Nogomet

Dinamo - Milan: Milan ipak prejak

Davor Sajko • utorak, 22.08.2000.

Nemogućim se činio Dinamov zadatak da u uzvratnom susretu trećeg pretkola nadoknadi rezultat od 3:1. Davao je nade za povoljan rezultat pogodak u gostima te činjenica da je Milan tek u posljednjim trenucima prvog susreta postigao treći pogodak. Međutim, ostalo je samo na nadi. Milan je u obje utakmice dokazao da je bolja momčad koja je zasluženo ostvarila plasman u ovogodišnju Ligu prvaka. Dinamu je za utjehu ostao manje atraktivan Kup UEFA gdje bi mogao proći dva-tri kola i time poboljšati trenutačno loš koeficijent hrvatskih klubova.

Počeli su modri dobro potpomognuti fantastičnom podrškom Bad Blue Boysa s u potpunosti ispunjene sjeverne tribine. Po desnom su boku u nekoliko navrata opasno prijetili Pavlovič i Mikić, međutim bez konkretne završnice iz koje bi se opasnije ugrozio gostujući vratar Abbiati. U 11. minuti odlično je Mikić uposlio BalabanaCvitanovića na desnoj strani koji izbija pred Abbiatija, međutim Cvitanovićev, ne baš jak, udarac Milanov vratar brani. Neiskoristivši svoje prilike u prvih 15-ak minuta susreta Dinamo polako gubi terensku inicijativu tj. Milan se polako preuzima kontrolu nad igrom. Mogli su tako u Milanezi već u 19. minuti povesti da je Comandini bio prisebniji nakon kornera. Samo nekoliko minuta kasnije Butina se iskazao obranivši Albertinijev slobodni udarac, a na sreću modrih odbijenu loptu Jose Mari s nekoliko metara šalje visoko preko vratiju.


Butina se opružio, ali lopta je ipak završila u mreži (Snimio: Bojan Brčić)

Igrala se 23. minuta susreta kada su potopljene i posljednje nade Dinama i njegovih navijača o plasiranju u Ligu prvaka. Agić je prekršajem na 20-ak metara zaustavio Shevchenka koji je sam izveo slobodni udarac kojeg Butina nije uspio zaustaviti. 0:1. Bez obzira na primljeni pogodak podrška s tribina nije jenjavala. Pokušavali su modri nadoknaditi Milanovu, sad već, ogromnu prednost, međutim bezuspješno. Mikić i Šabić udarcima iz daljine pokušali su iznenaditi Abbiatija, ali Abbiati je u oba navrata bio na mjestu. Milan je i dalje bio opasniji, ali je na Dinamovim vratima večeras bio izuzetno raspoloženi Butina koji je spasio svoju momčad od težeg poraza. Kada se već polako očekivao kraj prvog dijela, Shevchenko je još jednom šokirao Maksimir. Sedloski nije uspio loptu ubačenu u kazneni prostor izbiti, a to je bilo dovoljno za Shevchenka da s nekoliko metara, iz okreta, pošalje loptu iza nemoćnog Butine. 0:2 i kraj svih Dinamovih snova o Ligi prvaka. U posljednjim trenucima prvog dijela Agiću španjolski sudac pokazuje drugi žuti karton i do kraja susreta Dinamo je morao igrati s deset igrača.


BBB napravili su sjajnu atmosferu koju su pokvarila dva nepotrebna "posjetitelja" na zeleni teren. (Snimio: Bojan Brčić)

Ostvarivši povoljan rezultat u prvom dijelu Milan se povukao u drugom dijelu što s igračem manje ipak nisu uspjeli konkretizirati modri. Prvu priliku drugog dijela ne koristi Comandini tj. Butina još jednom odlično reagira. Pokušao je Vlak osvježiti momčad uvođenjem Bazine umjesto Mujčina, međutim s deset igrača protiv Milana to nije bilo dovoljno. Koristivši brojčanu nadmoć Milan je dolazio do izglednih prilika koje je Butina uspijevao braniti do 56. minute. Po lijevoj strani Coco je bio brži od Mikića, centrirao, a u sredini Jose Mari s nekoliko metara neometan postiže pogodaka za 0:3. Sredinom drugog dijela ozlijedio se Tokić te umjesto njega u igru ulazi Pilipović, a nešto kasnije priliku dobiva i Šokota koji je ušao umjesto Balabana. Izmjene nisu međutim donijele nikakvog efekta. Iskusni Milan s igračem više ipak je puno kvalitetniji od mlade Dinamove momčadi. Nemoć na terenu nisu u istom stilu popratili i navijači na tribinama koji su bili neumorni bez obzira na nepovoljan rezultat. Do kraja susreta Milan je još u dva navrata opasno ugrozio Butinu, dok je Dinamo svoje pokušaje završavao nadomak Milanovog kaznenog prostora.

Ostale su tako samo neostvarena nadanja da Dinamo može pored Milana ostvariti plasman u Ligu prvaka. Iako oslabljen neigranjem nekolicine standardnih prvotimaca (Bierhoff, Boban, Redondo) Milan je i dalje kvalitetnija i jača momčad od Dinama. Da je kojim slučajem prvi susret završio s 2:1, možda bi Dinamovi igrači s manjim teretom ušli u uzvratni susret i kvalitetnije parirali Milanu. Ovako ostaje prilika Dinamu da ove sezone pokuša ostvariti što bolji rezultat u Kupu UEFA.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!