Nogomet

Cibalia - Osijek: Vinkovčani namučili favorita

Hrvoje Niče • nedjelja, 20.08.2000.

Nikad manje gledatelja na slavonskom derbiju. Ponajveći razlog je svakako velika vrućina koja već danima maltretira stanovnike ovog dijela Hrvatske. Iako se igralo u Vinkovcima, Osijek je bio debelo podvučen kao favorit u današnjem susretu. I prošle sezone kada je Cibalia možda čak i u svojoj povijesti, bila najjača teško je izlazila na kraj s Osječanima. Uzevši u obzir da se sastav Cibalije prikratio, a Osijek ostao u istoj postavi kao prošle sezone, onda se uloga favorita i mogla dodijeliti samo jednoj momčadi, ali opet s naglaskom, samo na papiru. Ono što je bilo na terenu nema nikakve veze o dosad navedenim činjenicama.

Cibalia je pošto-poto htjela doći do prve pobjede i to baš pred domaćim navijačima. U prvih 15 minuta je i djelovalo da će tako biti. Već u prvoj minuti Mario Meštrović izvodi slobodan udarac s desne strane, no za malo je glavom kratak Križanović. Tekla je peta minuta kada je Joldić ozbiljnije priprijetio spremnom Malovanu. Jure Jurić u devetoj minuti daje odličnu loptu za Križanovića koji "oči u oči" s Malovanom opet ne uspijeva postići pogodak. Inače, Križanović se danas svakako mogao proslaviti kakve je idealne prilike imao, no izgleda da jednostavno nije bio njegov dan. Prvu priliku Osječana vidjeli smo tek u 14. minuti. Grnja i Krstulović su pucali, no od svega su uspjeli izvući samo udarac iz kuta. U tim trenucima igrači Osijeka polako staju na loptu i hvataju konce.

Tako da su vinkovačke tribine zanijemile u 24. minuti kada je nakon slobodnog udarca Bjelice Vuica pogodio vratnicu. Vinkovačka obrana je u pojedinim situacijama djelovala izgubljeno, dok je vratar Marić par puta "letio u prazno". Neočekivano, u 28. minuti stiže pogodak. Mario Meštrović s lijeve strane izvodi slobodni udarac, lopta vara domaće igrače Križanovića i Andričevića, ali i Malovana koji mora ići u svoju mrežu po "bubamaru". Tri minute kasnije priprijetio je Mitu nakon ubačaja Beširevića, no lopta je za malo preletjela gol.

Novi trener na klupi Vinkovčana, Davor Mladina unio je u momčad neke nove taktičke poteze koji su izmamili dosta pljeska malobrojne domaće publike. Tako su M. Meštrović i Križanović odigrali dupli pas i nadomak golu ovaj potonji šalje loptu Malovanu u naručje. Poznati projektili Jakše Krstulovića nisu ugrozili vrata Cibalije, ponajviše zahvaljujući vrataru Mariću koji skida jednu neugodnu loptu s 30 metara. Do kraja poluvremena Balatinac pokušava iz prve poći do pogotka, no Marić se popravlja u intervencijama.

U drugom poluvremenu počinju zakulisne igre glavnog suca Šunjića i prvog mu pomoćnika Slavka Kaurića koji su uvelike kumovali Osjekovom osvajanju boda. Svaki kontakt Cibalije značio bi žuti karton, nakon čega je u 58. minuti Jure Jurić morao napustiti igru što je već imao jedan karton. Čak devet žutih kartona, od čega 6 otpadaju na domaću ekipu. Nikako se ne može reći da je Cibalia igrala grubo. U 78. minuti Turković pada u šesnaestercu sam od sebe, no sucu Šunjiću je to bio dovoljan razlog za izvođenje udarca s bijele točke. Nenad Bjelica bio je siguran izvođač najstrože kazne.

Do kraja susreta brojčana nadmoć ipak nije prevladala, premda Vinkovčani imaju u mnogočemu žaliti za izgubljena dva boda. U biranju igrača susreta, trebalo bi izvesti inovacije i uvesti osobu susreta. To je nesumnjivo - Edi Šunjić.

Stanko Mršić (trener Osijeka) : Gledajući kao nogometni stručnjak, mogu svakako da kažem kako ovo vrijeme nije bilo naklonjeno igračima niti jedne momčadi. Međutim i po ovako teškim uvijetima dečki su pokazali dosta živosti i ja im čestitam na zalaganju. Dobra utakmica s dosta dobrih prilika. U zadnjih tridesetak minuta smo pokazali nešto više od igre i bili bliži pobjedi. - Ove sezone teško postižete golove u gostima. Niti jedan iz igre, tek ovaj jedan iz jedanaesterca.

Pa istina, no evo danas smo i to breme skinuli s naših leđa, bez obzira što gol nije pao iz igre svakako je dokaz da možemo da zabijamo i na strani. Iako sam naglašavao da nam Ciblaia može dati gol jedino iz prekida, kod te lopte koju je uputio Meštrović, reagirao je jedino vratar Malovan. Bez obzira na sve ipak mogu da čestitam igračima na dobroj igri po ovako teškim uvijetima.

Davor Mladina (trener Cibalije) : Mislim da smo prvo poluvrijeme igrali dosta kvaliteno, gdje smo imali puno šanse. Utakmicu je svakako prelomilo isključenje našeg igrača, a do tada smo parirali Osijeku, možda čak i bolji od njih. Na kraju mogu biti zadovoljan s obzirom na razvoj događaja na terenu.

Nastave li se ovako dijeliti kartoni za posve obične startove, ne znam gdje će onda nogomet završiti. Jurić nikako nije zaslužio drugi žuti karton i mi se tu moramo zaštiti inače ćemo za svaku novu utakmicu morati uigravati druge igrače.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!