Zimski sportovi

Janica Kostelić kreće u pohod na novi Kristalni globus

Bruno Pilon • subota, 26.10.2002.

Nova sezona Svjetskog skijaškog kupa bit će otvorena u subotu, nastupom skijašica u veleslalomu. Austrijsko mondeno skijalište Sölden i ove godine ima čast ugostiti premijerni nastup najboljih svjetskih skijašica i skijaša. Vlasnica tri zlatne i jedne srebrne medalje sa ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju, Janica Kostelić, također će se naći na startu veleslalomske staze na ledenjaku Rettenbach i krenuti u nadamo se pobjedonosni pohod na novi veliki Kristalni globus.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Nakon subotnjeg veleslaloma nastupa jednomjesečna stanka do američke turneje, pa se premijerno natjecanje može shvatiti i kao službena međuprovjera učinjenog na napornim treninzima tijekom ljeta i jeseni.

Janica u novu sezonu, za razliku od prošle, ulazi zdrava i spremna od prvog trenutka suočiti se s konkurencijom. Tijekom priprema nije sve išlo bez problema i po planu, jer je jedno vrijeme bila izvan trenažnog procesa zbog operacije slijepog crijeva. Janica je u svojoj kratkoj, ali već sada fantastičnoj karijeri osvojila gotovo sve što se može osvojiti: Svjetki kup, četiri olimpijske medalje, mnoštvo prvih mjesta, ali prema njenim riječima i rječima njenog trenera Ante Kostelića motiva ima napretek: "Mi skijamo i dalje, želimo pobjeđivati, naravno da ne nedostaje motiva, pa čak unatoč činjenici da je Janica osvojila gotovo sve što je mogla. Skijanje je naš život, nema opuštanja..."

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Hrvatsko će ženska reprezentacija uz prvu primadonu svjetskog skijanja imati još dvije mlade predstavnice Niku Fleiss i Anu Jelušić, koje su ove godine uspješno nastupile na Olimpijskim igrama. Od njih se očekuje da u novoj sezoni potvrde stalni napredak i pokušaju se približiti mjestima koja zaslužuju bodove u Svjetkom kupu. Nika Fleiss je bila vrlo aktivna na pripremama i pogotovo u slalomu ima priliku pokazati da 12. mjesto u slalomu na olimpijskim igrama nije bilo slučajno. Ana Jelušić je bolja u veleslalomu, ali njoj prije svega nedostaje iskustva, pa će prema trenutnoj formi njen trener Zoran Sabol i direktor reprezentacije Vedran Pavlek u dogovoru odllučiti o svakom nastupu. Michaele Dorfmeister ispred Sonje Nef, dok je konačni veleslalomski poredak bio obrnut, Švicarka je za osamdeset bodova bila bolja od Austrijanke i uzela mali Kristalni globus. Njih dvije su i ove godine prve kandidatkinje za pobjednička postolja u veleslalomu, naravno, uz našu Janicu Kostelić i Šveđanku Anju Paerson. Vjerujemo da će spomenuta četvorka uz svestranu Renatu Goetschl voditi glavnu riječ i borbi za ukupnu pobjedu, a za svjetsko skijanje bilo bi poželjno pojavljivanje i neke nove mlade skijaške zvijezde.

Nova sezona Svjetskog kupa donosi i promijene u pravilima, a najveće novine vezane su uz brze discipline. U superveleslalomu će tako prvi startati 30. sa FIS liste, dok će prvi s te liste krenuti niz stazu kao 30. Tako će ponekad oni slabiji imati bolje uvjete na stazi, a puno toga će ovisiti i o vremenskim prilikama i spretnosti sevisera. U spustu je situacija za nijansu različita i to samo ako su održana dva i više treninga. U tom slučaju prvi u utrku kreće 30. s posljednjeg treninga, a 30. starta najbolji s tog istog treninga. Još jedna promjena u Svjetkom kupu ove sezone odnosi se na generalnog sponzora natjecanja. Od ove godine to će biti njemački proizvođač automobila Audi, umjesto dosadašnjeg "Caffe de Columbia".

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Ante Kostelić će ove godine imati tri puta priliku postavljat slalomsku stazu za skijašice, što će nadamo se biti olakotna okolonost našim slalomašicama. Ove sezone Svjetskog kupa prema rasporedu trebala bi se održati devet natjecanja u veleslalomu, po osam u slalomu i spustu, šest u superveleslalomu, jedna kombinacija i jedan kombinacijski slalom po novoj formuli direktora slovenske reprezentacije Tone Vogrineca.

RASPORED SVJETSKOG KUPA – skijašice
26.-27. 10. 2002. Sölden (Austrija) - veleslalom
21.-24. 11. 2002. Park City (SAD) – slalom, veleslalom
29.-30. 11. 2002. Aspen (SAD) – slalom, superveleslalom
6.-8. 12. 2002. Lake Louis (Kanada) – 2x spust, suporveleslalom
12.-15. 12. 2002. Val d'Isere (Francuska) – veleslalom, superveleslalom
15.-16. 12. 2002. Sestrieres (Italija) – kombinacijski slalom (noćni)
21.-22. 12. 2002. Lenzerheide (Švicarska) – spust, slalom, kombinacija
28.-29. 12. 2002. Semmering (Austrija) – slalom, veleslalom
5.-6. 1. 2003. Berchtesgaden (Njemačka) – slalom, veleslalom
11.-12. 1. 2003. Innsbruck (Austrija) – spust, veleslalom
17.-19. 1. 2003. Cortina d'Ampezzo (Italija) – spust, veleslalom, superveleslalom
25.-26. 1. 2003. Maribor (Slovenija) – slalom, veleslalom
22.-23. 2. 2003. Sierra Nevada (SAD) – 2x spust
6.-8. 3. 2003. Are (Švedska) – slalom, veleslalom (noćni)
12.-16. 3. 2003. Lillrhammer (Norveška) – spust, slalom, veleslalom, superveleslalom

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!