Zimski sportovi

Superveleslalom - prva prilika Janice Kostelić

Bruno Pilon • nedjelja, 02.02.2003.

Poput skijaša i skijašice će premijerni nastup na 27. Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu imati u superveleslalomu. Biti će to i prva prigoda najboljoj svjetskoj skijašici Janici Kostelić, okititi se prvom medaljom sa svjetskih prvenstava. Superveleslalom je disciplina u koju Janica ulazi potpuno neopterećena, kao skijašica iz kruga pritajenih kandidatkinja za odličja.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

To je također disciplina koja je Janici draga još iz juniorskih dana, a ove sezone je u pet super-G nastupa ostvarila zavidnih 215 bodova. Najbolje ostvarenje joj je drugo mjesto iz Aspena, uz to ima jedno peto, dva sedma i jedno 14. mjesto. Naravno, svi se sjećamo fenomenalnog prošlogodišnjeg nastupa na Zimskim olimpijskim igrama i Janičinog srebra u superveleslalomu, a to nam daje pravo na optimizam... Janica će niz stazu Engiadina dugu 2.118 metar krenuti kao 24. od 40 prijavljenih skijašica.

Slika 2 od 3.
Foto: Goran Pervan

U superveleslalomu se očekuje neizvjesna borba za odličja. Nominalno, najveći favorit je Francuskinja Carole Montillet, vodeća u poretku ove discipline u Svjetskom kupu, koja je ove sezone dva puta slavila u Val d'Isereu i Cortini d'Ampezzo. Veliku prijetnju predstavljati će joj oporavljena Austrijanka Renate Goetchl, koje je pobijedila na zadnjem superveleslalomu prije Svjetskog prvenstva.

Također svi moraju računati i na Talijanku Karen Putzer, koja je druga u ukupnom poretku Svjetskog kupa i ima superveleslalomsku pobjedu iz Lake Louisea. Na utrkama Svjetskog prvenstva često je iskustvo od presudnog značaja, stoga svoje prilike imaju Njemica Hilde Gerg, te Austrijanke Michaela Dorfmeister i Alexandra Meissnitzer.

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

Svjetska prvakinja na prošlom Svjetskom prvenstvu u St. Antonu bila je Francuskinja Regine Cavagnoud, koja je prije godinu dana tragično poginula na treningu spusta.

Inače, St. Moritz nije omiljeno skijalište našoj Snježnoj kraljici. Upravo je u tom švicarskom skijaškom centru prije tri godine doživjela stravičan pad i teško ozlijedila koljeno, zbog čega je prošla niz operacija i težak put oporavka.

Zbog te činjenice, njen otac i trener Ante Kostelić sa stručnim stožerom hrvatske ski -reprezentacije donio je odluku da Janica ne vozi klasičan spust, koji je na raporedu 9. veljače, dan prije natjecanja u kombinaciji gdje je Janica najveći favorit za zlato.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!