Zimski sportovi

Veliki obračun Maiera i Eberhartera?

Bruno Pilon • nedjelja, 02.02.2003.

Za prvi komplet odličja na 27. Svjetskom skijaškom prvenstvu u St. Moritzu boriti će se skijaši u današnjem superveleslalomu, najmlađoj disciplini prvenstva u kojoj ćemo dobiti tek sedmog svjetskog prvaka. Najvažniji događaj za današnje natjecanje dogodio se prije nekoliko dana u Kitzbuehelu, gdje je veliki Hermann Maier pobjedom, ostvarenom 13 dana nakon povratka na skijaške staze, osigurao mjesto u austrijskoj reprezentaciji za SP i bacio rukavicu izazova svima ostalim superveleslalomašima, a posebno svom najvećem rivalu Stephanu Eberharteru.

Iako mnogi današnje natjecanje promatraju i najavljuju kao veliki obračun dvojice Austrijanaca, realnost nudi veliku neizvjesnost, a najbolji prilog tomu su četiri različita pobjednika u četiri ovosezonska superveleslaloma za Svjetski kup. Ebeharter je otvorio sezonu pobjedom u Lake Louiseu, a veliki adut domaćina Švicaraca i trenutačno vodeći u poretku superveleslaloma za Svjetski kup, Didier Cuche, slavio je u Beaver Creeku. Njegov sunarodnjak i imenjak Didier Defago svoju prvu i do sada jedinu pobjedu u Svjetskom kupu ostvario je u Val Gardeni.

Četvrti pobjednik je spomenuti Herminator u Kitzbuehelu, a zanimljivost toga posljednjeg natjecanja je da su petorica prvoplasiranih bili Austrijanci, a čak ih je osam bilo među prvih jedanaest, pa tako četvrti iz te utrke i osmoplasirani u poretku superveleslaloma Andreas Schifferer nije uspio izboriti reprezentativni dres.

Ne treba zaboraviti ni skijaša iz Lihtenštajna Marca Buechela, drugoplasiranog u poretku superveleslalomaša, koji se dva puta ove sezone penjao na pobjedničko postolje. Uvijek se mora računati i na velikog Norvežanina Kjetil Andre Aamodta, koji je čak deset puta osjetio radost osvajanja medalje na svjetskim prvenstvima, ali do sada nikad u superveleslalomu.

Naslov prvaka svijeta iz St. Antona brani Amerikanac Daron Rahlves, koji je trijumfom na spustu u Kitzbuehelu prošlog vikenda pokazao da je u odličnoj formi. Niz 2.358 metara dugu stazu Corviglia, Maier će se spustiti sa startnim brojem 26, i očekivati svog najvećeg konkurenta Eberhartera koji će krenuti trideseti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!