Tenis

Put koji je pisao povijest

Ivor Krapac • utorak, 10.07.2001.

Goran Ivanišević je, nakon tri bolna trenutka, poraza u finalu 1992. od Andrea Agassija, te 1994. i 1998. od Petea Samprasa, ostvario snove, trijumf na travi All England Cluba. Put našeg tenisača do naslova u Wimbledonu počinje dva tjedna prije samog turnira, 12. lipnja kada su našem tenisaču organizatori dodijelili pozivnicu za glavni turnir. Sve ostalo je povijest, a tu povijest smo pokušali sažeti u nekoliko redaka.

1. kolo - protiv Fredrika Jonssona 6:4, 6:4, 6:4. Švedski kvalifikant i 148. igrač svijeta nije predstavljao problem, odlučio je jedan break po setu, u prvom i trećem kod 1:1, u drugom kod 4:4. Devet propuštenih prilika za break nije smetalo.

Slika 4 od 4.

2. kolo - protiv 21. nositelja Carlosa Moye 6:7 (6), 6:3, 6:4, 6:4. Bivši broj jedan na svijetu i čovjek koji se, kao i ostali Španjolci, bolje snalazi na zemlji ipak nije bio lak zalogaj. Goran je u prvom setu gubio 4:1, uspio vratiti break i doći do 13. igre, no tu je, uz jednu spašenu set-loptu, bolji bio Moya. Naš tenisač nakon toga više nije bio u problemima, servis se smirio (u prvom setu sedam dvostrukih pogrešaka, u ostatku samo dvije), pa je u preostala tri seta odlučio po jedan break.

3. kolo - protiv Andyja Roddicka: 7:6 (5), 7:5, 3:6, 6:3. Najveća nada američkog, možda i svjetskog tenisa, 18-godišnji Andy Roddick je pružio odličan otpor budućem pobjedniku u svom prvom pojavljivanju u seniorskom Wimbledonu. Prvi je set riješen u 13. igri nakon što je Goran dvaput nadoknadio mini-break zaostatka, u drugom je odlučio break u 11. gemu, treći je donio Roddickovu nadu u povratak nakon oduzetog servisa u šestom gemu, a posao je zaključen breakom našeg tenisača u osmom gemu četvrtog. Ivaniševićeva statistika servisa nakon meča fascinira – 41 as, najviše u turniru, uz čak 72% prvog servisa. Nakon završetka, prva je majica otišla u gledalište.

Osmina finala - protiv Grega Rusedskog 7:6 (5), 6:4, 6:4. Prvo razočaranje, ipak nešto lakše jer je Rusedski rođeni Kanađanin, koje je Britancima nanio Goran. Za deveto slavlje u isto toliko međusobnih dvoboja protiv čovjeka s najjačim servisom na Touru Ivanišević je u prvom setu morao igrati 13. igru, u kojoj je stvari riješio odjurivši do 5:0, a u preostala dva su odlučila dva breaka, u trećem gemu drugog i sedmom gemu posljednjeg seta.

Slika 3 od 3.

Četvrtfinale - protiv 4. nositelja Marata Safina 7:6 (2), 7:5, 3:6, 7:6 (3). Protiv visokog Rusa Goran je, konačno "doguravši" do središnjeg terena, prvi set dobio u 13. igri, uz samo dva izgubljena poena, no mogao je stvari riješiti i kod 5:4, 15:40 kad je Safin bio suočen s dvije set-lopte. Drugi je set, kao i protiv Roddicka, riješio Goranov break u 11. gemu, treći je oduzetim servisom za 4:2, nakon tri Goranove dvostruke pogreške, u svoju korist riješio Rus, a kraj je stigao u tie-breaku četvrtog, kad je naš tenisač opet bio nedodirljiv, ispustivši tek tri poena. Goran je, kao i nakon meča protiv Roddicka, proslavio bacanjem majice publici.

Slika 1 od 1.

Polufinale protiv 6. nositelja Tima Henmana 7:5, 6:7 (6), 0:6, 7:6 (5), 6:3. Veliko polufinale koje je, zbog velikih problema s kišom, počelo u petak, a završilo u nedjelju, donijelo je i veliko razočaranje za domaće navijače koji će još barem jednu godinu morati čekati na nasljednika Freda Perrya, posljednjeg domaćeg wimbledonskog pobjednika iz 1936. Goran je u prvom setu "udario" u najboljem trenutku, break u 12. gemu, nakon tri sjajna returna, donosi početnu prednost. Drugi je donio odluku u 13. igri, Goran je dvaput imao mini-break, no kod 2:1 je servirao dvostruku, a kod 4:3 je Britanac poslao dobar return, kasnije s 8:6 i zaključio set. Treći je donio lak posao za Henmana, Goran je, s mislima u drugom setu, odmah izgubio servis, kasnije još dvaput, pa je završilo bez ispuštenog Henmanovog gema.

Ubrzo je stigao prvi kišni prekid, Goran je kasnije rekao: "Bog me tada spasio i poslao kišu", i nastavilo se u subotu. Naš je tenisač ponovno igrao kao u prva dva seta, uzeo je četvrti sa 7:5 u 13. igri, nakon što su oba tenisača imala mini-break, te poveo 3:2 u petom, a onda je opet stigla kiša i odgodila kraj za nedjelju, a finale za ponedjeljak. Goran je nakon trodnevne drame uspio ostati čvršći i uzeo odlučujući break za 5:3, te uz manje probleme odservirao za meč.

Slika 2 od 2.

Finale - protiv 3. nositelja Patricka Raftera 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7: Do najvećeg uspjeha u karijeri Goran Ivanišević je došao nakon velikog finala, tri sata i jedne minute protiv čovjeka s najboljim volejima na Touru. Goran je krenuo s 2:0 i uzeo prvi sa 6:3, a isto je u drugom setu ponovio Rafter. Do 2:1 u setovima Ivanišević dolazi nakon breaka u šestom gemu, a u četvrtom setu, nakon što je Goranu u šestom gemu na lopti za break nakon dva opasna servisa suđen prijestup, pa mali aut, veliku prednost ima Australac. Za 6:2, s mislima u prethodnom servis-gemu, novim gubitkom početnog udarca Rafteru je pomogao i Goran.

Odluka je pala u velikoj drami odlučujućeg seta – Goran je držao za 7:7 nakon 0:30, došao do servisa za meč breakom u 15. gemu i veliki trenutak dočekao nakon četvrte meč-lopte i Rafterovog returna u mrežu.

Goran Ivanišević – prvi čovjek u povijesti koji je s pozivnicom došao do kraja jednog Grand Slam turnira!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!