Tenis

Roland Garros: Kuerten preokretom do četvrtfinala

Ivor Krapac • nedjelja, 03.06.2001.

Martina Hingis je ipak našla lijek za svoju staru (15 pobjeda u 15 mečeva!) "mušteriju", sedamnaestopostavljenu Sandrine Testud. Prva nositeljica protiv Francuskinje nije, međutim, prošla neokrznuta – nakon odličnog Švicarkinog prvog seta druga je dionica ponudila dijametralno suprotnu sliku, Testud je proigrala i činilo se da bi moglo doći i do potpunog preokreta. Takvo nešto prva nositeljica ipak nije dopustila, odigrala je na razini prvog seta i došla među posljednjih osam. Ovdje je očekuje, na papiru, lagan posao - Talijanka Francesca Schiavone, koja je do rezultata karijere došla u dva seta (prvi u 13. igri, drugi s lakih 6:1) protiv Care Black iz Zimbabvea.

Četvrtopostavljena Jennifer Capriati je u susretu Amerikanki pravi izazov protiv 16. nositeljice Meghann Shaughnessy imala tek u prvom setu – u zaršnici je uspjela uhvatiti "break" zaostatka, ubrzo i izvesti potpuni preokret, a u drugom je rutinski privela posao do kraja. Slijedeća suparnica Capriati za novi američki dvoboj je šesta nositeljica Serena Williams, koja je uz samo četiri izgubljena gema "uništila" Ruskinju Nadeždu Petrovu.

Donji dio ždrijeba danas nije bio "koban" za jedine dvije preostale nositeljice. Dvanaestopostavljena Belgijanka Kim Clijsters je protiv Slovakinje Henriete Nagyove ispustila tek drugi set, a još je uspješnija bila njena sunarodnjakinja, 16. nositeljica Justine Henin, koja je rezultatom 6:3,6:4 zaustavila Austrijanku Barbaru Schett, pobjednicu nad Venus Williams, i sad dočekuje još jedno osvježenje ovogodišnjeg Roland Garrosa - Ruskinju Linu Krasnoruckaju, kojoj u dva seta ništa nije mogla Talijanka Silvia Farina Elia. U tu kategoriju bi se mogla svrstati i madžarska tenisačica Petra Mandula, koja je lakši dio ždrijeba iskoristila za dolazak u četvrtfinale nakon pobjede protiv još jedne Talijanke, Rite Grande.

U muškom su turniru, osim mečeva osmine finala, na rasporedu bila i dva jučerašnja zaostatka iz trećeg kola. Australac Wayne Arthurs, kojem zasigurno više odgovaraju tvrđe podloge, je izjednačio rezultat karijere na Grand Slam turnirima došavši do osmine finala pobjedom u meču sa četiri "tie-breaka" protiv malo poznatog Francuza Nicolasa Coutelota, koji je pri prekidu susreta imao 4:2 u četvrtom i bio na putu izjednačenja na 2:2 u setovima, ali nije zadržao prednost. Nešto je lakši posao imao slijedeći Arthursov suparnik, Švicarac Roger Federer, koji je pri vodstvu 2:1 u setovima i 5:3 u četvrtom danas samo morao odservirati za meč protiv Španjolca Davida Sancheza.

U prvim mečevima osmine finala najviše je uzbuđenja donio susret branitelja naslova i prvog nositelja Gustava Kuertena protiv američkog kvalifikanta Michaela Russella koji je, nakon što je u dosadašnjem tijeku turnira već ispunio sve svoje snove, potpuno rasterećen došao na prag najveće senzacije turnira. Poveo je 2:0 u setovima, a u trećem kod 5:3 na servisu došao i do meč-lopte, no branitelj naslova se nakon dugog poena spasio, a potom u "tie-breaku" uzeo set, te u preostala dva dovršio posao bez većih problema. Nakon meča Brazilac je napravio potez dana, publici je za sjajnu potporu zahvalio reketom iscrtavši veliko srce. Slijedeći "Gugin" suparnik će biti daleko zahtjevniji – riječ je o sedmopostavljenom Rusu Jevgeniju Kafeljnikovu, koji je, ako se izuzme "kašljucanje" u trećem setu, dosta lako izašao na kraj sa Španjolcem Tommyem Robredom i sve više liči na Kafeljnikova iz 1996., kad je u Roland Garrosu otišao do kraja.

