Zimski sportovi

St. Moritz: Eberharteru superveleslalom i naslov prvaka

Branimir Korać • nedjelja, 02.02.2003.

Muškim superveleslalomom, danas je otpočelo Svjetsko prvenstvo u skijanju koje se održava u švicarskom St. Morritzu. Prije same utrke, bilo je izvjesno da će dva skijaša nodlučivati o naslovu svjetskog prvaka. Stephan Eberharter i Hermann Maier. Veliki povratnik na stazu "Herminnator" Maier nije uspio doći do naslova i do zlata. Eberharter je bio brži za čak 77 stotinki sekunde.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

33-ogodišnji skijaš iz astrijskog Brixlegga, odvezao je fantastičnu utrku i od samog ulaska na stazu dominirao i pokazao da je jedan od najboljih skijaša današnjice. Ovo je inače drugi naslov svjetskog prvaka u ovoj disciplini za Stefana Eberhartera. Ovaj odlični Austrijanac današnjom pobjedom ponovio je uspjeh iz 1991. Godine kada je osvojio naslov svjetskog prvaka u austrijskom skijalištu Saalbach-Hinterglemm i to u dvije discipline, u superveleslalomu i u kombinaciji.

Njegov put sličan je onom koji je prošao i Hermann Maier prošle sezone. Eberharter je, poput Maiera, u vrijeme najveće dominacije zadobio tešku ozlijedu koja ga je udaljila sa skijaških staza. Nakon osvajanja naslova prvaka svijeta u Saalbachu, uslijedili su brojni problemi s ozljedama tako da je i on izgubio jedno kvalitetno razdoblje u karijeri. Ali, veliki sportaši se uvijek vraćaju na velika vrata. Dokaz tome su ova dvojica velikana. Stefan Eberharter i Hermann Maier.

Slika 2 od 2.

Otvaranje ovogodišnjeg SP-a donijelo nam je izuzetno zanimljivu utrku. Kao što se i pretpostavljalo, ova staza bila je mnogo pogodnija za tehnički dotjerane skijaše, no za tipične spustaše. Nakon vožnje prvih 15 skijaša, uvjetno rečeno slabijih skijaša, u vodstvu je bio Slovenac Gregor Šparavec, ali izlaskom 16. Po redu, Švicarca Brune Kernena, bilo je jasno da će doći do velikih i sve češćih promjena na vrhu. Prva velika uzbuđenja dogodila su se kada je na stazu izašao odlični Amerikanac Bode Miller. Miller je utrku odvezao u svom stilu, s brojnim pogreškama, ali izuzetno agresivno i prešao u vodstvo s 11 stotinki prednosti nad do tada vodećim Švicarcem Hoffmannom. Bode se na vrhu zadržao sve do kraja utrku dok nije svoju vožnju završio odlični slavodobitnik danas Stephan Eberharter. U međuvremenu, Milleru se na vrhu pridružio Hermann Maier koji je utrku završio s identičnim vremenom kao i Bode. Iako je na prvom prolazu Hermann Maier imao velikih 75 stotinki prednosti nad Millerom, tu je prednost do cilja ispustio i zadovoljio se diobom prvog mjesta. Njihovo slavlje nije dugo trajalo. Kada se na stazi pojavio Eberharter sve je postalo jasno. Stephan je novi svjetski prvak u superveleslalomu.

REZULTATI: 1. Stefan Eberharter (AUT) 1.38.80
2. Hermann Maier (AUT) +0.77
2. Bode Miller (SAD) +0.77
4. Ambrosi Hoffmann (ŠVI) +0.88
5. Kjetil Andre Aamodt (NOR) +0.95
6. Bruno Kernen (ŠVI) +1.16
7. Lasse Kjus (NOR) +1.24
8. Gregor Šparavec (SLO) +1.30
9. Didier Cuche (ŠVI) +1.57
9. Marco Buechel (LIH) +1.57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!