Nogomet

Hajduk - Cibalia: Spas u posljednji trenutak

Bernard Jurišić • nedjelja, 27.08.2000.

Novi trener Hajduka Zoran Vulić svoju je prvu utakmicu kao šef prve momčadi, u svom već drugom mandatu, "vodio" iz prvog reda svečane lože. Razlog je - neriješen diplomski rad, time i uskraćena licenca za samostalno vođenje momčadi. Na klupi su uz rezervne igrače sjedili Mladen Pralija, Vulićev pomoćnik i Ivica Šurjak.


Vratar Marić lako je kupio bezopasne nabačaje domaćina (Snimio: Baldo Leburić)

Poraz od Čakovca ostavio je traga, plah i bojažljiv početak bijelih razvukao se gotovo na svih 90 minuta. Šanse su bile rijetkost na obje strane, pa smo sve do sredine drugog dijela oba vratara držali - neocijenjenima.

Već u 16. minuti zbog ozljede je travnjak morao napustiti Igor Gjuzelov, njegovo je mjesto na liberu preuzeo Sablić, a Božac je zauzeo mjesto stopera. Bez ikakvih šansi igralo se do 22. minute, kada je Hajdukova obrana još jednom pokazala svoj nesklad. Lopta je preskočila dvojicu visokih Hajdukovih obrambenih igrača, a dohvatio ju je lijevi branič gostiju Mario Jurić. U slalomu dostojnom velikih imena svjetskog nogometa, lako je izbio oči u oči s Pletikosom i poentirao manirom iskusnog golgetera. Loš dan domaće momčadi dao se naslutiti već nakon prve četvrtine utakmice.


Ironična poruka upućena Hajdukovoj upravi s tribina (Snimio: Baldo Leburić)

Hajduk je djelovao jalovo, bezidejno i tromo. Bez šansi, bez pravih akcija, bez poteza, sve se svodilo na pokušaje Leke iz prekida i traženje neraspoloženog Hajdukovog trojca ”BBB” u vrhu napada. Bošnjak, Bilić, a naročito Bubalo djelovali su kao da su promašili disciplinu u kojoj se natječu, a nitko nema srca da ih upozori...

U drugom dijelu - ništa novo. Tek je Darko Miladin djelovao agilnije od ostalih, pokušavao je prodorima, motiviranjem suigrača i uzaludnim pokušajima traženja nekog tko bi uspio sprovesti u djelo neku od njegovih ideja. U 65. minuti Jažić je ubacio loptu iz auta u šesnaesterac, Bubalo ju je u gužvi spustio za Leku, no gužva je bila previše intenzivna.

Cibalia je dobro stajala na terenu i bez većih problema se nosila sa svim kvazipokušajima domaćih igrača. Boris Leutar komandirao je zadnjim redom glasno i autoritativno, Mario Meštrović kontrolirao je sredinu terena svoje momčadi. U 66. minuti Križanović je ponovno iskoristio zbunjenost Bošca i Sablića i između njih ukrao loptu, no nije imao dobru završnicu.


Posljednji pokušaj Leke iz slobodnog udarca Marić je efektno obranio (Snimio: Baldo Leburić)

Hajdukovci su se malo trgnuli tek ulaskom Ante Miše i agresivnijim pokušajima Srđana Andrića. Dvije Andrićeve lijepe lopte sa desne strane u sredinu, nije uspio realizirati Mate Bilić, najprije u 76., pa zatim u 84. minuti, kad je iz punog trka s nekoliko metara poslao loptu pored nemoćnog Marića, ali i njegove lijeve vratnice.

U zadnjih 5 minuta krenuo je pravi uragan prema vratima gostiju iz Vinkovaca, no sve bez pravog efekta, ili stavljanja Marića pred velike kušnje. Izjednačenje je ipak sretno stiglo, u prvoj minuti sudačke nadoknade. Leko je izveo jedan od bezbrojnih nabačaja u šesnaesterac, gdje je lopta pogodila Sablića u glavu i u velikom luku otišla iza leđa neuspješno istrčalog vratara gostiju. Olakšanje i na terenu i na tribinama bilo je očigledno, no jedan pogodak i bod ipak nisu mogli zadovoljiti Hajdukov auditorij. U zadnjoj minuti sudačke nadoknade, Andrić je uputio snažan i precizan udarac prema suprotnom Marićevom kutu, no na sreću gostiju, lopta je zakačila nekog od obrambenih igrača i otišla u korner.

Zadnju šansu da utakmicu potpuno preokrene imao je Ivan Leko, kad su već istekle i zadnje sekunde sudačke nadoknade. Njegov sjajan slobodan udarac sa 25 metara po sredini vratiju, vinkovački vratar efektnom je paradom spriječio u namjeri da donese Hajduku nezaslužena tri boda.




Goran Sablić - strijelac za bod (Snimio: Baldo Leburić)

Zoran Vulić, trener Hajduka: ”Izvukli smo se, eto, u zadnji tren od poraza. Nisam zadovoljan igrom u prvih 70 minuta, trebali smo cijelu utakmicu odigrati onako agresivno i bezobrazno, kao na kraju. Naši špicevi su bili potpuno neaktivni, prestatični. Na kraju smo se malo opustili, izašli iz grča, ali bilo je prekasno za puni plijen. Kući mi moramo igrati riskantnije, no tu je uvijek opasnost - Cibalija je danas iz jednog udarca postigla gol, i tada se teško vratiti u normalni kolosjek.”

Davor Mladina, trener Cibalije: ”Dobro igramo i to pokazujemo iz utakmice u utakmicu, no nesretne okolnosti nas spriječe da uzmemo sva tri boda. Ova momčad je pokazala svima da zaslužuje puno višu poziciju od one na kojoj je trenutno i mislim da ćemo biti još bolji, jer smo sad izašli iz serije utakmica sa teškim protivnicima. Hajduk s ovim rezultatom ne treba paničariti, novi trener je tu tek nekoliko dana, treba malo vremena da se poslože sve linije u momčadi.”

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 712:5+717
2Rijeka 612:1+1114
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Lokomotiva 65:9-45
8Gorica 77:12-55
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!