Ostali sportovi

Julio Velasco u Zagrebu

Iva Janežić • srijeda, 30.01.2002.

Povodom dolaska najpoznatijeg svjetskog stručnjaka za mušku odbojku Julia Velasca, Hrvatski odbojkaški savez održao je konferenciju za novinare. Velasco je svoj dolazak iskoristio za informativne razgovore s glavnim čelnicima hrvatske odbojke, te za upoznavanje s trenutačnim stanjem hrvatske odbojke. Naime, radi njegovog dolaska okupile su se kadetska i juniorska reprezentacija Hrvatske, a Velasco je prisustvovao njihovim treninzima. Glavni razlog njegovog dolaska je mogućnost suradnje i savjetovanja stručnog i trenerskog kadra u Hrvatskoj. Velasco bi svojim savjetima mogao znatno pripomoći u razvitku muške odbojke u našoj državi.

Postojala je čak i mogućnost da Velasco bude glavni trener hrvatske reprezentacije na predstojećem Svjetskom prevenstvu u Argentini (28. rujna do 13.listopada 2002.). Na istu ideju došla je i češka federacija, te je na kraju i bila brža. Tako će ovaj svjetski stručnjak do kraja godine biti zadužen isključivo za česke reprezentativne akcije.

Glavna tema pressice bila je želja za aktiviranjem Velasca u procesu razvoja hrvatske muške odbojke. Potpredsjednik HOS-a Zdeslav Barač, naglasio je da se radi o dugoročnom procesu, a Velasco bi svojim iskustvom, velikim svjetskim uspjesima (dva zlata na SP-u, srebro na OI, zlato na Svjetskom kupu, tri zlata na EP-u, 5 zlatnih svjetskih liga) i savjetima znatno pripomogao u tome.

Na početku press konferencije Velasco nam je pojasnio razloge dolaska:"Do prvih kontakata je došlo u Tokiju na Champion kupu prije dva mjeseca. Volim odbojku i spreman sam svojim savjetima pomoći njezinom razvitku u bilokojoj zemlji. Ovom prilikom došao sam malo izviditi situaciju u vašoj zemlji, a prije konačnog dogovora čeka nas još dosta razgovora. Hrvatsku odbojku poznajem najviše kroz jugoslavensku, ali sam itekako svijestan važnosti odlaska vaše vrste u Argentinu na SP."

Velasco se tada osvrnuo i na Svjetsko prvenstvo u Argentini: "Sudjelovanje na SP-u veliki je uspjeh za vašu zemlju. Istina, imate dosta tešku grupu jer Italija, Kanada i Koreja spadaju u sam vrh svjetske odbojke. Talijani su definitivno u igri za zlato, Kanada ima izuzetno dobre individualce, a Koreja je dosta neugodan protivnik.

Na pitanje da li on kao trener prilagođava igru igračima ili igrače igri, odgovorio je: "Smatram da treba znati oboje. U današnjem sportu svi uče jedni od drugih, igrači i treneri preuzimaju različite modele a tradicionalne škole su nestale. Ako želimo biti najbolji, trebamo posvetiti pažnju cijelom sistemu i apsolutno svim segmentima igre."

Iako je kvalificiranje na najjače prvenstvo svijeta veliki korak u razvoju hrvatske muške odbojke i sporta, treba razmišljati dugoročno. Angažiranje jednog takvog stručnjaka bio bi hvalevrijedan i nadasve koristan pothvat. Prisjetimo se sličnog scenarija prije dvanaestak godina, kada je Nikolaj Karpolj na sličan način ušao u hrvatsku žensku odbojku, te od nje napravio jedan od najtrofejnijih momčadskih sportova. Naime, suradnja s njim rezultirala je brojnim odličjima, afirmacijom Hrvatske kao odbojkaške velesile, ali i kvalitetnim razvojem mladih igračica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Odbojka
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!