Tenis

Jacobo Diaz osvojio Zagreb Open

Boris Bilas, Goran Pervan • nedjelja, 20.05.2001.

Zagrebački ATP Challenger dobio je novog pobjednika - Španjolca Jacoba Diaza. On je u finalu svladao sunarodnjaka Alberta Montanesa sa 7:6 (5), 3:6, 6:2.

Bilo je to vrlo izjednačeno finale vrhunske kvalitete, a presudila je trenutačna za nijansu bolja Diazova forma, koji je ovom pobjedom uzvratio Montanesu za poraz u Estorilu na početku zemljane sezone.

Obojica su bila iznimno zadovoljna tjednom u Zagrebu i već su najavili povratak i sljedeće godine.

Sam početak meča je počeo odlično za 20-godišnjeg Montanesa koji je odmah u prvom gemu oduzeo servis četiri godine starijem Diazu, te ja nakon toga bio bilzu i dvostrukom breaku, ali se Diaz spasio i u četvrtom gemu vratio izgubljeni servis. Od tada pa sve do 5-5 u prvom setu gledali smo izjednačenu borbu s nekoliko sjajnih poena, a tada je u jedanaestoj igri prvog seta Montanes ponovno napravio break i činilo se da će prvi set otići na njegovu stranu. Ali Jacobo Diaz se nije predao nego je u sljedećem gemu napravio re-break i odveo prvi set u odlučujuću trinaestu igru.

Slika 1 od 2.
Foto: Goran Pervan

Tie-break je donio nekiliko odličnih izmjena i neizvjesnost do zadnjeg poena. Najteže je i jednom i drugom igraču bilo osvojiti poen na vlastiti servis. U cijelom tie-breaku samo su pet poena osvojena na servis, a odlučujuću seriju Diaz je napravio u sredini tie breaka kada je nakon zaostatka od 3-2 dobio tri poena za redom i došao do vodstva od 5-3. Nakon toga je još jednom osvojio poen na Montanesovom servisu i kada je kod 6-5 servirao za set iskoristio je drugu set loptu i povevo sa 1-0 u setovima.

Drugi set je odlučen već u drugom gemu kada je Montanes napravio break i poveo sa 2:0. Mladi Španjolac u drugom setu nije ponovio pogrešku iz prvog, te je do kraja seta držao svoj servis usprkos nekoliko break prilika Diaza. Na kraju je Montanes drugi set dobio sa 6:3 i činilo se da je pred nama uzbudljiv i neizvjestan odlučujući set.

No, Jacobo Diaz nije imao takav plan. Već u drugoj igri je oduzeo servis Montanesu i poveo sa 2:0. Nakon toga je dva puta sigurno zadržao svoj servis da bi kod rezultata 4:2 zamalo došlo do povratka u neizvjesnost. Imao je Montanes u toj sedmoj igri trećeg seta 0-40 i još jednu prednost, ali je Diaz spasio sve četiri break lopte i krenuo prema tituli pobjednika. U sljedećem gemu je samo dovršio posao oduzevši po drugi puta u setu servis Montanesu za konačnih 6:2 u trećem setu.

Nakon meča Jacobo Diaz bio je jako zadovoljan ostvarenim rezultatom i prikazanom igrom, "Protekla dva tjedna igram najbolji tenis u životu, u Rimu sam stigao do četvrtfinala, ovdje sam osvojio turnir i to je sjajno. Mislim da sam u Zagrebu čak igrao bolje nego u Rimu. Finale je bilo jako teško i vrlo sam umoran, Albert je odličan mlad igrač i mislim da je ovo bilo odlično finale", s druge strane Albert Montanes nije bio previše razočaran porazom: "Odigrao sam odličan meč, ali mi je u trćem setu ponestalo snage, čestitam Jacobu odigrao je sjajno i potpuno je zaslužio pobjedu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!