Tenis

Roland Garros: Odlični Grosjean i izdržljivi Corretja

Ivor Krapac • srijeda, 06.06.2001.

Andre Agassi će pamtiti Sebastiena Grosjeana i – Billa Clintona. Pobjednik iz 1999. i treći nositelj turnira je na početku današnjeg četvrtfinala protiv desetopostavljenog Francuza bio u "petoj brzini", briljantnom izvedbom nakon samo 22 minute došao je do sjajnih 6:1. Početkom druge dionice se, pozdravljen pljeskom, u svečanoj loži pojavio bivši američki predsjednik i od tog trenutka za njegovog sunarodnjaka na terenu više ništa nije bilo isto. Grosjean je brzo iz glave "izbrisao" lak gubitak prvog seta i počeo igrati odličan tenis, ne dozvolivši Agassiju da vodi igru i postiže neobranjive poene. Rezultat takvog, maksimalno riskantnog, pristupa bio je očaravajući – Francuz je, nošen bučnom potporom publike, "izluđivao" trećeg nositelja brojnim dubokim loptama, te uz po dva "breaka" u drugom i trećem Agassiju punom mjerom uzvratio za neugode iz prvog seta. Početkom četvrtog Agassi se malo oporavio i, "uz pomoć" Clintona koji je na nekoliko minuta napustio gledalište, došavši do 2:0 naslutio povratak u meč. U trećem gemu treći je nositelj imao nove dvije prilike za "break" i siguran dobitak seta, no Grosjean je ostao čvrst i ubrzo, vrativši izgubljeni servis, izjednačio na 2:2. Ključni trenutak, koji je Agassija definitivno udaljio od "svetog cilja" - osvajanja četiri najveća u istoj godini, zbio se u osmom gemu, u kojem je Amerikanac s dva uzastopna promašaja poklonio domaćem igraču "break" i servis za meč. Posljednji tračak nade Agassi je imao kod 15:40, no nije iskoristio Grosjeanovu nervozu u prilici da okonča meč, pa je priča završila asom za 6:3 u četvrtom i nastavak nadanja Francuza da će prvi put nakon 1983. i slavlja Yannicka Noaha imati pobjednika u muškoj konkurenciji na svom Grand Slamu.

Takav će rasplet događaja pokušati spriječiti 13. nositelj, Španjolac Alex Corretja, koji je u polufinale ušao preko, zbog prvog nastupa u četvrtfinalu Grand Slam turnira vidljivo nervoznog, 19-godišnjeg Švicarca Rogera Federera. Da se Švicarac uspio smiriti možda bi ishod bio i drugačiji, jer Corretja nije bio u briljantnom izdanju – svaki put kad se činilo da će "slomiti" suparnika uporno mu je nudio prilike za povratak u meč. Prva takva situacija dogodila se u prvom setu – Corretja je u sedmom gemu došao do "breaka", ali nije uspio konsolidirati prednost, tako da se za odluku morala pričekati završnica seta, kad pri rezultatu 5:5 Federer opet gubi servis i omogućuje Španjolcu da odservira za početnu prednost. Druga je dionica donijela puno "turbulencija" i malo dobrog tenisa – počelo je s 2:0 za Švicarca, nastavilo se Corretjinim preokretom do 3:2 i izmjenom "breakova", zatim i sa Španjolčevim držanjem servisa za 5:3 nakon spašavanja tri prilike za "break", a dovršilo se uspješnim servisom 13. nositelja za 6:4 i 2:0 u setovima. Treći nije donio ovakve uspone i padove - Corretja je već u prvom gemu došao do "breaka" kojeg je uspješno održavao do 5:4 i servisa za meč, kad je ponovno popustio i vratio suparnika u igru. Federer ponuđeno, međutim, nije znao iskoristiti, u 11. gemu opet je "puknuo" na svom servisu i omogućio suparniku novu priliku za okončanje posla, koju Corretja, uz dosta problema (propuštenih 40:15 i prednost), na četvrtu meč-loptu i koristi.

U juniorskom turniru nakon današnjih mečeva više nema naših predstavnika. Saša Tuksar je poražen od četrnaestopostavljenog Nijemca Floriana Mayera rezultatom 7:5,4:6,6:3, a poražene su, u konkurenciji parova, i Matea Mezak, sa Jugoslavenkom Jelenom Janković od bolivijsko-urugvajske kombinacije Alvarez / Migliarini sa 4:6,7:6(5),6:4, te Ana Vrljić, koju su u paru s Izraelkom Tetianom Luzanskom rezultatom 6:3,7:5 zaustavile Argentinka Dulko i Madžarica Kapros.

Rezultati:

Muškarci, četvrtfinale: Alex Corretja (Špa, 13) – Roger Federer (Švi) 7:5,6:4,7:5, Sebastien Grosjean (Fra, 10) – Andre Agassi (SAD, 13) 1:6,6:1,6:1,6:3.
Parovi polufinala: Kuerten – Ferrero, Corretja – Grosjean.

Juniori, 3.kolo: Florian Mayer (Nje, 14) – Saša Tuksar (Hrv) 7:5,4:6,6:3.

Juniorke, parovi, 2. kolo: D. Alvarez (Bol) / Lucia Migliarini (Uru) – Matea Mezak (Hrv) / Jelena Janković (Jug) 4:6,7:6(5),6:4, Gisella Dulko (Arg) / Aniko Kapros (Madž) – Ana Vrljić (Hrv) / Tetiana Luzanska (Izr) 6:3,7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!