Pod Netovom lupom

Sister Act - Janica i Ivica Kostelić

Davor Sajko • ponedjeljak, 06.01.2003.

Prvi vikend 2003. godine obilježili su Janica i Ivica Kostelić, osvojivši u roku od sat vremena dvije slalomske utrke Svjetskog kupa. Janica u talijanskom Bormiju, dok je to isto Ivici uspjelo u Kranjskoj Gori gdje je više manje bila prava domaća atmosfera. Rezultat je to koji do sada na ovakav način nije postignut nikad, iako je u povijesti Svjetskog kupa bilo braće i sestara koji su se u istim sezonama penjali na najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Slika 4 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Počeci bez ičije pomoći i velika odricanja obitelji Kostelić donose sve više rezultata koji sigurno neće biti lako nadmašeni, bar ne u skorije vrijeme, jer su Kostelići tek na početku svoje karijere.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Nešto slično je uspjelo tek američkim blizancima Mahre, Steve i Phil i to 6. veljače 1983. godine kad je Steve osvojoio prvo mjesto u slalomu, dok je Phil najbolji bio u kombinaciji. Međutim, Janica i Ivica su po prvi puta u istom danu osvojili utrke, što do sada u Svjetskom kupu nije bio slučaj. Brat i sestra Andreas i Hanni Wenzel iz Lichensteina osvajali su početkom 80-tih sve i svašata, ali im nije uspjelo kao što je to Kostelićima pošlo za rukom, istoga dana stajati na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Ovaj uspjeh je samo nastavak niza odličnih rezultata koji su započeli Janičinim osvajanjem Velikog i malog kristalnog globusa prije dvije godine, a nastavljeno je sa četiri olimpijske medalje u Salt Lake Cityju te osvajanjem prvog mjesta u poretku slalomaša Ivice Kostelića. Naravno, teško je ne zaboraviti da Hrvatska danas ima tek dva do tri aktivne staze koje mogu tek donekle zadovoljiti potrebe hrvatskih vrhunskih alpinaca te to daje dodatnu težinu ovom uspjehu.

No samo je sistematski rad Ante Kostelića koji je od samog početka imao viziju, danas cijelu Hrvatsku "natjerao" da subotnja i nedjeljna jutra provodi pred malim ekranima. Njegov entuzijazam uspio je prije nekoliko godina privući prve sponzore i u suradnji sa nekadašnjim aktivnim učesnikom Svjetskog kupa, Vedranom Pavlekom stvorila se jezgra hrvatske skijaške reprezenatcije.

Teške ozljede obilježile su same početke i Janičine i Ivičine karijere, ali to nije obeshrabrilo Kosteliće koji su se nakon takvih ozljeda još jači vračali na skijaške staze. Njihovi uspjesi olakšali su i preostalim hrvatskim skijašima da se domognu utrka Svjetskog kupa te danas uz Janicu i Ivicu svoje prve bodove skupljaju Samoborka Nika Fleiss te mlada 16-godišnja Riječanka Ana Jelušić. Osim njih polako, ali sigurno na vrata kucaju i preostali talenti hrvatskog skijaškog "buma" i pitanje je samo vremena kada će se i oni početi ravnopravno natjecati u utrkama Svjetskog kupa.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Međutim, svega ovoga ne bi bilo da uz izuzetan talent nije bilo i "krvavog" rada i na snijegu i tijekom ljeta kada su Kostelići "trčkarali" po sljemenskim padinama i "nabijali" kondiciju za predstojeću sezonu.

Ljubav prema snijegu i skijanju ipak je onaj glavni poketač koji Janicu i Ivicu "tjera" prema ovakvim fenomenalnim uspjesima. Samo pogled na fotografije otkriva sve, jer Janici tijekom svake vožnje ne silazi smiješak sa usta, a to je prava rijetkost.

Sezone je tek došla do polovice, a Janica ima osvojenih preko 1000 bodova i teško je zamisliti da je, uz uvjet da ne bude ozljeda, netko može sustići.

Dok će do svojeg drugog Kristalnog globusa Ivica će ipak morati još malo "gristi". Jer tu i nije tako velika prednost, ali kako sezona odmiče, njegova forma raste, a kad je Ivek u svojoj pravoj formi teško ga netko može skinuti sa najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!