Tenis

Roland Garros: Poraz trija Ljubičić - Majoli - Talaja

Ivor Krapac • ponedjeljak, 28.05.2001.

Bio je to koban početak drugog Grand Slam turnira za hrvatski tenis. Troje je naših predstavnika već prvi dan izašlo na terene popularnog Roland Garrosa, no do pobjede nije stigla ni Iva Majoli, ni Silvija Talaja pa ni Ivan Ljubičić, iako je potonji bio na najboljem putu da izbori drugo kolo.

Majoli je sjano krenula, a zatim se posve "izgubila" u susretu s Talijankom Grande (6:1, 4:6, 2:6), Silvija Talaja je ispala od Španjolke Llagostere (1:6, 5:7), a Ivan Ljubičić je vodio 2:0 u setovima protiv Južnoafrikanca Ondruške, imao i 5:2 u tie-breaku četvrtog seta pa i 5:2 u petom setu i dva servisa za meč. Ali, vjerujte ni to mu nije bilo dovoljno... Slavio je Ondruška s 2:6, 2:6, 7:5, 7:6 (7), 10:8 za četiri sata i 47 minuta!

Početak French Opena, drugog Grand Slama sezone koji se u slijedeća dva tjedna odigrava u Parizu, nije donio dobru vijest - pobjednica iz 1997. i naša prvorangirana tenisačica Iva Majoli zaustavljena je u 1. kolu protiv Talijanke Rite Grande.

Meč je ponudio dva različita lica naše igračice – odlično u prvom setu i do 2:2 u drugom, te puno slabije do konačnih 6:1, 4:6, 2:6. Ključ cijelog susreta leži u već apostrofiranoj petoj igri drugog seta, kada je Majoli lošim reakcijama na mreži propustila dvije velike prilike za "break" i vjerojatno konačno lomljenje otpora Talijanke. Nakon toga Grande je bivala sve bolja, do kraja meča je čak pet puta oduzimala servis potpuno posustale Majoli i došla do drugog kola, vjerojatnog "obračuna" s domaćom uzdanicom Amelie Mauresmo. Šteta, tamo je mogla biti Majoli...

Silvija Talaja ipak nije uspjela vratiti formu nakon stanke zbog ozljede – u prvom je kolu drugog Grand Slama sezone u Parizu poražena od 21-godišnje Španjolke Nurie Llagostere rezultatom 6:1, 7:5. Talaja je protiv 96. tenisačice na WTA ljestvici imala čak 42 neprisiljene pogreške i iskoristivost prvog servisa od samo 39%, a kad se tome pridoda Španjolkina prednost od 34-16 u izravnim poenima konačni rezultat i ne treba čuditi.

Ivan Ljubičić dugo će se (nažalost, po lošem) sjećati Marcosa Ondruske. Ono što je imao i propustio u meču protiv Južnoafrikanca ne događa se svaki dan. Ivan je dvaput imao "zapakiran" meč, prvi put nakon laganih početnih 6:2, 6:2, a drugi put, nakon što se Ondruska vratio dobivši treći i čevtrti 7:5, 7:6 (7), u petom setu, kad je propustio 5:2 i dva servisa za meč! Nakon svega toga nije se bilo lako boriti, ali Ivanu je i to dosta dugo uspijevalo, do "kobne" 18. igre trećeg seta i "breaka" koji je označio veliko slavlje za Južnoafrikanca, kojeg u slijedećem kolu čeka jedan od glavnih favorita turnira, četvrti nositelj Juan Carlos Ferrero.

Hrvatski je tenis tako praktički već ostao bez predstavnika, tu je još samo Mirjana Lučić (još uvijek nastupa pod našom zastavom), koju sutra u 1. kolu čeka Njemica Marlene Weingartner.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!