Zimski sportovi

Paerson uvjerljivo do zlata u veleslalomu, Janica 13.

Marko Breljak • četvrtak, 13.02.2003.

I u veleslalomu svjetskog prvenstva, Šveđanka Anja Paerson potvrdila je da je u odličnoj formi, doskijavši do zlatne medalje u toj disciplini. To je učinila vrlo uvjerljivo, sa više od sekunde i pol prednosti ispred iznenađujuće drugoplasirane Denise Karbon.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Karbon je odvozila odličnu drugu vožnju, i sa šestog mjesta stigla do srebra. Broncu je osvojila Allison Forsyth, potvrdivši još jednom odličnu formu sjevernoameričkih skijaša i skijašica. Janica Kostelić očito zbog ozljede nije mogla ići punom snagom, te je zauzela 13. mjesto, a odlične su bile Nika Fleiss te Ana Jelušić, na 24. i 26. mjestu.

Prva veleslalomska vožjna obećavala je mnogo, čak devet skijašica nalazilo se unutar jedne sekunde, a Anja Paerson potvrdila je fenomenalnu formu u posljednje vrijeme, i vodila nakon prve vožnje. Pomalo iznenađujuće, na drugom mjestu nalazila se Kanađanka Alison Forsyth, sa 12 stotinki zaostatka, a iznenađenje je i odlično treće mjesto za Slovenku Tinu Maze. Janica je nakon prve vožnje držala 11. mjesto, sa sekudnom i 49 stotinki zaostatka. Naša prvakinja ipak je išla malo rezerviranije, a odlične rezultate ostvarile su i naše preostale dvije natjecateljice, Nika Fleiss (22. nakon prve vožnje) i Ana Jelušić (29. nakon prve vožnje), koje su se uspjele plasirati u drugu vožnju. Nika i Ana cilj su vjerojatno ostvarile plasmanom u drugu vožnju pa su u drugoj išle malo rezerviranije te na kraju završile na 24. odnosno na 26. mjestu.

Prvi veliki izazov u drugoj vožnji postavila je veteranka Martina Ertl, koja je nakon prve vožnje bila tek na šesnaestom mjestu, a prestigla ju je mlada Talijanka Manuela Moelgg. Prije Janice na stazu je išla Sonja Nef. Pred domaćom publikom dala je sve od sebe, razočarana nakon prve vožnje išla je na sve ili ništa, a već u gornjem dijelu ostala je bez palice. Do kraja je dala sve od sebe, ali mladu Talijanku nije uspjela prestići. Potom je na stazu krenula i Janice Kostelić, skijala je dobro, držala priključak sa vodećom, no u posljednjem dijelu staze išla je malo previše riskantno, napravila sličnu grešku kao i Sonja Nef, zakačila jedna vrata, i doskijala tek na 4. mjesto. Talijanku je prestigla tek sedmoplasirana nakon prve vožnje, Austrijanka Michaela Dorfmeister, ali je omdah nakon nje Denise Karbon vratila Italiji prvo mjesto uoči vodećih pet skijašica.

Karen Putzer nije uspjela prestići sunarodnjakinju, doskijala je na treće mjesto, a potom nije niti odlična mlada Austrijanka, Nicole Hosp, koja je izletjela sa staze. Naši susjedi Slovenci mnogo su očekivali od Tine Maze, a ona je u drugoj vožnji napravila nekoliko pogrešaka i stgila tek na treće mjesto uoči posljednjeg dvojca, Forsyth i Paerson. Alison Forsyth nije skijala tako dobro kao drugu vožnju, ali je svejedno uoči nastupa Anje Paerson zauzela drugo mjesto, dovoljno za medalju, s čim je bila i više nego zadovoljna. Šveđanka je ponovo dokazala klasu u veleslalomu i uvjerljivo se spustila niz stazu, doskijavši do zlatne medalje, prve za Švedsku na ovom svjetskom prvenstvu.

Rezultati:
1. A. Paerson (ŠVE) 2:30.97
2. D. Karbon (ITA) 2:32.52
3. A. Forsyth (KAN) 2:32.76
4. M. Dorfmeister (AUT) 2:32.83
5. T. Maze (SLO) 2:33.03
6. K. Putzer (ITA) 2:33.10
7. M. Moelgg (ITA) 2:33.19
8. S. Nef (ŠVI) 2:33.28
9. A. Flemmen (NOR) 2:33.60
10. B. Heeb Batliner (LIH) 2:33.65
.... M. Ertl (NJEM) 2:33.65
12. K. Koznick (SAD) 2:33.79
13. JANICA KOSTELIĆ (HRV) 2:34.04
24. NIKA FLEISS (HRV) 2:36.67
26. ANA JELUŠIĆ (HRV) 2:34.96

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!