Nogomet

Preokreti, poništenja, prekidi i - Roma prvak!

Bernard Jurišić • nedjelja, 17.06.2001.

Svega je bilo u zadnjem kolu talijanske Serie A, ali baš svega. Kuhalo se na vrhu i na dnu svih 90 minuta, iz minute u minutu drugom je klubu visio "mač nad glavom", a suprotna se tribina i grad veselio pogotku. Dvije utakmice bile su prekinute, čak se nije znalo ni hoće li se završiti, no na kraju je ipak sve privedeno kraju. Roma je prvak, nakon 18 godina čekanja "vukovi" su se po treći put u svojoj povijesti, nakon 1942. i 1983., popeli na vrh talijanskog "calcia". Još više vrućine i emocija ponudio je rasplet na dnu, a dogodio se onaj - najmanje vjerojatan...

Gabriel Omar Batistuta nije pogriješio! Iako su mnogi osporavali njegovu prošloljetnu odluku da iz Fiorentine pređe u Romu, jer je tamo vidio najveće izglede za ono što želi već gotovo čitavo desetljeće svoje talijanske karijere - scudetto. "Batigol" je pogodio i u svojoj prvoj godini izvan Firenze došao do kraja. Rim je zadnjih dana, tjedana i mjeseci bio potpuno obojan u crveno-narančaste boje, a tako je bilo i ove nedjelje. Laziali su bili svjesni da ih samo ludo čudo može ostaviti na tronu i da je godina njihovog radovanja završena. Vrijeme je da se veseli drugi dio "vječnog grada".

Slika 2 od 3.

Svih 80 000 Romanista natiskalo se na Olimpijski stadion, gdje se tražila pobjeda protiv nemotivirane i nekompletne Parme. Prije negoli je Totti doveo Romu u vodstvo, već je Juventus poveo protiv Atalante (Trezeguet u 5. minuti na dodavanje Tudora), pa je vrh bio izjednačen. No, pogodak kapetana otpuhao je nervozu i lagani grč koji je bio vidljiv na licima igrača Rome tijekom prvih petanestak minuta. Do poluvremena, stigao je zabiti i zlatni Vincenzo Montella, nakon što je Batistuta obavio najveći dio posla.

Već je tada bilo jasno da će scudetto ostati u Rimu, a da će "sjevernjaci" morati nerado procijediti kroz zube da se zadnje dvije godine najbolji nogomet na "čizmi" igra na - jugu. Nakon 2:0 Romi je bilo lakše igrati, Montella je zabio potpuno regularan gol u 57. minuti, koji je pomoćni sudac poništio iz nejasnih razloga, no prave opasnosti po Romu ipak nije bilo, pa će se i taj trenutak brzo zaboraviti. Naročito nakon što je točku na i stavio Batistuta u 78. minuti, i nakon što su i najpesimističniji navijači Rome shvatili da je titula vraćena "na pravu strani Rima". Stigao je Di Vaio smanjiti na 3:1 u 82. minuti, no to je bilo sve što je Parma danas mogla. Samo nekoliko minuta kasnije, Romini su navijači provalili u teren, prekinuvši utakmicu i ogoljevši svoje ljubimce doslovce do donjeg veša. Desetak je minuta trajala "akcija čišćenja" na travnjaku, tijekom čega su pronađeni novi dresovi za većinu igrača domaćina i susret je nastavljen. Ništa se više nije promijenilo i veličanstveno slavlje u Rimu je moglo započeti...

Na drugoj strani "čizme", Juventus je i podebljao svoje vodstvo na 2:0 (Tacchinardi u 63.) i osigurao direktan ulazak u Ligu prvaka, no to njegovim navijačima nije bilo dovoljno. Oni su desetak minuta prije negoli su to učinili Romanisti, iz potpuno drugih razloga utrčali u teren i začas preplavili travnjak, s nimalo simpatičnim izgledom na licu. Ipak, nisu se fizički obračunali ni s jednom službenom osobom, a dvadesetak minuta bilo je potrebno da ih se raščisti s travnjaka, da bi se utakmica i prvenstvo mogli završiti. Još je jedna utakmica bila prekinuta na desetak minuta, ona u Bresciji, no tamo razlog nisu bili navijači nego nevrijeme koje je proletjelo preko stadiona.

