Zimski sportovi

SP: Česi i Slovaci bez pobjednika

Ivor Krapac • ponedjeljak, 05.05.2003.

"Sudar" Češke i Slovačke, dviju dosad nedodirljivih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u hokeju u ledu u Finskoj, završio je, možda i najpravednije, izjednačenim rezultatom, s 3:3. Kanađani su s 5:2 produžili "agoniju" Rusa, kojima bi treći uzastopni poraz, u slučaju sutrašnjeg švedskog "poskliznuća" protiv Švicarske, mogao odnijeti četvrtfinale...

Susjedski dvoboj bio je zanimljiv i vrlo žestok, s čak 91 minutom isključenja, a na kraju su zadovoljniji bili Slovaci. Izjednačeni rezultat značio im je, zbog bolje gol-razlike, prvo mjesto u skupini E, a Česi će u četvrtfinale s druge pozicije... Moglo se rasplesti i drugačije, jer su do završnice druge trećine aktualni svjetski prvaci bili u "minusu" od dva gola, 3:1, ponajviše zaslugom Martina Strake, koji je zabio dvaput.

No, Slovacima je nadu pružio gol Pavola Demitre u 38. minuti, s igračem više, a povratak je finalizirao Ladislav Nagy, šest minuta do kraja utakmice. Česi su u posljednjim trenucima uveli ekstra-napadača umjesto golmana Tomasa Vokouna, no nisu mogli do odluke... Djelomice i zbog Jana Lasaka, koji im je "skinuo" 31 udarac.

Dva boda protiv Rusije Kanađanima su bila dovoljna za osiguranje prvog mjesta skupine F, a njihovi večerašnji suparnici će se otprilike 24 sata "peći na vatri iščekivanja"... Do dvoboja Švedske i Švicarske, u kojem bi švedski izostanak pobjede, uz slavlje Latvijaca protiv Danaca, značio ruski oproštaj od prvenstva.

Rusi su čak i poveli, power-play golom Aleksandra Frolova u petoj minuti, no onda je počela kanadska "rapsodija". Dvaput su zabili Shane Doan i Kirk Maltby, jednom Daniel Briere, Jay Bouwmeester i Steve Reinprecht upisali su po dvije, a Doan jednu asistenciju... Pogodak Denisa Arkhipova dvije minute do kraja više nije mogao ništa promijeniti.

SAD je ostanak u elitnom razredu svjetskog hokeja "zalio" s uvjerljivih 8:1 protiv Japana, uz hat-trick Kellya Fairchilda. Bjelorusija je u dvoboju putnika u niži rang ubilježila 4:3 protiv Slovenije, zahvaljujući golovima Kascicina, Ciplakova, Makrickog i Zadzialionaua. Za naše susjede zabili su Vnuk, Jan i Razingar...

Skupina E: Slovačka - Češka 3:3.
Poredak: Slovačka 9, Češka 9, Finska 4, Njemačka 4, Ukrajina 0, Austrija 0.

Skupina F: Kanada - Rusija 5:2.
Poredak: Kanada 9, Švedska 6, Rusija 4, Švicarska 4, Latvija 2, Danska 1.

Skupina G: SAD - Japan 8:1, Bjelorusija - Slovenija 4:3.
Poredak: SAD 6*, Bjelorusija 4, Slovenija 1, Japan 1**.

* SAD osigurao opstanak
** Japan odlazi u dalekoistočne kvalifikacije

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!