Tenis

Roland Garros: Favoriti u četvrtfinalu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 04.06.2001.

Na početku drugog tjedna Grand Slama na crvenoj zemlji Pariza nije bilo iznenađenja. Šesti nositelj Lleyton Hewitt je nakon 19 minuta okončao prošlovečernji zbog mraka prekinuti meč protiv Argentinca Guillerma Canasa, pretvorivši 4:2 u petom setu, koliko je bilo pri prekidu, na samom startu "breakom" u nedostižnih 5:2. Canas je do kraja meča uspio tek "stidljivo" priprijetiti - približio se na 5:3, nakon što je mladi Australac imao 40:0 za završetak meča na vlastitom servisu, no tu je i ostao.

Andre Agassi je ponovno pokazao da je najčvršći kad je najpotrebnije - protiv šesnaestopostavljenog Argentinca Franca Squillarija morao je "preživjeti" dugačak meč sa nizom protivnikovih uspona i padova, garniranih čestim sjajnim izravnim poenima forhendom, da bi u petom setu odigrao odlično i dovršio posao bez ispuštenog gema. Prije tog odlučujućeg segmenta meč je ponudio puno preokreta – počelo je s 3:0 za Argentinca u prvom setu, da bi se Agassi vratio, a nešto kasnije i popustio u najnezgodnijem trenutku, na servisu pri zaostatku 5:4. Drugi i treći set donose potpuno drugačiju rezultatsku i igračku sliku - Agassi je napravio veliki pritisak, odlični Squillarijevi poeni forhendom su bivali sve rjeđi, pa lakih 6:2 i 6:4 u te dvije dionice u korist trećeg nositelja nimalo ne začuđuju. Argentinac se, ipak, nije predao bez borbe, u četvrtom je setu ponovio izdanje s početka meča i s lakih 6:1 vratio stvari na početak, no u petom je ostao "bez goriva". Agassija u četvrtfinalu čeka sve raspoloženiji desetopostavljeni Francuz Sebastien Grosjean, koji je danas bez problema pobijedio Španjolca Gala Blanca. Pobjednik nad Peteom Samprasom jednostavno nije imao odgovor na udarce Francuza, držao se koliko-toliko u igri u prva dva seta, no nakon što je shvatio da će teško do pobjede u trećem više nije pružao otpor. Konačna statistika, 56-34 u izravnim poenima i 42-25 u neprisiljenim pogreškama u korist Grosjeana, dovoljno govori o dominaciji domaćeg tenisača.

19-godišnji Švicarac Roger Federer je došao do rezultata karijere na Grand Slamu zaustavivši neočekivani niz pobjeda 11 godina starijeg australskog veterana Waynea Arthursa. Federer je, izuzimajući prvi set u kojem je dvaput izgubio servis, imao punu inicijativu, daleko više poentirao i manje griješio, što mu je omogućilo da u četiri seta bez znatnih problema dođe do velikog rezultata. Slijedeći suparnik mladog Švicarca je 13. nositelj, Španjolac Alex Corretja, koji je gotovo kompjutorskom preciznošću "obračunao" s ljubimcem domaćih navijača Fabriceom Santorom. Corretja je u prva dva seta slavio na identičan način – oba je puta napravio seriju od četiri gema, u prvom nakon 2:2, a u drugom nakon što je prvi put u meču izgubio servis i zaostajao 3:2. Treći i posljednji set je riješen u završnici, Španjolac je odlučujući "break" napravio kod 4:4, a potom i bez problema odservirao za meč.

U juniorskom turniru i danas se za dobre vijesti pobrinuo Saša Tuksar, koji je sa 6:4,6:1 lako svladao Brazilca Benjamina Ballereta. U ženskoj konkuernciji polovičan je uspjeh zabilježila Ana Vrljić - u pojedinačnoj konkurenciji pobijedila ju je rezultatom 6:3,6:3 Haićanka Neyssa Etienne, a u parovima je s Izraelkom Tetianom Luzanskom slavila protiv francusko-nizozemske kombinacije Milenkovic / Van Boekel. Uspješna je u paru s jugoslavenskom juniorkom Jelenom Janković bila i Matea Mezak, koja je nakon pobjede nad američkom kombinacijom Jackson/Rao donekle "zacijelila rane" koje je prouzročio jučerašnji poraz u pojedinačnoj konkurenciji.

Rezultati:

Muškarci, osmina finala: Lleyton Hewitt (Aus, 6) – Guillermo Canas (Arg) 3:6,6:7(3),6:2,6:3,6:3, Andre Agassi (SAD, 3) – Franco Squillari (Arg, 16) 4:6,6:2,6:4,1:6,6:0, Sebastien Grosjean (Fra, 10) – Galo Blanco (Špa) 6:3,6:4,6:1, Roger Federer (Švi) – Wayne Arthurs (Aus) 3:6,6:3,6:4,6:2, Alex Corretja (Špa, 13) – Fabrice Santoro (Fra) 6:2,6:3,6:4.
Parovi četvrtfinala: Kuerten - Kafeljnikov, Ferrero - Hewitt, Agassi - Grosjean, Corretja - Federer.

Juniori, 2. kolo: Saša Tuksar (Hrv) – Benjamin Balleret (Bra) 6:4,6:1.

Juniorke, 1. kolo: Neyssa Etienne (Hai) - Ana Vrljić (Hrv) 6:3,6:3.
Juniorke, parovi, 1. kolo: Matea Mezak (Hrv) / Jelena Janković (Jug) – Jamea Jackson / Sunitha Rao (SAD) 6:2,6:2, Ana Vrljić (Hrv) / Tetiana Luzanska (Izr) - Anna Milenkovic (Fra) / D. Van Boekel (Niz) 5:7,6:1,6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!