Tenis

Gustavo Roland Garros Kuerten - treći put!

Ivor Krapac • nedjelja, 10.06.2001.

Gustavo Kurten odlučio je zadržati trofej Roland Garrosa. Sjajni Brazilac potvrdio je još jednom svoju dominaciju na zemlji obranivši naslov pariškog Grand Slam turnira, što je njegovo treće slavlje na Roland Garrosu. U finalu je pobijedio Španjolca Alexa Corretju sa 6:7 (3), 7:5, 6:2, 6:0.

Corretja je sasvim dobro izgledao u prvom dijelu meča, unatoč vjetrovitim uvjetima, no nakon što je propustio break loptu za 6:5 i servis za 2:0 u setovima igra mu se raspala i "Guga express" je još jednom proradio i protutnjao - već u sljedećem gemu Kuerten je oduzeo servis Corretji, izjednačio na 1:1 u setovima i potom do kraja susretu suparniku prepustio samo 2 gema. I rekao - do viđenja do sljedeće godine!

Gustavo Kuerten je, nakon 1997. i 2000., i ove godine dokazao da je "kralj" zemljanih podloga. U finalu drugog Grand Slama sezone u Parizu prvopostavljeni je Brazilac rezultatom 6:7(3),7:5,6:2,6:0 slavio protiv 13. nositelja, Španjolca Alexa Corretje i time postao prvi igrač nakon Sergija Bruguere (1993. i 1994.) s dva uzastopna naslova u Roland Garrosu. Corretja je, pak, nakon 1998. i finala protiv sunarodnjaka Carlosa Moye, opet na korak do cilja morao priznati premoć suparnika.

Meč je za 13. nositelja krenuo obećavajuće, Corretja je u drugom i šestom gemu dolazio do "breaka", no nijednom nije, protiv na početku dosta usporenog Brazilca, uspio konsolidirati prednost. Prvi je set stoga morao biti riješen u "tie-breaku" u kojem je Španjolac bez većih problema došao do početne prednosti. I drugi je set za Corretju počeo dobro, opet je rano, u prvom gemu, oduzeo servis, potom došao i do 2:0, no Kuerten je tada počeo pokazivati prve znakove buđenja, vratio "break" zaostatka i odgodio odluku za završnicu seta.

U jedanaestom gemu drugog započeo je rasplet u kojem je Španjolac puno propustio, imao je 30:40 i mogućnost da dođe do servisa za 2:0 u setovima, no nije uspio, što mu se odmah osvetilo gubitkom servisa za 7:5 i izjednačenje u setovima. Ista se situacija ponovila i početkom trećeg, opet je Kuerten izvukao 30:40 i odmah zatim napravio "break" za 2:0, došavši do velike prednosti. Posljednji tračak nade u setu i meču za Corretju je nestao u petom gemu, kad je na lopti za "break" i povratak u ritam servisa forhendom promašio potpuno otvorenu paralelu. Ubrzo nakon što je Kuerten i ovo preživio, stigao je i konačni udarac za ambicije Španjolca, gubitak servisa i seta sa 6:2.

U četvrtom Corretja više nije ništa mogao, bio je prisutan samo tijelom i do zaostatka od 5:0 uspio uhvatiti samo dva poena! Naravno da Kuerten nije imao većih problema s okončanjem meča, mogao je i skratiti stvar da kod 0:40 u šestom gemu nije htio završiti na spektakularan način, no nije popustio na četvrtu meč-loptu. Nakon završetka "Guga" je ponovno, kao i kad se izvukao s ruba poraza protiv Michaela Russella, na terenu iscrtao veliko srce namijenjeno gledateljima, gledateljima koji su ga uvijek znali ponijeti kad mu je bilo najteže.

Finale (m): Gustavo Kuerten (Bra, 1) - Alex Corretja (Špa, 13) 6:7(3),7:5,6:2,6:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!