Nogomet

Jutro je popravilo dojam o Rigi

Dražen Patarčić • utorak, 05.06.2001.

Novi dan, naš drugi u Rigi, glavnom gradu Latvije, započeo je sunčano. Nakon što su prvi utisci bili malo sivijih boja, valjda u skladu sa crnim oblacima, ovo jutro sunčano i toplo podiglo je raspoloženje, barem nama "sedmoj sili". Sve je izgledalo sjajnije uz sunce koje je okupalo glavni grad Latvije. Novinarska "momčad" sastavljena od radijskih, televiziskih i tiskovnih izvjestitelja smještena podalje od naših reprezentativaca, počela se okupljati oko 9.30 sati, ali po latvijskom vremenu koje je sat vremena "jače" nego u Hrvatskoj. Naš reporter javio je utiske nakon prve noći u državi koja je poput Hrvatske, samostalnost ostvarila početkom devedesetih. Izbornik Jozić otkrio nam je početnu jedanaestoricu za sutrašnji ogled...

Na doručku koji ponudom i kvalitetom podsjeća na naše, jedino je manjak čaša za sokove smanjio jutranje zadovoljstvo koje smo imali uz toplo sunce. Da ne mora biti baš sve tako dobro, pobrinuo se vozač autobusa koji se nije ni pojavio da nas preveze u bazu naše reprezentacije. Četiri taksija koje je poslao gospodin Srebrić bila su dostatna da se pojavimo u hotelu Radisson SAS. Isina je da su svi taksisti došli u različito vrijeme, jer je u Rigi nacionalni praznik pa je grad u totalnom zakrčenju. Stoji se u kolonama, na mostovima, na semaforima su gužve. Ali moram pohvaliti taksistu Juru koji je vozio Igora (fotić Jutarnjeg lista ), Mihu (Gradski radio Osijek ) i moju malenkost. Iako smo startali kao treća momčad, desetak minuta kasnije, prema našim reprezentativcma, stigli smo prvi zahvaljujući umješnosti i odličnom probijanju kroz nepregledne kolone. To što smo sva trojica bili blijedi i nijemi za vrijeme Jurine vožnje, ne umanjuje vrijednost ove pobjede nad ostalim kolegama iz drugih redakcija.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Široki osmjeh Ade Kožula i Zorislava Srebrića pokazao je zadovoljstvo što nas vide žive i zdrave. Da smo gladni vidjeli su kada smo opustošili postavljeni stol sa kolačima, tortama i grickalicama. Press konferencija napokon je mogla započeti.

"Znam da vas najviše zanima s kojom momčadi ćemo započeti susret" obratio se novinarima izbornik Jozić. Svi smo se ostavili tanjurića , žlica i kolača kako bismo vam mogli prenijeti startnu jedanaestoricu. Stoga vam je nudimo: Na golu će biti Pletikosa. Šarić, Šimić, Tudor i Jarni bit će zadnja linija koja bi po bokovima trebala probijati Latviju. Sredinu terena držati će, i gurati prema lavtijskom šesnaestercu Tomas, N.Kovač, Prosinečki i Rapaić. Sve te lopte koje će stizati u šesnaesterac domaćina Šuker i Balaban bi trebali pogurati i pozabijati u mrežu domaćina koji više nema ni teorijske šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Naša reprezentacija ima stanovitih problema, nastavio je izbornik. "Ozlijeđeni su nam Soldo, Živković, Stanić, a Robert Kovać ima "žuticu". I bolje i kvalitetnije momčadi osjetlie bi ovakav "propuh" koji imamo u obrambenoj liniji. Naš cilj je poznat. To su tri boda s kojima smo apsolutno ravnopravni Škotima i Belgijancima u trci za prvo mjesto koje nas direktno vodi na Svjetsko prvenstvo."

Naravno da svi prisutni izvjestitelji, menadžeri, prijatelji hrvatske reprezentacije i navijači koji pristižu i koje smo već imali prilike vidjeti po gradu žele da ovdje postavimo čvrsti kamen temeljac za plasman u Japan i Koreju.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Hodnici hotela Radisson SAS obojani su u crveno bijelu boju. Navijački kombiji parkirani su ispred ulaza u luksuzni hotel. Veselo je, pjeva se, pa čak i trubi. Obična mineralna voda od 0,2 l košta 8 maraka, ali ovdje se pije pivo, votka i nazdravlja našoj pobjedi. Naša mlada U - 21 reprezentacija nekako je u sjeni dvoboja A reprezentacija koje su okupirale sve medije, ipak mirno i sigurno očekuje popodnevni susret. Dečki su skoncentrirani na utakmicu i vjeruju u svoje mogućnosti.

I dok se mladi reprezentativci uglavnom "skrivaju" po sobama, prijepodnevnu "kavicu" s hrvatskom sedmom silom popili su gotovo svi A reprezentatici. Neki su surfali internetom (Šuker, Agić) , neki su kartali, pregovarali sa Mamićem, izmjenjivali iskustva menadžerskog poziva, a neki su komentirali simpatične Latvijke koje su se šetkale po kafiću u atriju hotela.

Atmosfera opuštena, gotovo idilična. Da li dolazi od samouvjerenosti u vlastitu snagu i kvalitetu koja nam garantira dva puta po 3 boda, ili je to samo uspješna maska koja prikriva strah i nervozu od eventualnog neuspjeha? Jer uspjeh je samo 6 bodova iz ove dvje utakmice. Sve ostale kombinacije nisu zanimljive nikome, osim našim konkurentima Belgiji i Škotskoj. Preostaje nam sačekati zadnje zvižduke sudačkih trojki, kako bi i sami saznali što nam je donio ovaj sunčani dan u Rigi.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!