Tenis

Wimbledon: Rafter prvi finalist

Ivor Krapac • petak, 06.07.2001.

Patrick Rafter je prvi finalist Wimbledona 2001. Treći nositelj turnira je nakon velike borbe u pet setova – 2:6, 6:3, 3:6, 6:2, 8:6 – u trećem uzastopnom međusobnom polufinalu u "All England Clubu" drugi put bio bolji od drugopostavljenog Andrea Agassija. Australac za pobjedu mora zahvaliti i suparniku, Agassi je imao gomilu prilika u petom setu, kod 5:4 i servis za meč, no nije otišao do kraja.

Prvi je set, uz sjajnu igru Amerikanca, riješen s dva Rafterova gubitka servisa, u trećem i petom gemu, za uvjerljivih početnih 6:2. Druga dionica donosi sasvim drugu priču – Rafter je došao do "breaka" za 2:0 i odmah potom, u trećem gemu, spasio dvije prilike za brzi Agassijev uzvrat (30:40 i prednost), što mu je, uz sve bolje držanje servisa, bilo dovoljno za poravnanje na 1-1 u setovima.

U trećem je odluka pala "breakom" Agassija za 4:2, nakon što je i Rafter pomogao s dvije dvostruke pogreške i dva promašena voleja. Za 2-1 u setovima Amerikancu je preostalo samo čvrsto odservirati - završilo je sa 6:3. Četvrta dionica donosi novi preokret, a u glavnoj su ulozi bili Rafter i – linijski sudac, koji u odlučujućem šestom gemu pri 30:30 na Amerikančevom servisu nakon jedne, dosta sumnjive, duboke lopte Australca nije ništa viknuo. Agassi je izgubio poen, gem i dosta živaca. Zbog toga kraj priče i nije iznenadio, novi gubitak servisa drugog nositelja za uvjerljivih 6:2 i ulazak u peti set.

Agassi će tu posljednju dionicu sigurno pamtiti. Već je u prvom gemu došao do "breaka", lako konsolidirao za 2:0 i najavio novu "buru" na Rafterovom servisu. Australac je teško "preživio" treći gem, no uspio je spasiti 15:40 i dvije prednosti, a u petom još jednu priliku za "break" i vjerojatni završetak meča. Agassiju su se sve propuštene prilike osvetile u najbolnijem trenutku, na servisu za meč kod 5:4.

Drugi je nositelj došao do 30:15 i potpuno stao, čekajući Rafterovu pogrešku, koje, međutim, nije bilo, pa je Australac izjednačio na 5:5. Agassi je i kod 6:6 imao šansu, nakon 40:0 za trećeg nositelja došao je do nove prilike za "break", no i to je propustio. Kraj je stigao brzo, u sljedećem gemu, gubitak servisa nakon kojeg za Agassija više nije bilo povratka, za završnih 8:6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!