Dno ljestvice nudilo je isto takvu, možda još i veću neizvjesnost. Pet je momčadi bilo u konkurenciji za dva mjesta koja nude spas i ostanak u Seriji A, a na kraju se dogodio najmanje vjerojatan rasplet - svih pet momčadi je pobijedilo i zadržalo pozicije koje su imali prije početka ovog kola. Spas je našao samo Lecce, dok će za drugo prvoligaško mjesto razigravati Reggina i Verona, a u Serie B su se unatoč gostujućim pobjedama, vratili Vicenza i Napoli, uz Bari koji je tamo već duže vrijeme. Evo kako je tekao rasplet:

Slika 1 od 2.

Od prve minute, najljepše vijesti dobivali su navijači Vicenze, za koju je u Udinama igrao i Stjepan Tomas. Već u 20. minuti crveno-bijeli su imali čak 3:0, a nitko od direktnih protivnika za opstanak nije vodio. U 22. minuti počela se buditi i Verona i to prvijencem Ante Šerića sa preko 30 metara. Do poluvremena Udinese je uspjelo maksimalno smanjiti prednost Vicenze, ostalo je 2:3, Lecce je gubilo 0:1 od Lazija, a na ostalim interesantnim stadionima rezultati se nisu mijenjali. Nakon 45 minuta iz lige su ispadali Bari, Napoli, Reggina i Lecce.

No, odmah na početku drugog dijela Amoroso je doveo Napoli u vodstvo u Firenzi, Tedesco je izjednačio omjer između Verone i Perugije, a Vasari između Leccea i Lazija. Takvi rezultati stali su sve do pred kraj utakmica, kad je počeo uraganski finiš. Salvetti je ponovno doveo Veronu u vodstvo u 70. minuti, a nakon bombe Vugrinca iz slobodnog udarca, Vasari je doveo Lecce u prednost od 2:1 protiv Lazija. Samo desetak minuta bilo je potrebno za preokret Reggine, nakon vodstva Milana preko Kaladzea, Morabito i Costa preokrenuli su na 2:1 u 81. minuti, a u istoj minuti Nuno Gomes je zabio gol Napoliju za 1:1. Rasplet je tada bio poznat, pa Napoliju nije pomogao ni pogodak Edmunda u 5. minuti sudačke nadoknade, a Vicenzi poništen gol Udinesea u zadnjoj minuti.

Na kraju, rasplet je ovakav: Roma je prvak, zajedno s Juventusom ulazi direktno u Ligu prvaka. Lazio i Parma će za ulazak u Ligu prvaka morati proći jedno pretkolo, a u Kupu Uefe idu Inter, Milan i Fiorentina. Atalanta i Brescia će igrati majstoricu za nastup u Intertoto kupu, a Reggina i Verona za opstanak u ligi (igraju se dvije utakmice, kod kuće i u gostima). U drugoligaško društvo seli Bari, te Napoli i Vicenza koji se samo godinu dana proveli među prvoligašima, a pridružit će im se i slabiji iz ogleda Reggine i Verone, a u prvu ligu su ušli Chievo, Piacenza, Torino i Venezia.

Za kraj malo statistike: prvi strijelac lige je Lazijev Argentinac Hernan Crespo s 26 postignutih pogodaka, a ova brojka još više dobiva na snazi kad se zna da je Crespo počeo standardno igrati tek sredinom prvog dijela sezone. Drugo mjesto zauzeo je prošlogodišnji prvi topnik Milanov Ukrajinac Andriy Shevchenko, a najefikasniji Hrvat je Davor Vugrinec s 11 postignutih pogodaka za Lecce. Od naših, strijelci su još bili Igor Tudor (6), Zvonimir Boban (2) i Ante Šerić (1).

Rezultati 34. kola: Brescia - Bari 3:1, Fiorentina - Napoli 1:2, Inter - Bologna 2:1, Juventus - Atalanta 2:1, Lecce - Lazio 2:1, Reggina - Milan 2:1, Roma - Parma 3:1, Udinese - Vicenza 2:3, Verona - Perugia 2:1.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Osijek 76:9-37
7Istra 1961 74:14-107
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!