Tenis

Roland Garros: Kuerten treći ili Corretja prvi put?

Ivor Krapac • petak, 08.06.2001.

Gustavo Kuerten je opet bio najbolji kad je bilo najteže. Prvi je nositelj u meču glavnih favorita turnira sa 6:4, 6:4 i 6:3 nadjačao četvrtopostavljenog Španjolca Juana Carlosa Ferrera i došao na korak do obrane naslova i svoje treće krune u Roland Garrosu. Brazilac je, iako će rezultat sugerirati laku pobjedu, morao na svom servisu izvlačiti gomilu teških situacija koje su mogle meč usmjeriti u drugom pravcu. Prva su uzbuđenja stigla na samom početku meča – Kuerten je u prvom gemu izvukao 15:40 i prednost, a u petom još jednom 15:40, no posve uvjerljiv nije bio ni Ferrero, koji je u četvrtom gemu spašavao 30:40 i dvije prednosti. Nakon ovih nagovještaja prvi je do "breaka" u sedmom gemu, nakon Kuertenovih 30:0, stigao Španjolac, no branitelj naslova nije dugo čekao na povratak. Odmah je vratio izgubljeni servis i nešto kasnije, u desetom gemu, novim "breakom", ovaj put nakon Ferrerovih 30:0, došao do prvog seta. Drugi je za Kuertena počeo "bajkovito", s prednošću 2:0, no četvrti se nositelj odmah vraća i uspijeva prebroditi sva iskušenja (tri Kuertenove prilike za "break" u šestom gemu) do same završnice seta. "Koban" je za Ferrera ponovno bio deseti gem u kojem novim gubitkom servisa odvodi Brazilca do 2:0 u setovima. Početak trećeg je podsjetio na prvu dionicu meča - u prvom je gemu Kuerten izvukao 15:40, u trećem 0:40, a u sedmom opet 15:40 i prednost, u većini slučajeva svojim odličnim potezima, dok je Ferrero na rubu "breaka" bio u drugom gemu, kad je spasio 0:40 i prednost. Odlučujući trenutak zbio se na Ferrerovom servisu pri zaostatku 4:3, kad je Kuerten svojim najjačim oružjem, nedodirljivim backhandom, iskoristio treću priliku za "break" i izborio servis za meč u kojem je bez većih uzbuđenja dovršio posao.

Alex Corretja je "potopio" sva nadanja Francuza da bi prvi put nakon 1983. i Yannicka Noaha jedan domaći tenisač mogao do kraja na pariškoj crvenoj zemlji. Deseti nositelj Sebastien Grosjean nije našao riješenje za "neslomljivog" trinaestopostavljenog Španjolca, stalno je bio blizu, ali nije uspio ostati do kraja čvrst. Francuz je u prvom setu dvaput dolazio do "breaka", no ni kod 3:2 ni kod 4:3 nije uspijevao "konsolidirati" prednost, imao je kod 5:5 priliku za "break" koja bi ga dovela do servisa za set, no i to je propustio i potom "potonuo" u "tie-breaku" u kojem nije osvojio nijedan svoj servis-poen. I u drugom se ponovila priča o propuštenim prilikama – Grosjean je iskoristio slabiji start Španjolca za 3:0, no Corretja se brzo vratio do 3:2 i nakon izvlačenja 0:40 došao do poravnanja, a potom i novim "breakom" preuzeo kontrolu u setu. Grosjean je tračak nade za povratak u set izborio spasivši na servisu kod 5:3 prvu set-loptu, no na drugu, ovaj put pri Corretjinom početnom udarcu, više nije imao odgovor. Treći je set riješen "breakom" Španjolca za 2:1 i uspješnim održavanjem prednosti do konačnih 6:4 i drugog Corretjinog finala u Roland Garrosu u kojem će tražiti "iskupljenje" za 1998. i poraz od Carlosa Moye.

Rezultati:

Muškarci, polufinale: Gustavo Kuerten (Bra, 1) – Juan Carlos Ferrero (Špa, 4) 6:4,6:4,6:3, Alex Corretja (Špa, 13) – Sebastien Grosjean (Fra, 10) 7:6(2),6:4,6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!