Nogomet

Neretljak u Italiju, sprema se borba s Cibalijom

Nikola Patković • ponedjeljak, 04.06.2001.

Mato Neretljak od sljedeće će sezone biti deveti Hrvat u Serie A. Transfer kojega vodi "klan Naletilić" bit će ostvaren nakon reprezentativnog dvoboja U-21 reprezentacije protiv Latvije, a novo odredište 21-godišnjeg lijevog stopera iz Matića kod Orašja (Bosna i Hercegovina) bit će Atalanta, Udinese ili Bologna. Osijek tako definitivno ostaje bez svog ponajboljeg igrača, ali će blagajnu vjerojatno napuniti zanimljivim iznosom. Ovo je tek prva od mnogo vijesti koje Gradskim vrtom kruže nakon završetka sezone. Ovo ljeto moglo bi ponuditi "zaoštravanje" odnosa između Osijeka i Vinkovaca, a jedan od razloga je mladi Vukovarac Danijel Popović, kojem je prva ponuda stigla iz - beogradskog Partizana!?

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Neretljak je u Osijek došao probati svoje mogućnosti, pa je u skladu s tim bio i plaćen, a danas u Gradskom vrtu od njegova transfera očekuju 2 milijuna DEM. U vremenu poremećenih tržišnih odnosa ništa nije nemoguće, a Osijeku bi taj posao mogao riješiti dvije trećine sljedeće sezone. No, kako predsjednik Bučević najavljuje borbu za titulu prvaka, dio od Neretljakova kolača morat će otići za njegovu zamjenu.

Prvi "pick" na draftu je Branko Hucika, nekadašnji igrač Hrvatskog dragovoljca i mlade reprezentacije Hrvatske koji se prije dva mjeseca vratio iz Južne Koreje. S njim se Bučević sastao u subotu u Varaždinu i kaže da su se dogovorili, a interes Zagreba za istog igrača nije ga previše uzbudio. Čini se da će Hucika biti prva prinova za novi Osijek. Ljeto bi moglo donijeti "eskalaciju sukoba" na liniji Osijek - Vinkovci. Cilj koji je zanimljiv jednima i drugima zove se Danijel Popović, 18-godišnji napadač Vukovara 91. i reprezentacije Hrvatske U-18. Najbolji vukovarski igrač protekloga je proljeća postigao 11 golova i prema ocjenama je peti igrač Druge lige. No, oko njega su se počele plesti menadžerske mreže, pa je tako prošloga tjedna na njegovu adresu stigla i ponuda beogradskog Partizana. Popović je to odbio, a kako ga s Vukovarom još uvijek veže ugovor morat će se nešto pitati i klub.

U tom smjeru krenula je Cibalia, čiji čelnici najavljuju pregovore s Vukovarcima o budućoj suradnji. Vinkovčani bi htjeli u svoje redove dovesti Popovića i Marija Vratovića, a u suprotnom smjeru uputiti nekoliko svojih juniora izlaznog godišta. Međutim, Vukovar već godinama ima odličnu suradnju s Osijekom, a protekle sezone za Vukovarce je igralo čak šest što sadasnjih što bivših igrača Osijeka (Vratovic, Barišić, Tokić, Nađ, Kuić i Mikulić). Iz Osijeka najavljuju nastavak te suradnje, pa se sada očekuje velika borba između Osijeka i Vinkovaca za, u prvom redu, mladog Popovića.

On je čak zimus bio u Osijekovom zimskom kampu koji je "položio", ali su čelnici klubova zaključili da bi za njega korisnije bilo da igra za Vukovar negoli da u Osijeku grije klupu ili tribine. Popović je proljeće izvrsno iskoristio i pokazao da je možda i prerastao drugoligaške travnjake, a kako u Osijeku od sljedeće sezone vrlo ozbiljno računaju s njegovim vršnjakom Goranom Ljubojevićem, nije isključeno da bijelo-plavi u novo prvenstvo krenu s najmlađim napadačkim kadrom u državi. Uz njih dvojicu tu je Marijan Vuka kojemu bi nova sezona trebala biti definitivna promocija vrijednosti sa dresom broj 9 na leđima.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Jedan od ovogodišnjih napadača, Rumunj Dumitru Mitu, vratio se iz Rusije gdje je prema vlastitim riječima trebao potpisati ugovor s CSKA-om, no do toga nije došlo budući da trener moskovske momčadi Oleg Vasilijevič Dolmatov tih dana nije bio u Moskvi. Osim CSKA u igri je još jedan moskovski prvoligaš, čije ime nam Mitu nije želio otkriti. U svakom slučaju ovoga ljeta očekuje se da će Rumunj nakon šest godina napustiti Osijek.

Još jedan igrač nakon samo jedne sezone provedene u Gradskom vrtu odlazi preko granice. Vratar Vladimir Balić već je u Splitu na odmoru i svaki dan očekuje poziv menadžera, a najsigurnija opcija je osvajač austrijskog kupa i novi prvoligaš Karnten. Austrijanci očito nisu zaboravili Balićeve obrane u Beču, kada je Osijek izbacio Rapid u 2. kolu Kupa UEFA. Osijek trenutačno od vratara pod ugovorom ima Marija Galinovića i Davora Burcsu, dok je Domagoju Malovanu ugovor istekao. Galinović je proljeće odradio u Posušju, odakle se sigurno vraća i 21. lipnja javlja na prozivku Vlade Bilića, unatoč nekim željama da ga se smjesti u Hajduk kao zamjenu za Pletikosu. Na "Galeta" Bilić itekako računa, a učinit će sve i da se s Malovanom produži ugovor.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!