Ostali sportovi

Barrichello nadmudrio i kišu i Hakkinena

Bojan Poturica • nedjelja, 30.07.2000.

U najzanimljivijoj utrci sezone formule 1 na Velikoj nagradi Njemačke slavio je po prvi puta u karijeri Brazilac Rubens Barrichello. Iza njega stigao je na cilj McLarenov dvojac Hakkinen i Coulthard, a Schumacher je izletio već u prvom krugu! Što je pak sve rezultiralo da se Nijemcu potpuno rastopila prednost u ukupnom vodtsvu, a za naslov svjetskog prvaka sada se bore čak četvorica!

Barrichello je zahvaljujući odličnoj vožnji po kiši uspio neutralizirati veliku prednost koju je imao Hakkinen i tako sačuvati obraz Ferrariju...

Poredak na VN Njemačke:
1. Barrichelo (Ferrari)
2. Hakkinen (McLaren)
3. Coulthard (McLaren)
4. Button (Williams)
5. Salo (Sauber)
6. De La Rosa (Arrows)

Poredak vozača (TOP 6):
1.Schumacher M 56
2 Coulthard 54
3 Hakkinen 54
4 Barrichello 46
5 Fisichella 18
6 Schumacher R 14

Poredak konstruktora (TOP 6):
1 Ferrari 102
2 McLaren 98
3 Williams 22
4 Benetton 18
5 BAR 12
6 Jordan 11

Na kvalifikacijskom treningu za VN Njemačke bio je 18. Nitko mu nije davao nikakve šanse, a on je stigao na prvo mjesto. To je priča o Rubensu Barrichellu. Nakon horror utrke, koja je bila vjerojatno najzanimljivija u posljednje 3-4 sezone. Slavio je Brazilac te, tako ponovno spasio Michaela Schumachera koji je ponovno ispao u prvih 500 metara utrke.

Sa prvoga je mjesta startao David Coulthard, dok je s drugog start Schumacher. Gain Carlo Fissichela i Mika Hakkinen bili su u drugome startome redu.

Pri startu, najbolje je krenuo Finac Mika Hakkinen. Coulthard je skrenuo u desno kako bi zatvorio Schumachera, Fisichela je loše startao, a Hakkinen se probio izmeðu svih. Schumacher je skrenuo lijevo te tako ušao u putanju Fisicheli. Fisichela nije stigao prikočiti te je udario u Schumachera, nakon čega su obojica produžila ravno te tako završili utrku. Za ovaj incident kriv je Njemac, iako se poslije ljutio na talijanskog vozača.

Hakkinen i Coulthard su poveli, iza njih su bili Jarno Trulli i Pedro Dela Rosa. Rubens Barrichello je već u šestom krugu bio na petom mjestu. Iskoristio je svoj jaki motor te relativno lako prelazio vozače po najravnijoj stazi u cijelom ciklusu Formule 1.

Heinz-Harold Frentzen je također briljirao. Iako je startao sa 17. mjesta, na kraju 9. kruga našao se na osmome mjestu ispred Eddiea Irvinea.

Sve je teklo veoma dobro. Barrichello i većina od vodećih u utrci, osim Hakkinena i Coultarda obavili su izmjene prije 25. kruga. Nakon toga počinje prava drama na stazi. Na stazi se našao navijač koji očigledno nije imao loše namjere. No to nije bilo važno. Na stazu je izašao safety-car dok se navijač ne makne sa staze. Jedan od McLarena morao je hitno u box, ukoliko se ne želi izgubiti vodstvo. Prvoplasirani Hakkinen je otišao u box, a nakon njega se vratio na drugo mjesto iza Coutlarda koji se polako vozio iza sigurnosnog automobila. Coulthard je najviše izgubio. Morao je odmah otići u box, ako želi ostati u borbi za vrh. Nakon izlaska iz boxa, Škot je bio šesti. U 29. krugu, sigurnosni automobil se maknuo sa staze. Počela je drama. U silnoj gužvi nastao je pravi kaos. U 31. krugu Alesi i Dinis su se sudarili, pa se safety car ponovno vraća na stazu na kojoj ostaje samo jedan krug. Ni pola kruga nakon toga, počinje padati kiša i to kao iz kabla. Dva kruga nitko nije otišao po kišne gume, a onda je to od vodećih prvi učinio Mika Hakkinen. Barrichello je u tom trenutku preuzeo vodstvo. Iza njega, u box je otišao i Coulthard, a drugoplasirani Frentzen je odustao.

Na većem dijelu staze nije padala kiša i tu je Barrichelo grabio svoju prednost. Na "stadionskom dijelu", kiša je pljuštila. Na njemu su zaostatak nadoknađivali Hakkinen i Coulthard. Ipak, veća duljina suhoga dijela rezultirala je neutraliziranjem smanjenog zaostatka Hakkinena, koji je na tome dijelu vozio jako sporo, pa je po krugu uspio "skinuti" najviše pola sekunde Barrichelu. Barrichello je pokazao svoje veliko srce, te stručnost voženja po kiši, te je tako došao do svoje prve Grand Prix pobjede.

Barrichelo je spasio Schumachera od kolapsa, premda bi se i Hakkinen i Coulthard našli ispred odnosno zajedno s njim na bodovnoj listi. Ipak, Ferrari najviše može zahvaliti navijaču koji je ušao na stazu premda je prije njegova ulaska, Hakkinen ima prednost ispred Barrichella od 18 sekundi!

Ovakav rasplet je doveo prvenstvo do dosad neviđene razine. Schumacher i dalje vodi (56), a iza njega su izjednačeni Hakkinen i Coulthard (54), dok je iza McLarenovih vozača Barrichelo sa samo 10 bodova zaostatka za Njiemcem (46). Dakle, četvorica vozača konkuriraju na naslov. Ipak, ovo je samo na papiru, jer Schumacher je ipak "šef" u Ferrariju, te će mu vjerojatno Barrichelo i dalje ostati čuvar leđa. Unatoč svemu, Schumacher će u idućim utrkama morati vratiti izgubljeno povjerenje, a ako to ne uspije te Barrichelo odvozi bolje od njega, možda i Jean Todt položi sve karte na Brazilca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!