Tenis

Roland Garros: Capriati nova "kraljica" Pariza

Ivor Krapac • subota, 09.06.2001.

Amerikanka Jennifer Capriati osvojila je Roland Garros pobijedivši u finalu Belgijanku Kim Clijsters sa 1:6, 6:4, 12:10. Capriati se tako okitila i drugom Grand Slam titulom ove sezone jer je osvojila i Australian Open.

No, malo je nedostajalo da ostane bez pariškog trofeja. Clijsters je sjajno ušla u meč i dugo je prijetila da će si za 18. rođendan pokloniti najbolji mogući poklon, no popustila je nakon što je Capriati po treći put servirala za meč u dramatičnom trećem setu.

Jennifer Capriati će pamtiti ovaj meč, susret u kojem je pokazala da je, bez obzira na trenutni renking, ove godine najbolja tenisačica na svijetu. Finale, jedinstveno finale koje je otišlo do samog kraja i u kojem je četvrtopostavljena Amerikanka imala status izrazitog favorita protiv Belgijanke Kim Clijsters, ponudilo je pravu dramu. 12:10 u trećem setu će reći dovoljno o meču koji je mogao otići i na drugu stranu, a koji je okončan nakon trećeg servisa za veliko slavlje Amerikanke kojim je, nakon uspjeha na Australian Openu, došla i do drugog ovogodišnjeg Grand Slam naslova.

Meč je počeo uvjerljivijom igrom dvanaestopostavljene Clijsters koja je, nakon početnih 1:1, uz obilatu pomoć na početku prenervozne Amerikanke sa šest uzastopnih gemova odjurila do 6:1 i otvorila svojim servisom drugi s 1:0. Pravi početak za Capriati označila su dva "breaka" - u trećem gemu, nakon kojeg odmah gubi prednost, i u petom, koji je nakon uspješnog držanja servisa četvrtu nositeljicu i odveo do odlučujućeg seta.

Nagovještaj drame stigao je na početku trećeg izmjenom "breakova", no prave su se stvari počele događati tek u završnici seta. Prvu je priliku za okončanje meča Capriati dobila nakon oduzetog servisa za 7:6, no nije došla ni do meč-lopte, a sve se, nakon serije gemova i poena punih nervoze s obje strane, ponovilo i kad je Capriati drugi put, kod prednosti 10:9, imala servis za konačnu pobjedu. Clijsters se vratila, ali i odmah popustila na svom početnom udarcu, pruživši četvrtoj nositeljici novu priliku, priliku koju je Capriati, na svoju drugu meč-loptu, i iskoristila za okončanje neponovljivog, uzbudljivog finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!