Nogomet

Riba smrdi od glave

Marko Breljak • ponedjeljak, 21.08.2000.

Zagrebački Dinamo i splitski Hajduk nesumnjivo su najveća imena u našem domaćem prvenstvu. Kada netko od njih izgubi u našoj ligi, a ne radi se o međusobnom susretu, kaže se da se radi o iznenađenju. Ali kada se radi o klubu koji je tek ušao u elitno natjecanje možemo reći da se radi o prvoklasnom iznenađenju. Još kada se zna da je pobjeda ostvarena sa samo devet igrača, čuđenju nema kraja. No i ta činjenica pokazuje nam da je ove godine liga vrlo izjednačena, što je nakon utakmice potvrdio i trener Nadoveza (u trenutku dok ovo čitate možda i “bivši”).

Na Poljudu se svake godine prije sezone visoki ciljevi, a oni su redovno borba za naslov sa Zagrepčanima. Te ambicije u posljednjih su se nekoliko godina redovno pokazivale kao preambiciozne jer bivša Croatia i današnji Dinamo, redovito su malo odskakivali po kvaliteti od Hajduka. Ove godine situacija nije bitno promijenjena, a da Splićani ove godine nemaju sastav za naslov definitivno je potvrđeno već nakon ispadanja od Dunaffera. Poraz protiv motiviranog Čakovca po ogromnoj vrućini i sparini te gotovo neljudskim uvjetima za igru stoga se možda i može razumjeti. O povjerenju Nadovezi danas odlučuje Upravni odbor NK Hajduka. Ne bismo se začudili da na kraju, kao i uvijek kod nas, krivac ispadne trener. Eventualno smjenjivanje Nadoveze već nakon četiri kola, bio bi, nakon odlaska Slavena Bilića, dodatni udarac za Hajduk. Pod ogromnim pritiskom svih dugo nagomilavanih problema na Poljudu je izuzetno teško raditi i misliti na nogomet. Ti problemi se neće tek tako riješiti sve dok se ne naprave radikalni pomaci u vodstvu klubova. Jer kako kaže narodna poslovica - “Riba smrdi od glave”.

Rijeka ove godine ne blista, bolje rečeno nalaze se u velikoj krizi jer nakon četiri kola imaju dva, prilično “sretno”, osvojena boda. U ovom kolu su tek u posljednjim minutama osvojili bod i to samo zahvaljujući nespretnosti, ponovo solidnih, Varaždinaca. Kada se uzme u obzir da u slijedeća dva kola igraju sa Osijekom i Hajdukom nije nemoguće da svoj bodovni konto neće pomaknuti sa dvojke. Gračan će opet morati biti čudotvorac ako ne želi da se Riječani ove godine, umjesto borbe za vrh, nađu u borbi za opstanak.

Zagreb je ostvario svoju drugu uzastopnu pobjedu na gostovanju u Šibeniku. Poraz Šibenika je pokazao da su njihove prve dvije pobjede ostvarene više srećom, nego kvalitetom Šibančana. Nižetićeva momčad će stoga najvjerojatnije ipak u borbu za opstanak, a ne za vrh, koji su držali nakon dva kola. U pobjedi “pjesnika” vrijedi istaknuti Matu Baturinu, koji je bio jedan od najzaslužnijih za ostvareni “trobod”. Nadamo se da će i Mate opet proigrati i da će u Kranjčevićevoj ulici naći potreban mir te biti pravo pojačanje za “novi” Zagreb.

Puno repova i dvojbi ostalo je i nakon slavonskog derbija u Vinkovcima. Vinkovčani su, nakon utakmice uložili žalbu na suđenje Edija Šunjića. Jer prema njihovim tvrdnjama u dvije prijelomne situacije sudac iz Splita je presudio na njihovu štetu. Činjenica jest da je Cibalia do isključenja Jure Jurića imala više od igre pa i vodstvo i da je nakon toga inicijativa potpuno prešla na stranu gostiju iz Osijeka. Zatim je uslijedio i taj jedanaesterac, koji opet spada u one dvojbene jer i ako je start Andričevića bio nepropisan, Turković u tom trenutku uopće nije kontrolirao loptu. Sve to, uslijedilo je nakon što je, prema navodima očevidaca, direktor NK Osijek, Milan Španjić, porazgovarao sa sucima u poluvremenu utakmice. I to u sudačkoj svlačionici.

Bez obzira na eventualne sudačke pogreške za najveću osudu je ulazak Španjića u svlačionicu pod poluvremenom. Uvažavajući sav Španjićev rad i njegovu ulogu u NK Osijek mora se, ako se dokaže da je to istina, kazniti taj postupak. Jer “balkanske krčme” je dosta. Upravo zbog takvog ponašanja djelatnika klubova i ljudi u našem nogometu nalazimo se tamo gdje jesmo, a to je na samom europskom dnu. Jer Šunjić je prvo poluvrijeme sudio bez pogreške, a kako se radi o novom sucu u prvoj ligi, evidentno je da je podlegao pritisku u drugom dijelu. Vjerojatno i zbog direktora Osječana.

Nakon ovog kola, Marsonia je jedina momčad bez bodova, a na vrhu su i dalje Hajduk i Dinamo. Ipak Zagrepčani imaju utakmicu više protiv “dragovoljaca”, a upravo ta utakmica, koja se treba odigrati 6. rujna, biti će prava poslastica. Jer Robert Prosinečki, sigurno će biti “napaljen” u Maksimiru. Papirnati derbi sljedećeg kola je u Osijeku, gdje gostuju Riječani, koji ako ne promijene nešto u svojoj igri nemaju prevelikih šansi za bodove. S druge strane, pravi spektakl mogao bi biti u Varaždinu , gdje solidni Varteksovci nakon nekoliko sušnih godina ponovo imaju pravo da se nadaju iznenađenju protiv Vlakove kompozicije.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!