Nogomet

Srebrić: "Za HNS nema slučaja Banović"

Dražen Patarčić • četvrtak, 24.08.2000.


Za Srebrića sve čisto (dp)

Danas su u prostorijama HNS pred "uspaljena" novinarska pera sjeli "prozvani" i spočitavani djelatnici HNS-a - Zorislav Srebrić i Ivančica Sudac-Junaci. Prozvani su od jedne struje NK Zagreb kako su se priklonili drugima a da pravna procedura oko vođenja kluba još zakonski nije završena do kraja, pa su čak najavljene i sudske tužbe.

U ovom "zapetljaju crijeva" NK Zagreb, HNS, Werdera i Njemačkog nogometnog saveza "Srebrni" je iznio stajalište i pozicije HNS-a u cijeloj priči.

"Ured Saveza organiziran je u više sektora, od kojih je jedan i međunarodni sektor pri HNS-u", započeo je svoje izlaganje Zorislav Srebrić. "Nama u HNS-u je bilo vrlo teško raditi u ovoj cijeloj zbrci oko načina upravljanja u NK Zagrebu. Klub mora funkcionirati, ma tko sjedio u direktorskoj fotelji. Savez je tu štitio interese kluba, a ne pojedinaca. Ivančica, koja je na neki način prozvana kao "neka ženska", nije "neka", nego je vrlo kvalitetno kvalificirana u tom dijelu međunarodnog poslovanja Saveza i Uefe i Fife, pošto je završila najbolje seminare u organizaciji istih foruma. Osim toga, Savez je pružao samo usluge "servisa" prijenosa dokumenata, prijevoda i kontaktiranja kluba s klubom, odnosno Savezom u koji je Banović otišao. To se odnosi na sve igrače i klubove, ne samo na ovaj prijelaz. Savez svojom dobrom voljom pomaže klubovima u takvim korespodencijama. U prijevođenju istih, a i u pravnom kontekstu. Klubovi obično traže pravne savjete nakon što se Ugovori potpišu, umjesto prije potpisivanja."

U ovom slučaju NK Zagreb je zatražio od Saveza da kontaktira, odnosno proslijedi zahtjev za konačnom isplatom po ugovornim obvezama u kupovini Banovića. Dakle, zatraženo je od nas, a ne kako je rečeno da smo radili za "nekoga" u NK Zagreb. Naknadno je zatraženo da se dostavi i kopija ugovora koji je u Werderu, ali i u Njemačkom savezu, jer postoje određene razlike u ugovoru. Cifra za koju je Banović otišao u Werder različita je u numeričkom pisanju od one koja je napisana slovima. Savez je samo proceduralno zadovoljio pristigli zahtjev, nije se bavio njegovim verificiranjem, svrsishodnošću ili provjeravanjem neke eventualne štetnosti. Savez štiti pravnu osobu, a ne pojedince. Zastupa u međunarodnim akcijama klubove, pravne osobe, a ne pojedince, kako nam se želi u javnosti plasirati. Za nas nema "slučaja Banović". Ako nešto i nije uredu, postoje institucija koje će taj problem rješiti, a to Savez svakako nije."


Sa smiješkom se lakše komunicira s novinarima (Snimio: Dražen Patarčić)

Tako je Srebrić uz pomoć Ivančice Sudac-Junaci pokušao objasniti "sedmoj sili" o tome kako prozvani HNS nije stao na ničiju stranu, nego samo proceduralno obavio usluge, za koje je i zadužen. Ne možemo se oteti dojmu da su ovdje prisutna dva problema. Greška koja je sada uočena u ugovoru o različitim sumama o visini transfera Banovića ili je napravljena namjerno ili slučajno. Dalje polemiziranje o tome kako je nastala neumjesno je i nekorektno prema ljudima koji su ugovor sastavljali i potpisivali. To će izgleda sporazumno riješiti dva kluba ili, u slučaju neuspjeha, Fifa će biti arbitar u tom problemu. Druga stvar je funkcija Saveza u svemu ovome. Ona treba biti svakako savjetodavna, treba biti svojevrsna kontrola procedure. Ali da je Savez reagirao na početku priče, kada je NK Zagreb zatražio naplatu po ugovoru, da je napomenuo o "nedostacima" možda do ovakve gužve ne bi ni došlo. Jasno nam je da sadašnje rukovodstvo kluba mora imati "čiste" račune ove transakcije. Treba se znati za koju je sumu prodan Banović. 3.700.000 DM ili 7.500.000 DM. Razlika u slovima i brojkama ugovora je prevelika. Uostalom, na koju sumu platiti porez državi, kako funkcionirati i po kojoj se cifri ravnati?

Savez je mogao "slučaj Banović" spriječiti, a ne sada očekivati da ga netko liječi. Skrivati se pod izlikom funkcije Saveza u ovom milijunskom poslu samo proceduralne prirode, a ne nikako i verifikacione ili svrsishodne, HNS je mogao poraditi na očuvanju ugleda hrvatskog nogometa uopće, ali i kluba kao pravne osobe da je zaustavio u najmanju ruku "čudan" ugovor. Ovako, pranje "prljavog veša" ostavimo Fifi koja nam se može smijati. Ne prihvaćamo ni objašnjenje da je Savez vidio te razlike, ali nije smatrao da treba išta poduzimati po tom pitanju. Mogao se "ograditi" priopćenjem klubu, da je ugovor nekvalitetan i s "nedostacima" i da bi bilo u interesu NK Zagreb, ali i HNS-a da se izbjegnu moguće komplikacije pri realizaciji istog. Ovako, Banović ima zaštitu Fife da treba igrati jer Fifa štiti interese igrača (slučaj Cvitanović, Budan...) koji mora igrati za klub za koji je potpisao. No ostaje gorak trag nezadovoljstva da se sve ovo događa nepotrebno. Ili su ipak neki drugi aspekti prodaje igrača u ovoj prilici. Jedna suma za javnost, druga za pojedince ili klub? Gdje je istina, zašto nitko nije reagirao na uočeni nedostatak, sumnjamo da itko želi i može priznati. Žalosno je da se nogomet sve više igra u sudnicama, komisijama, novinskim stupcima, umjesto na zelenom travnjaku.

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!