Četvrti nositelj Juan Carlos Ferrero je uputio jasnu prijetnju svim konkurentima lakom pobjedom nad četrnaestopostavljenim Šveđaninom Thomasom Enqvistom. Ferreru je na putu do 6:2,6:4,6:2 dosta pomogao i suparnik – Enqvist, jednostavno, nije ni mogao očekivati ništa sa samo 48% prvog servisa i 24 neprisiljene pogreške (54-30) više od Španjolca. Jedan je meč i danas prekinut zbog mraka - šesti nositelj Lleyton Hewitt je pri vodstvu 4:2 u petom protiv Argentinca Guillerma Canasa morao na "prisilni odmor". Australac je, inače, u prvoj fazi meča bio "u rupi" sa zaostatkom 2:0 u setovima, no uspio se probuditi i prije prekida doći na korak do četvrtfinala.

Počeo je i juniorski turnir, a prvo nam je kolo donijelo jednu dobru i jednu lošu vijest. Saša Tuksar je u neizvjesnom meču (7:5,5:7,8:6) iznenadio trećeg nositelja, Meksikanca Bruna Echagaraya, dok je u ženskoj konkurenciji zaustavljena Matea Mezak koja je, iako je drugi set dobila s uvjerljivih 6:2, u preostala dva pokleknula u neizvjesnoj završnici protiv Ruskinje Anne Bastrikove.

Rezultati:

Muškarci, 3. kolo: Wayne Arthurs (Aus) – Nicolas Coutelot (Fra) 7:6(5),6:7(5),7:6(5),7:6(4), Roger Federer (Švi) – David Sanchez (Špa) 6:4,6:3,1:6,6:3.

Osmina finala: Gustavo Kuerten (Bra, 1) – Michael Russell (SAD) 3:6,4:6,7:6(3),6:3,6:1, Jevgenij Kafeljnikov (Rus, 7) – Tommy Robredo (Špa) 6:3,6:4,1:6,6:4, Juan Carlos Ferrero (Špa, 4) – Thomas Enqvist (Šve) 6:2,6:4,6:2, Lleyton Hewitt (Aus, 6) - Guillermo Canas (Arg) 3:6,6:7(3),6:2,6:3,4:2, prekid zbog mraka.

Žene, osmina finala: Martina Hingis (Švi, 1) – Sandrine Testud (Fra, 17) 6:1,2:6,6:2, Francesca Schiavone (Ita) – Cara Black (Zim) 7:6(2),6:1, Jennifer Capriati (SAD, 4) – Meghann Shaughnessy (SAD, 16) 7:5,6:1, Serena Williams (SAD, 6) - Nadežda Petrova (Rus) 6:3,6:1, Kim Clijsters (Bel, 12) - Henrieta Nagyova (Svk) 6:4,4:6,6:3, Petra Mandula (Madž) - Rita Grande (Ita) 6:2,6:3, Lina Krasnoruckaja (Rus) – Silvia Farina Elia (Ita) 6:2,6:4, Justine Henin (Bel, 14) – Barbara Schett (Aut) 6:3,6:4.
Parovi četvrtfinala: Hingis - Schiavone, Capriati - S. Williams, Clijsters - Mandula, Krasnoruckaja - Henin.

Juniori, 1. kolo: Saša Tuksar (Hrv) - Bruno Echagaray (Meks, 3) 7:5,5:7,8:6.

Juniorke, 1. kolo: Anna Bastrikova (Rus) – Matea Mezak (Hrv) 7:6(1),2:6,7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!