti karton. McAllister je siguran sa bijele točke za veliko, 3:1, vodstvo “Redsa” na poluvremenu.

U nastavku Mane vuče još jedan odličan potez, uvodi u igru Magna, a njegova momčad nastavlja pritisak koji su započeli još pri 2:0 vodstvu Liverpoola, iz 22. minute. To im se isplatilo već u 48. minuti, kada njihov prvi “topnik”, Javi Moreno glavom, nakon nabacivanja Contre ponovo smanjuje zaostatak na samo jedan gol. Englezi su očito bili šokirani nakon ovako ranog pogotka, a to je Moreno ponovo iskoristio u 51. minuti, kada je iz slobodnjaka pronašao rupu u živom zidu te poravnao omjer na 3:3.

Mane u 65. minuti mijenja Javi Morena i to kao da je malo umrtvilo napade Alavesa. To im je omogućilo da kontroliraju igru i razviju svoju poznatu igru oslanjajući se na kontranapade, a s druge strane Englezi nikako nisu uspjevali pronaći odgovor. Tako da prigoda za gol praktički nije bilo. U igru ulazi i Robbie Fowler, umjesto indisponiranog Heskeya i upravo on dovodi “Redse” u novu prednost. Igrala se 73. minuta i malotko je očekivao promjenu, međutim Fowler ulazi u šesnaesterac i sigurnim udarcem povisuje na 4:3.

Bio je to četvrti gol Liverpoola iz praktički jednako toliko izglednih šansi. Očekivao se novi odgovor Baskijaca. No, on nikako nije stizao, sve do samog kraja susreta. Magno je najprije zaprijetio udarcem izvana, a nešto kasnije, isti igrač je u duelu sa Westerveldom možda i oštećen za jedanaesterac. Ipak, dosuđen je korner, a nakon njegovog izvođenja, najviši je Jordi Cruyff, koji glavom potpuno zasluženo donosi produžetak Alavesu.

Produžetak je uglavnom tekao mirno, sve do 100. minute. Tada je zbog potpuno nepotrebnog, grubog starta isključen Magno, a kako je upravo taj igrač bio jedan od najaktivnijih igrača u Maneovoj momčadi, bio je to veliki udarac za Alaves. To je omogućilo Liverpoolu da krene ofenzivnije, a uglavnom su prijetili preko češkog dvojca Berger – Smicer, te preko razljućenog Fowlera, nezadovoljnog statusom u Liverpoolu. Omča oko vrata hrabrih Baskijaca sve se više stezala, a samo četiri minute prije kraja kapetan Karmona ruši Smicera sa lijeve strane iskosa, malo izvan kaznenog prostora. Nabacio je junak susreta, najstariji na terenu, Garry McAllister, a u skoku je najviši Geli te loptu glavom šalje u svoju mrežu. Bio je to zlatni Liverpoolov gol, Englezi osvajaju Kup Uefa.

Nakon ovakvog susreta svaki komentar je suvišan. Bilo je to jedno od najboljih finala posljednjih desetak godina, postignuto je čak 9 golova, a u susretu smo vidjeli veliku borbenost, ali i fer igru. Španjolci, bolje rečeno Baskijci, su se čak triput vraćali u susret, a na kraju su poklekli samo nekoliko minuta prije, možda spasonosnih penala. I to, da ironija bude veća, nakon autogola. Ali i to je nogomet, i to ga čini interesantnim. Bila je to jedna od onih utakmica zbog kojih poželite razrezati trofej na pola, ali Alaves je na kraju samo veliki pljesak. Trofej ipak odlazi na “Otok”, u grad Beatlesa, u vitrine FC Liverpoola.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!