Tenis

Roland Garros: Ferrero i dalje nezaustavljiv

Ivor Krapac • utorak, 05.06.2001.

Ako je suditi po dosadašnjoj tradiciji, prvi nositelj i branitelj naslova Gustavo Kuerten bi i ove godine mogao do kraja na drugom Grand Slamu sezone u Parizu. Brazilac je, kao i 1997. i lani, kad je dolazio do naslova, u četvrtfinalu zaustavio sedmopostavljenog Rusa Jevgenija Kafeljnikova. Rezultat je, u odličnom meču, mogao biti i drugačiji da je Kafeljnikov uspio iskoristiti brojne "zlatne" prilike – prva je, vjerojatno i ključna za cijeli meč, stigla pri rezultatu 1:1 u setovima, kad je u završnici trećeg kod 4:4 Kafeljnikov imao 0:40 i otvorenu dijagonalu za moguće riješenje seta. Potegnuo je bekhend i promašio za nekoliko centimetara, a potom propustio i preostale dvije lopte za "break", te još dvije prednosti. Kraj seta je, nakon takvog, dosta sretnog, "izvlačenja" Brazilca, donio očekivani rasplet – "Guga" je u "tie-breaku" bez većih problema došao do 2:1 u setovima. Četvrti je počeo po Kuertenovim najljepšim željama. s dva oduzeta servisa za 3:0. Gotovo? Ne, jer je Kafeljnikov počeo pokazivati da u njemu još ima "vatre", odmah je vratio jedan "break", izborio 4:3 i novi ključni trenutak. Rus je ponovno imao sve u rukama, došao je do nove dvije prilike za "break" i potpuni povratak u meč, ali je opet za nijansu popustio, poslavši jedan relativno lagani poluvolej u mrežu. Kuerten se nakon toga više nije dao omesti, uz manje je probleme uspio držati servis za konačnih 6:1,3:6,7:6(3),6:4.

U drugom današnjem muškom četvrtfinalu nije bilo ovakvih uzbuđenja – četvrtopostavljeni Španjolac Juan Carlos Ferrero je s iznenađujuće lakih 6:4,6:2,6:1 svladao šestog nositelja, Australca Lleytona Hewitta, izborivši "reprizu" prošlogodišnjeg polufinala protiv Kuertena. Početak današnjeg susreta nije sugerirao "šetnju" za četvrtog nositelja – Hewitt je na samom početku došao do 2:0, ali i odmah ispustio "break" prednosti. Riješenje je stiglo u završnici seta – Hewitt je pri rezultatu 4:3 propustio loptu za "break" i novu veliku prednost, a odmah potom i izgubio servis ponudivši Ferreru priliku da okonča set, što četvrti nositelj nije propustio. U drugom i trećem više nije bilo prave borbe – Ferrero je lakoćom izlazio na kraj s Australčevim pokušajima, zabilježivši prednost od 42-23 u izravnim poenima i 14 neprisiljenih pogrešaka (51-37) manje od suparnika dovršio je meč ispustivši još samo tri gema i poslavši još jednom upozorenje da je ove godine spreman otići do kraja.

Igrana su i četvrtfinala ženskog turnira, a najviše je pozornosti izazvao američki dvoboj četvrtopostavljene Jennifer Capriati i šeste nositeljice Serene Williams u kojem je, uz dosta nepotrebnih poteškoća, u tri seta slavila Capriati. Četvrta je nositeljica mogla sve riješiti i puno lakše - nakon dominantnog prvog seta, kad je početni zaostatak od 0:2 velikom serijom pretvorila u 6:2, u drugom je došla do "breaka" za 4:3, a ubrzo potom i do servisa za meč. Capriati je tada počela pokazivati nervozu, na meč-loptu je napravila dvostruku pogrešku, a ubrzo potom i potpuno posustala dopustivši protivnici da meč "dovuče" do trećeg seta. Williams je, neočekivano, početkom trećeg, kad se činilo da je u psihološkoj prednosti, na sreću Capriati opet počela igrati kao u većem dijelu prva dva seta, radila je puno pogrešaka (čak 72, dvadeset više od Capriati) i premalo izravnih poena (24, tek jedan više od suparnice), što ju je odvelo na "put bez povratka", do zaostatka 5:2 i novog, ovaj put uspješnog, servisa za meč Capriati.

Preostali četvrtfinalni susreti su prošli bez rezultatskih uzbuđenja u skladu s očekivanjima – prvopostavljena Švicarka Martina Hingis je rezultatom 6:1,6:4 svladala Talijanku Francescu Schiavone i izborila polufinalni meč protiv Capriati, a u donjem dijelu ždrijeba su belgijsko polufinale izborile 12. nositeljica Kim Clijsters (6:1,6:3 protiv madžarske tenisačice Petre Mandule) i četrnasetopostavljena Justine Henin, koja je sa 6:1,6:2 bila bolja od 17-godišnje Ruskinje Line Krasnoruckaje.

Rezultati:

Muškarci, četvrtfinale: Gustavo Kuerten (Bra, 1) – Jevgenij Kafeljnikov (Rus, 7) 6:1,3:6,7:6(3),6:4, Juan Carlos Ferrero (Špa, 4) – Lleyton Hewitt (Aus, 6) 6:4,6:2,6:1.

Žene, četvrtfinale: Martina Hingis (Švi, 1) – Francesca Schiavone (Ita) 6:1,6:4, Jennifer Capriati (SAD, 4) – Serena Williams (SAD, 6) 6:2,5:7,6:2, Kim Clijsters (Bel, 12) – Petra Mandula (Madž) 6:1,6:3, Justine Henin (Bel, 14) – Lina Krasnoruckaja (Rus) 6:1,6:2.
Parovi polufinala: Hingis - Capriati, Clijsters - Henin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!