Tenis

Wimbledon: Henman svladao Federera i pritisak

Ivor Krapac • srijeda, 04.07.2001.

Tim Henman je unatoč nekim propustima uspio zadržati mirnoću i doći do velikog uspjeha – šestopostavljeni je domaći tenisač u uzbudljivom meču protiv 15. nositelja, Švicarca Rogera Federera koji je u osmini finala zaustavio Petea Samprasa, pobjedom od 7:5,7:6(6),2:6,7:6(6) izborio polufinalni susret sa Goranom Ivaniševićem.

Slika 1 od 1.

Meč je ponudio brojne preokrete, počevši od izmjene breakova, pa novog Federerovog posustajanja na servisu u završnici prvog seta, preko dramatičnog tie-breaka drugog u kojem je Švicarac propustio 6:3, zatim i briljantnog Federerovog trećeg seta, do velike drame u četvrtom. Henman je osobito "teško živio" u toj dionici, iako je sve izgledalo sjajno nakon što je breakom došao do 3:1. No, Britanac je od tog trenutka djelovao vrlo nesigurno, dva je puta izvlačio teške situacije na svom servisu, u petom gemu 15:40 i dvije prednosti, a u sedmom 0:40, u međuvremenu, u šestom gemu, propustivši zlatnu priliku – 15:40 i dvije prednosti koje bi mu donijele dvostruki break i vjerojatno okončanje posla.

Nakon svega toga teško je bilo, uz veliki pritisak očekivanja svih Engleza, zadržati servis, Henman je posustao i morao u novi tie-break. Tu je, na sreću šestog nositelja, propustima uzvratio i Federer, koji je nakon prednosti od 5:2 izgubio četiri poena u nizu, pruživši Henmanu veliku šansu, koju na drugu meč-loptu Britanac više nije ispustio.

U donjem dijelu ždrijeba četvrtfinalni mečevi nisu donijeli prava uzbuđenja, a dalje su očekivano, u svoj treći uzastopni međusobni susret u polufinalu Wimbledona (u prethodna dva 1-1), prošli Patrick Rafter i Andre Agassi. Trećepostavljeni je Australac prvi došao do polufinala sa 6:1,6:3,7:6(5) protiv desetog nositelja, Šveđanina Thomasa Enqvista koji je pravu borbu pružio tek u trećem setu u kojem je propustio break prednosti i izgubio u 13. igri.

Andre Agassi je imao nešto teži posao, drugi je nositelj protiv 24.-postavljenog Francuza Nicolasa Escudea prvi put u turniru izgubio set, 7:6(3) u prvom za Francuza nakon što je Agassi imao break prednosti, no u preostala tri više nije pružio nikakvu nadu Escudeu, slavivši sa 6:3, 6:4 i 6:2.

Hrvatsko-slovačka kombinacija Iva Majoli / Henrieta Nagyova ipak nije mogla preko teške prepreke u četvrtfinalu ženskih parova, bolje su sa 6:3 i 6:2 bile prve nositeljice, Amerikanka Lisa Raymond i Australka Rennae Stubbs, a u turniru juniorki poraz bilježi i Matea Mezak, od koje je u osmini finala sa tijesnih 3:6,7:6(6),6:3 bila bolja šesta nositeljica, Britanka Elena Baltacha.

Rezultati:

Muškarci, četvrtfinale: Tim Henman (VBR, 6) – Roger Federer (Švi, 15) 7:5,7:6(6),2:6,7:6(6), Goran Ivanišević (Hrv) – Marat Safin (Rus, 4) 7:6(2),7:5,3:6,7:6(3), Patrick Rafter (Aus, 3) – Thomas Enqvist (Šve, 10) 6:1,6:3,7:6(5), Andre Agassi (SAD, 2) – Nicolas Escude (Fra, 24) 6:7(3),6:3,6:4,6:2.
Parovi polufinala: Henman - Ivanišević, Rafter - Agassi.

Žene, parovi, četvrtifnale: Lisa Raymond (SAD, 1) / Rennae Stubbs (Aus, 1) – Iva Majoli (Hrv) / Henrieta Nagyova (Svk) 6:3,6:2.

Juniorke, osmina finala: Elena Baltacha (VBR, 6) – Matea Mezak (Hrv, 11) 3:6,7:6(6),6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!