Zimski sportovi

U St. Moritzu do prvih medalja!?

Davor Sajko • petak, 31.01.2003.

Mondeno švicarsko skijalište St. Moritz u sljedeća će dva tjedna ugostiti najbolje svjetske alpince i alpinke koji će u borbu za naslove svjetskih prvaka u pet disciplina. Prije dvije godine St. Antonu Janica Kostelić nije bila baš raspoložena i ostala je bez medalja u kombinaciji i slalomu, međutim sada je iskusnija i slovi kao glavni favorit Svjetskog prvenstva. Uz Janicu pravu je formu pokazala upravo pred Svjetsko prvenstvo i aktualna svjetska prvakinja u slalomu, Šveđanka Anja Paerson. Biti će to u St. Moritzu prava borba ove dvije skijašice, ali kao i uvijek postoji šansa da se netko sa strane "umiješa" u borbu za medalje.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Uz Janicu Hrvatska će na ovom Svjetskom prvenstvu imati još tri predstavnika. U ženskoj će konkurenciji u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom) nastupiti Nika Fleiss i Ana Jelušić, dok će jedini predstavnik u muškom dijelu Svjetskog prvenstva biti trenutačno najbolji slalomaš Svjetskog kupa, Ivica Kostelić.

On će poput Nike i Ane nastupiti samo u tehničkim disciplinama, dok će Janica u "lov" na medalje u svim disciplinama osim u spustu. Tek preležana viroza i sjećanja na težak pad upravo na toj stazi bili su dovoljan razlog da se ipak propusti spust.

Favoriti? Ima ima ih i nema. Trenutačno nadahnuće u nekoliko je navrata u prošlosti slavlje znalo donijeti autsajderima, dok bi favoriti ostajali bez očekivanih odličja. Stephan Eberharter, Bode Miller, Kalle Palander, Ivica Kostelić, Rainer Schönfelder samo je dio skijaša koji su naumili u sljedeća dva tjedna okititi se jednom od medalja.

Slična je stvar i u ženskom dijelu gdje uz Janicu i Anju Paerson svoju priliku traže Karen Putzer, Sonja Nef, Carole Montillet te povratnica na skijaške staze Renate Götschl. U odnosu na Svjetski kup gdje je pogreške moguće ispraviti, Svjetsko prvenstvo ne prašta pogreške, što je možda najbolje na svojoj koži prije dvije godine osjetila Janica Kostelić.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

Svjetsko prvenstvo započinje ceremonijom svečanog otvaranja u subotu u 18 sati dok će na stazu prvi skijaši i to u nedjelju (12:30) u superveleslalomu, a odmah u ponedjeljak u isto vrijeme skijašice će također prvenstvo otvoriti superveleslalomom.

Svečanost otvaranja Svjetskog prvenstva biti će show u kojem će himnu prvenstva, "Let‘s come together" prezentirati DJ Bobo zajedno sa 120 djece, a domaćin Svjetkog prvenstva, kanton Engadin, predstaviti će svoju retoromansku kulturu i običaje.

Sport Net će u sljedeća dva tjedna popratiti sva događanja na i oko Svjetskog prvenstva i nadamo se da će iz Švicarske, kao i prije godinu dana iz Salt Lake Citiya, stizati ugodne vijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!